Τσιόδρας: Θετική εξέλιξη η έγκριση της ρεμδεσιβίρης

Ως θετικό νέο της ημέρας χαρακτήρισε την έγκριση του φαρμάκου ρεμδεσιβίρη ως το πρώτο φάρμακο για τον κορονοϊό, ο κ. Σωτήρης Τσιόδρας κατά την ημερήσια ενημέρωση για τον ιό. Όπως ανέφερε "επετράπη πλέον από τις αρχές των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής η χρήση σε επείγουσα βάση του αντιικού φάρμακο ρεμδεσιβίρη".

Όπως είπε, "είναι πλέον το πρώτο φάρμακο που εγκρίνεται για την αντιμετώπιση της νόσου σε νοσοκομειακό επίπεδο. Ένα φάρμακο το οποίο δίνεται ενδοφλέβια μια φορά την ημέρα για 10 ημέρες". Διευκρίνισε ακόμη ότι η διαφορά ανάμεσα στην επείγουσα σύσταση που υιοθετήθηκε από τον Αμερικανικό

Οργανισμό Φαρμάκων (FDA) σε σχέση με την επίσημη έγκριση, αφορά την τρέχουσα επείγουσα κατάσταση της δημόσιας υγείας. Αν υπάρξουν περισσότερα θετικά δεδομένα θα υπάρξει και επίσημη έγκριση".

Ο κ. Τσιόδρας τόνισε ότι μέχρι σήμερα για κανένα από τα τρέχοντα φάρμακα δεν υπάρχει επίσημη έγκριση. "Έτσι με αυτή την έγκριση του φαρμάκου θα μπορεί να χορηγηθεί σε ενήλικες ή παιδιά που νοσηλεύονται με σοβαρή μορφή της νόσου όπως χαμηλό οξυγόνο αίματος ανάγκη για οξυγονοθεραπεία η μηχανικός αερισμός με αναπνευστήρα. Το φάρμακο φαίνεται να βοηθά κάποιους ασθενείς να αναρρώνουν ταχύτερα κατά περίπου 30% ή περίπου 4 ημέρες, όπως φάνηκε από μια μελέτη 1063 ατόμων, στην οποία συμμετείχαν και τέσσερα κέντρα από την Ελλάδα".

Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχουν και απόψεις στην επιστημονική κοινότητα όπου δεν υιοθετούν το μετρημένο ενθουσιασμό για τη χορήγηση του φαρμάκου, όπως είναι ο καθηγητής φαρμακολογίας του ΑΠΘ, Δημήτρης Κούβελας.

Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ (National Institutes of Health – NIH) νοσηλευόμενοι ασθενείς με σοβαρή νόσο COVID-19 και επιπλοκές από τους πνεύμονες που έλαβαν το αντιϊκό φάρμακο ρεμδεσιβίρη ανέκαμψαν γρηγορότερα από παρόμοιους ασθενείς που έλαβαν εικονικό φάρμακο.

Όπως διευκρίνισε και ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ, Αθ. Δημόπουλος, η ανακοίνωση αυτή προέρχεται από μια προκαταρκτική ανάλυση των δεδομένων τυχαιοποιημένης, ελεγχόμενης κλινικής μελέτης στην οποία συμμετείχαν 1063 ασθενείς, και η οποία ξεκίνησε στις 21 Φεβρουαρίου. Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα δείχνουν ότι οι ασθενείς που έλαβαν ρεμδεσιβίρη είχαν 31% βραχύτερο χρόνο μέχρι την ανάκαμψη σε σύγκριση με του ασθενείς που έλαβαν εικονικό φάρμακο.

Συγκεκριμένα, ο διάμεσος χρόνος έως την ανάρρωση ήταν 11 ημέρες για ασθενείς που έλαβαν ρεμδεσιβίρη σε σύγκριση με 15 ημέρες για εκείνους που έλαβαν εικονικό φάρμακο. Τα αποτελέσματα έδειξαν επίσης κάποιο όφελος στην επιβίωση, με ποσοστό θνησιμότητας 8% για την ομάδα που έλαβε ρεμδεσιβίρη έναντι 11,6% για την ομάδα του εικονικού φαρμάκου. Οι ασθενείς έλαβαν για συνολικά 10 ημέρες είτε ρεμδεσιβίρη ενδοφλεβίως (200 mg την ημέρα 1 ακολουθούμενο από 100 mg τις ημέρες 2-10 σε εφάπαξ ημερήσιες εγχύσεις) είτε έγχυση εικονικού φαρμάκου.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΣΧΟΛΕΙΑ: Τι ισχύει και πότε ανοίγουν λύκεια, γυμνασια, δημοτικά ΛΙΑΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ: Άρση μετρων για καταστήματα. Πότε και ποιά ανοίγουν ΕΣΤΙΑΣΗ: Πότε και με ποιους κανονισμούς ανοίγουν μπαρ και καφετέριες ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ: Το χρονοδιάγραμμα για το άνοιγμα των ξενοδοχείων και των καταλυμάτων ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΑ: Τι ισχύει για τον νέο τρόπο λειτουργίας των κομμωτηρίων ΧΡΗΣΗ ΜΑΣΚΑΣ: Πού είναι υποχρεωτική η μάσκα, τι πρόστιμα προβλέπονται
Keywords
Τυχαία Θέματα