Κορονοϊός: Τα 7 σημάδια που δείχνουν ότι θα έχουμε δύσκολο Φθινόπωρο

Σημάδια σταθεροποίησης παρουσιάζει η επιδημία κορονοϊού τις τελευταίες μέρες, αλλά σε υψηλά επίπεδα, με το μέσο όρο των κρουσμάτων να είναι της τάξης των 2500 την ημέρα. Την ίδια στιγμή, οι νοσηλευόμενοι λόγω covid έχουν ξεπεράσει τους 1100, με 3 στις 10 απλές κλίνες να είναι κατειλημμένες και 1 στις 4 ΜΕΘ. Τα στοιχεία αυτά προοιωνίζονται μια δύσκολη περίοδο μετά το καλοκαίρι, εάν δεν έχουμε ραγδαία αποκλιμάκωση του αριθμού των νέων κρουσμάτων.

Η εικόνα στα νοσοκομεία του ΕΣΥ δεν έχει καμία σχέση με την

περσινή, όταν το ΕΣΥ σημαντικά αποφορτισμένο τότε, δέχτηκε τη δριμεία επίθεση του δεύτερου κύματος. Βέβαια πέρυσι δεν είχαμε εμβόλια και όλοι ήμασταν απροστάτευτοι. Φέτος το θετικό είναι ότι έχει εμβολιαστεί περί το 60% των ενηλίκων, όμως σίγουρα αυτό δεν φτάνει.

Να αναφέρουμε απλά ότι χθες ο ΕΟΔΥ ανέφερε ότι ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 134 και οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας ήταν στις 24/7, 164 με το μέσο όρο εισαγωγών του επταημέρου να είναι 157 ασθενείς. Πριν μία εβδομάδα η αντίστοιχη έκθεση σημείωνε πως ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι ήταν 123, οι εισαγωγές ήταν 132 και ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου ήταν 109 ασθενείς. Η πίεση στο ΕΣΥ -αν και με ήπιο ρυθμό- αυξάνεται.

Τα δυσοίωνα μηνύματα

Σύμφωνα λοιπόν με τους εκπροσώπους της επιστημονικής κοινότητας, τα πράγματα μετά το καλοκαίρι αναμένεται να είναι δύσκολα για τους παρακάτω λόγους:

Με 60% εμβολιασμένο πληθυσμό δεν κατακτούμε ανοσία καθώς τουλάχιστον 1 στους 3 ενήλικες της ομάδας 40-60 ετών είναι ανεμβολίαστοι και άρα μπορεί να υπάρξουν σοβαρές νοσήσεις λόγω covid. Η μετάλλαξη Δέλτα αλλάζει άρδην τα δεδομένα μεταδοτικότητας και μολυσματικότητας του κορονοϊού. Σημαντικό ποσοστό εμβολιασμένων νοσεί, ενώ οι τελευταίες συστάσεις προτείνουν ακόμη και σε όσους νόσησαν πριν μερικούς μήνες να κάνουν δύο δόσεις εμβολίου. Υπάρχει μεγάλη διασπορά σε ιδιαίτερα μικρές ηλικίες. Αρκεί να αναφέρουμε ότι σε σύνολο 37100 νέων κρουσμάτων τις τελευταίες δύο εβδομάδες, τα 7250 αφορούσαν ηλικίες κάτω των 17 ετών (ποσοστό σχεδόν 20%), ενώ τα 20.000 αφορούσαν σε ηλικίες μεταξύ 18 και 39 ετών (54%). Οι νεαρές ηλικίες νοσούν και όχι πάντα ήπια. Να σημειωθεί ότι χθες καταγράφηκε θάνατος 31χρονης γυναίκας, η οποία πολύ πρόσφατα έγινε μητέρα και εμφάνισε ηπατική ανεπάρκεια η οποία ίσως να μην αποδοθεί στην νόσηση από κορονοϊό, όμως ήταν θετική. Επίσης δεν είχε εμβολιαστεί. Οι εμβολιασμοί δυστυχώς κινούνται πολύ αργά και αυτό παρά το γεγονός ότι και εμβόλια υπάρχουν και άμεση ανταπόκριση σε ραντεβού. Δυστυχώς μεγάλη μερίδα των πολιτών ακόμη δεν έχουν πειστεί για το όφελος από τον εμβολιασμό. Η διασπορά του ιού βρίσκεται σε ιδιαίτερα μεγάλη κλίμακα και ειδικά εκτός Αττικής που συνήθως συγκέντρωνε τις περισσότερες διαγνώσεις. Ο καλός καιρός τελικά δεν αποδείχτηκε σύμμαχος κατά της επιδημίας, αφού διαπιστώνουμε ότι παρά τις υψηλές θερμοκρασίες ο κορονοϊός κυκλοφορεί και μολύνει. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας μόλις το 0,7% των νέων κρουσμάτων αφορά σε ταξί, ενώ μόνο το 7% συνδέεται με γνωστό κρούσμα. Δηλαδή τα 9 στα 10 κρούσματα είναι "ορφανά" που σημαίνει ότι ο φορέας δεν ξέρει πώς "κόλλησε".

Με βάση όλα τα παραπάνω φαίνεται ξεκάθαρα ότι εάν η επιδημία συντηρηθεί σε υψηλά επίπεδα, όταν σε περίπου 6 εβδομάδες επιστρέψουμε στην καθημερινότητά μας, οι νοσήσεις θα είναι ιδιαίτερα υψηλά.

Αυτή η συνθήκη θα προκαλέσει σημαντικές επιπλοκές στην λειτουργία του ΕΣΥ καθώς και πάλι θα πρέπει να αναμορφωθεί η λειτουργία του. Αυτό είναι και το βασικό άγχος της Πολιτείας, αφού θα πρέπει να λάβει και πάλι περιοριστικά μέτρα.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ: Τα κρούσματα σήμερα στην Ελλάδα ΜΑΣΚΕΣ: Πώς πρέπει να τις φοράμε ΕΜΒΟΛΙΑ: Τα δεδομένα Εμβολιασμών στην Ελλάδα Η ΕΠΙΔΗΜΙΑ ΣΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ: Δείτε LIVE χάρτη με την εξέλιξη του κορονοϊού

Δείτε σε πραγματικό χρόνο την εξέλιξη των κρουσμάτων

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Keywords
Τυχαία Θέματα
Κορονοϊός, Φθινόπωρο,koronoios, fthinoporo