Κορονοϊός: Στο μικροσκόπιο η Αττική - Κρίσιμες οι επόμενες μέρες

Η αγωνία να μην επαναληφθεί στην Αττική η κατάσταση που έχει καταγραφεί στη Θεσσαλονίκη λόγω κορονοϊού, τρομάζει τις υγειονομικές αρχές, οι οποίες θέτουν στο μικροσκόπιό τους τα επιδημιολογικά στοιχεία της περιφέρειας. Σύμφωνα με τα επιδημιολογικά στοιχεία των τελευταίων ημερών, η Αττική δείχνει να είναι σε καλύτερη κατάσταση από πλευράς κρουσμάτων αλλά όχι τόσο από πλευράς αντοχών των δομών του ΕΣΥ. Επίσης οι εξελίξεις φαίνεται να καταργούν το αφήγημα για σχέδιο δράσης ενός μήνα κατά της επιδημίας.

Ειδικότερα, σήμερα στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής λειτουργούν περίπου 150 κλίνες ΜΕΘ, οι οποίες είναι σχεδόν οι μισές από το σύνολο των ΜΕΘ της χώρας (312). Από τις ΜΕΘ αυτές ήδη το 60% είναι κατειλημμένες. Να σημειώσουμε δε ότι ακόμη δεν γνωρίζουμε σε πιο σημείο βρισκόμαστε όσο αφορά στην εξέλιξη του δεύτερου κύματος της επιδημίας κι έτσι δεν γνωρίζουμε απόλυτα τις ανάγκες του ΕΣΥ.

Επίσης τα νέα κρούσματα τα οποία έχουν καταγραφεί στην Περιφέρεια της Αττικής είναι τουλάχιστον 4.473 τις τελευταίες δύο εβδομάδες και άρα θεωρούνται ενεργά. Σε ένα ιδιαίτερα μεγάλο πληθυσμό αυτό μπορεί να μη θεωρείται ιδιαίτερα υψηλό, αν σκεφτεί κανείς ότι το αντίστοιχο διάστημα είχαμε 4.161 κρούσματα στη Θεσσαλονίκη.

Είναι λογικό όμως να σκεφτεί κανείς ότι ο ιός στην Αττική μπορεί να μεταδοθεί σε πολύ περισσότερα άτομα καθώς δεν υπάρχουν οι απαγορεύσεις και φυσικά είναι διεσπαρμένος σε πολύ περισσότερα σημεία. Δεν είναι τυχαίο ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των νέων κρουσμάτων είναι ορφανά και δε συνδέονται με ιχνηλατήσεις.

Επίσης στην Αττική αν η επιδημία επεκταθεί με αντίστοιχο ρυθμό όπως στη Θεσσαλονίκη, το ΕΣΥ θα καταρρεύσει άμεσα. Έτσι θα πρέπει να αναμένουμε σύντομα νέα ιδιαίτερα αυστηρά μέτρα με άμεσο τον περιορισμό των μετακινήσεων νωρίτερα από τις 12:30 το βράδυ.

Παρατηρητήριο

Εκτός χρόνου δείχνει η 21η έκθεση προόδου του Παρατηρητηρίου Covid-19, η οποία δημοσιεύτηκε χθες και αφορά βέβαια το διάστημα 22 έως 28 Οκτωβρίου. Στη συγκεκριμένη έκθεση διαπιστώνεται πάντως η επιδείνωση των επιδημιολογικών στοιχείων, ενώ επαναλαμβάνεται ότι ο δείκτης μεταδοτικότητας Rt είναι για τη Αττική κοντά στη μονάδα ενώ για το σύνολο της χώρας βρίσκεται στο 1,1.

Σύμφωνα με την έκθεση, ο μέσος όρος των ημερησίων κρουσμάτων διαμορφώνεται σε 7ήμερη κυλιόμενη βάση στα 996 κρούσματα, από 550 στην προηγούμενη έκθεση. Να πούμε ότι ήδη είμαστε σε σημαντικά υψηλότερο επίπεδο, όταν η έκθεση σημειώνει ότι "στις 27 Οκτωβρίου ο αριθμός των νέων διαγνώσεων κατέγραψε για πρώτη φορά τετραψήφιο νούμερο και την επόμενη ημέρα (28/10) σημειώθηκε νέο ιστορικό υψηλό με 1.547 κρούσματα, από τα οποία το 27,1% αφορά την Αττική, 24,8% την Θεσσαλονίκη και τα υπόλοιπα είναι διάσπαρτα σε όλη την επικράτεια. Σημειώνεται ότι το πρώτο μισό του Οκτωβρίου ποσοστό πάνω από το 50% των νέων ημερήσιων κρουσμάτων καταγραφόταν στην Αττική, που σημαίνει ότι η πρόσφατη αυξητική τάση της επιδημίας είναι ταχύτερη εκτός Αττικής". Έχουμε ήδη παγιωθεί σε τετραψήφιο αριθμό κι έχουμε διασπάσει και τα 2000 κρούσματα.

Ο μέσος όρος ηλικίας του συνόλου των κρουσμάτων που έχουν καταγραφεί από την αρχή της πανδημίας είναι τα 38 έτη, ενώ ο μέσος όρος του ημερήσιου αριθμού των θανάτων αυξήθηκε σε 9,9 (από 9,3 στην προηγούμενη έκθεση) και το πλήθος των διασωληνωμένων ασθενών στις ΜΕΘ αυξήθηκε σε 108 (από 86), που αποτελεί την υψηλότερη τιμή από την αρχή της κρίσης.

"Ο αριθμός των διασωληνωμένων καταδεικνύει τη συνεχιζόμενη επιβάρυνση στο σύστημα υγείας. Η πληρότητα σε κλίνες ΜΕΘ/ΜΑΦ για κρούσματα COVID-19 στην επικράτεια παρουσιάζει αύξηση σε 46% (από 41% στην προηγούμενη έκθεση), σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ. Στην Αττική, η πληρότητα κλινών ΜΕΘ/ΜΑΦ για κρούσματα COVID-19 ανέρχεται σε 58%" επισημαίνεται στην έκθεση.

Με βάση το παρατηρητήριο, ο κυλιόμενος μέσος όρος των τεστ ανά ημέρα αυξήθηκε σε 18.534 την τελευταία εβδομάδα. Παράλληλα, το τελευταίο επταήμερο έχουν διενεργηθεί συνολικά 19.957 έλεγχοι ταχείας ανίχνευσης αντισωμάτων (Rapid Ag).

"Σύμφωνα με τα τελευταία διεθνή δεδομένα (27/10/20), η Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται σε σχετικά καλή κατάταξη με γνώμονα τον δείκτη θανάτων λόγω COVID ανά 1 εκ. κατοίκους. Συγκεκριμένα, η Ελλάδα με 55,7 θανάτους βρίσκεται στην 102η θέση στον κόσμο, όταν ο μέσος όρος παγκοσμίως είναι 149 θάνατοι και στη 22η θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 27 χωρών. Ο Ευρωπαϊκός μέσος όρος θανάτων ανά 1 εκ. κατοίκους είναι 370. Ο ρυθμός διπλασιασμού των κρουσμάτων διαμορφώθηκε σε 33 (από 37 ημέρες στην προηγούμενη έκθεση) και των θανάτων σε 52 (από 58 ημέρες)", αναφέρει η έκθεση.

Keywords
Τυχαία Θέματα