Κορονοϊός: Το DNA ορίζει αν θα νοσήσουμε ή όχι και πόσο βαριά

Είναι πιθανό το διαφορετικό γενετικό υπόβαθρο να εξηγεί σε ποσοστό περίπου 50% τις διαφορές μεταξύ των συμπτωμάτων των ασθενών με Covid-19, δηλαδή αν κάποιος θα αρρωστήσει σοβαρά ή πιο ελαφρά, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις Βρετανών επιστημόνων. Δύναται, επίσης, να εξηγήσει ως ένα βαθμό γιατί οι μαύροι και ορισμένες μειονότητες (από Ινδία, Καραϊβική κ.ά.) ενδέχεται να κινδυνεύουν περισσότερο από τον κορονοϊό συγκριτικά με τους λευκούς.

Οι ερευνητές του Βασιλικού Κολεγίου του Λονδίνου (King's), με επικεφαλής τον καθηγητή Τιμ Σπέκτορ,

βάσισαν αυτήν τους την εκτίμηση στα στοιχεία που συνέλεξαν μέσω μίας βρετανικής εφαρμογής (Covid-19 Symptom Tracker), την οποία έθεσαν σε λειτουργία τον Μάρτιο. Πέρα από τη συμμετοχή οποιουδήποτε ενδιαφερόμενου να παρέχει πληροφορίες για την κατάσταση της υγείας του, οι επιστήμονες ζήτησαν ειδικά από χιλιάδες δίδυμους να χρησιμοποιήσουν την εφαρμογή για να καταγράψουν αν έχουν συμπτώματα και πόσο σοβαρά.

Στη συνέχεια, με τη βοήθεια αλγόριθμων τεχνητής νοημοσύνης (μηχανικής μάθησης), αναλύθηκαν τα δεδομένα από περίπου 2.600 δίδυμους, σε σύγκριση με τα δεδομένα από περίπου δύο εκατομμύρια χρήστες της εφαρμογής από τον γενικό πληθυσμό, πολλοί εκ των οποίων είχαν κάνει ήδη τεστ για τον ιό. Βασικός στόχος ήταν να διαπιστωθεί κατά πόσο οι ταυτόσημοι δίδυμοι (που έχουν 100% κοινό DNA) και οι μη ταυτόσημοι (με κοινό DNA κατά 50%) εμφανίζουν ομοιότητες στη σοβαρότητα των συμπτωμάτων τους.

Το συμπέρασμα ήταν πως οι γενετικοί παράγοντες μπορούν να εξηγήσουν περίπου το 50% των διαφορών μεταξύ των συμπτωμάτων που έχουν οι φορείς του ιού. Ειδικότερα, βρέθηκε σημαντική γονιδιακή επίδραση σε ορισμένα συμπτώματα (πυρετό, διάρροια, κόπωση, δύσπνοια, ντελίριο, απώλεια όσφρησης και γεύσης), αλλά όχι σε άλλα (βήχα, βραχνάδα φωνής, πόνους στο στήθος και στην κοιλιά).

Έχουμε κατά νου πάντως πως "αυτή η ασθένεια είναι πολύ παράξενη, ιδίως με τον τρόπο που εμφανίζεται σε διαφορετικά άτομα του πληθυσμού. Δεν οφείλεται κυρίως στο πού ζεις ή σε ποιον έχεις δει, είναι σε μεγάλο βαθμό κάτι έμφυτο", εξήγησε ο Σπέκτορ.

Οι ερευνητές, η μελέτη των οποίων ακόμη δεν έχει δημοσιευθεί σε επιστημονικό περιοδικό, εκτιμούν ακόμη ότι, πέρα από τα γονίδια, η διατροφή και η υγεία του μικροβιώματος, που και τα δύο επηρεάζουν το ανοσοποιητικό σύστημα, μπορεί να παίζουν ρόλο στο πόσο σοβαρά θα νοσήσει κάποιος από covid-19.

Keywords
Τυχαία Θέματα