Κορονοϊός: Συγκρατημένη αισιοδοξία για εισαγόμενα κρούσματα

Με δεδομένη την ετοιμότητα για όσο το δυνατόν περισσότερους ελέγχους των ερχόμενων τουριστών στη χώρα, η Ελλάδα αισιοδοξεί να διατηρήσει το προφίλ του ασφαλούς προορισμού έναντι του κορονοϊού για καλοκαιρινές διακοπές. Το μεγάλο στοίχημα είναι να εντοπίσει άμεσα τον κίνδυνο εισόδου κάποιων κρουσμάτων, κάτι που έχει επιτύχει σε μεγάλο βαθμό. Οι σημερινές 3 πτήσεις από το Άμστερνταμ και 2 από την Ιταλία (Ρώμη και Μιλάνο) εκτιμάται ότι θα δώσουν ένα στίγμα της ετοιμότητας για έγκαιρο εντοπισμό.

Όπως ανέφερε από τη Σαντορίνη

ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στο CNN, τις τελευταίες τέσσερις ημέρες υποβλήθηκαν σε τεστ περίπου 4.000 άτομα που έφτασαν στο αεροδρόμιο της Αθήνας και διαπιστώθηκαν μόνο δύο θετικά κρούσματα, τα οποία, αφορούσαν σε ανθρώπους που ήταν ασυμπτωματικοί. Αν αυτό το ποσοστό διατηρηθεί, μπορούμε να αρχίσουμε σταδιακά να ανοίγουμε τη χώρα για τους ξένους επισκέπτες.

Το γεγονός αυτό δείχνει ότι ένα ιδιαίτερα χαμηλό ποσοστό (0,05%) από τους εισερχόμενους ταξιδιώτες μπορεί να νοσεί. Και αυτό το ελάχιστο ποσοστό όμως εντοπίστηκε. Με βάση αυτό εκτιμάται ότι η Ελλάδα διατηρεί το προφίλ της ασφαλούς χώρας και φυσικά ένα τόσο μικρό ποσοστό είναι διαχειρίσιμο. Το Υπουργείο Υγείας παρουσίασε ένα συγκεκριμένο σχέδιο και βάση αυτού εκτιμάται ότι η χώρα θωρακίζεται. Βέβαια κι αυτό μένει να αποδειχτεί από τη στιγμή που οι έλεγχοι δεν θα είναι εφικτό να γίνονται στο 100% των εισερχόμενων τουριστών.

Πάντως η αυστηρότητα των ελέγχων φαίνεται και από τα πρωτόκολλα τα οποία τίθενται σε ισχύ από σήμερα. Με βάση αυτά λοιπόν:

Σήμερα Δευτέρα 15/6 ανοίγει το αεροδρόμιο της Αθήνας και αίρονται οι απαγορεύσεις για πτήσεις από Ιταλία, Ισπανία και Ολλανδία. Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία ανοίγουν μόνο για ταξιδιώτες με συγκεκριμένους σκοπούς. Επιπλέον, διατηρείται η απαγόρευση για τη Μεγάλη Βρετανία και την Τουρκία. Να επισημάνουμε ότι με βάση το πρόγραμμα των εισερχόμενων πτήσεων του Ελ. Βενιζέλος αναμένουμε μόνο τις 5 προαναφερθείσες πτήσεις αλλά και μία από τη Ντόχα, από την οποία είχαν απαγορευτεί οι πτήσεις.

Προς το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης, επιτρέπονται όλες οι πτήσεις, ενώ διατηρείται η απαγόρευση από Ιταλία, Ισπανία, Ολλανδία, Βρετανία, Τουρκία, Αλβανία, Σκοπίων.

Στις θαλάσσιες αφίξεις, υπάρχει απαγόρευση κατάπλου πλοίων από το εξωτερικό σε ελληνικά λιμάνια, όμως επιτρέπεται για σκάφη αναψυχής μόνο με το πλήρωμα.

Στις χερσαίες αφίξεις, από σήμερα παραμένουν κλειστά τα σύνορα από Τουρκία, Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία, πλην των απαραίτητων αναγκαίων επαγγελματικών μετακινήσεων, ενώ ανοίγουν τα σύνορα με τη Βουλγαρία.

Όσον αφορά τους ελέγχους των ταξιδιωτών που έρχονται σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη γίνεται θ γίνονται δειγματοληπτικά τεστ για τις χώρες με χαμηλό επιδημιολογικό φορτίο ενώ για τις "κόκκινες" χώρες όπως η Ιταλία, η Ισπανία και η Ολλανδία θα ελέγχονται όλοι οι επιβάτες των πτήσεων

Υπάρχει η σύσταση για αυτοπεριορισμό στο ξενοδοχείο διαμονής του ταξιδιώτη που κάνει τεστ μέχρι την έκδοση του αποτελέσματος του τεστ

Θα επιβάλλεται 14ήμερη καραντίνα σε περίπτωση θετικού τεστ.

Οι επιδημιολόγοι πάντως εκφράζουν την ανησυχία τους καθώς και ένας μικρός αριθμός θετικών κρουσμάτων μπορεί να εξελιχθεί σε σημαντική παράμετρος αναζωπύρωσης της επιδημίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Κορονοϊός, Συγκρατημένη,koronoios, sygkratimeni