Κόσοβο: Η Βουλή ενέκρινε τη δημιουργία στρατού παρά την αντίθεση της Σερβίας

Το κοινοβούλιο του Κοσόβου ενέκρινε την Παρασκευή τη δημιουργία στρατού που θα αριθμεί 5.000 μέλη, μία εβδομάδα αφότου η πρωθυπουργός της Σερβίας άφησε να εννοηθεί ότι η απόφαση αυτή μπορεί να προκαλέσει στρατιωτική επέμβαση από το Βελιγράδι.

Η κίνηση αυτή, 20 χρόνια μετά την εξέγερση των Αλβανών του Κοσόβου εναντίον της σερβικής διακυβέρνησης και δέκα χρόνια μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας, χαρακτηρίστηκε «ιστορική» από τις Ηνωμένες Πολιτείες όμως το ΝΑΤΟ την επέκρινε λέγοντας ότι δεν βοηθά τις προσπάθειες

να κατευναστούν οι εντάσεις ανάμεσα στο Κόσοβο και στη Σερβία. Ο νόμος για τη μετατροπή της ελαφρά οπλισμένης Δύναμης Ασφαλείας του Κοσόβου, η οποία δημιουργήθηκε κυρίως για την αντιμετώπιση κρίσεων, την πολιτική άμυνα και την απομάκρυνση πυρομαχικών από τον πόλεμο στη δεκαετία του 1990, σε στρατό εγκρίθηκε από τη Βουλή με τις ψήφους 105 βουλευτών σε σύνολο 120. Έντεκα βουλευτές της σερβικής μειονότητας απείχαν από την ψηφοφορία.

Το Σύνταγμα του Κοσόβου προέβλεπε τη δημιουργία εθνικού στρατού, αλλά καμία δράση δεν είχε αναληφθεί για χρόνια ενώ η Πρίστινα επιχείρησε, χωρίς επιτυχία, να εξασφαλίσει την υποστήριξη των Σέρβων του Κοσόβου. Η κίνηση συναντά επίσης την έντονη αντίδραση της Σερβίας, προστάτιδας των Σέρβων του Κσόβου, η οποία αρνήθηκε να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία της πρώην επαρχίας της και έχει προειδοποιήσει πως ένας εθνικός στρατός στο Κόσοβο μπορεί να αποσταθεροποιήσει τα Δυτικά Βαλκάνια. Η πρωθυπουργός της Σερβίας Άνα Μπρνάμπιτς δήλωσε την Παρασκευή πως η Σερβία «θα συνεχίσει στον δρόμο της ειρήνης και της σταθερότητας» μετά την απόφαση του Κοσόβου να αποκτήσει τακτικό στρατό.

«Για εμένα, είναι μια δύσκολη μέρα, δεν είναι μια μέρα που μπορεί να συμβάλει στην περιφερειακή συνεργασία», δήλωσε η Άνα Μπρνάμπιτς στους δημοσιογράφους. Πρόσθεσε πως «χωρίς μια σταθερή περιοχή, δεν υπάρχει σταθερή Σερβία».

Keywords
Τυχαία Θέματα