Κρίσιμο 15νθήμερο για τα "κόκκινα" δάνεια των τραπεζών

Ένα ιδιαίτερο κρίσιμο δεκαπενθήμερο βρίσκεται σε εξέλιξη για τις τράπεζες καθώς κρίνονται δύο γεγονότα που, όπως εκτιμούν έμπειρα στελέχη της αγοράς, είναι σε θέση να σηματοδοτήσουν το άμεσο μέλλον της εγχώριας αγοράς κόκκινων δανείων.

Το πρώτο αφορά στην διαφαινόμενη έγκριση που θα δώσει η Επιτροπή Παρακολούθησης των Τιτλοποιήσεων του Ηρακλή στις τρεις αιτήσεις για τα SPV που εντάσσονται στο πλαίσιο της συναλλαγής της Eurobank

με την doValue για το project Cairo και την πώληση χαρτοφυλακίου κόκκινων δανείων ύψους 7,5 δις. ευρώ. Η διαδικασία έχει εισέλθει στην τελική διαδικασία και όλοι οι συμμετέχοντες ορίζουν την ολοκλήρωσή της μέχρι το τέλος του μήνα.

Ασφαλείς πληροφορίες του news247.gr επισημαίνουν ότι μετά τις απαραίτητες αλλαγές που επέβαλε στη δομή του deal η πανδημία του κορονοϊού ώστε να αποκατασταθεί το πλήγμα, που επιφέρει στην προσδοκώμενη απόδοση η πιθανή υστέρηση στις προβλεπόμενες εισπράξεις) η συμφωνία κλείνει και ανακοινώνεται τις επόμενες ημέρες.

Την ίδια στιγμή τα μηνύματα που καταφθάνουν στα επιτελεία των τραπεζών από την διεθνή επενδυτική κοινότητα, δείχνουν να υπάρχει τεράστια ρευστότητα που, εν αναμονή της εκτόνωσης της κρίσης του κορονοϊού, θα αναζητήσει ευκαιρίες για τοποθετήσεις σε assets που θα φέρουν κρατικές εγγυήσεις όπως αυτές που θα συμπεριληφθούν στον Ηρακλή.

Οι τιτλοποιήσεις των ελληνικών κόκκινων δανείων βρίσκονται στο στόχαστρο των επενδυτών, με τον Ηρακλή να δίνει μια σημαντική ευκαιρία τόσο στις ελληνικές τράπεζες, όσο και στο Ελληνικό Δημόσιο να απαλλαγούν από τα κόκκινα δάνεια με πόρους επενδυτών και όχι με χρήματα των φορολογούμενων. Παράλληλα, η μείωση των κόκκινων δανείων μέσω του "Ηρακλή" δίνει στις τράπεζες τη δυνατότητα να διατηρήσουν ισχυρά τα κεφάλαιά τους, σε μια περίοδο που απαιτείται η στήριξη της Οικονομίας με ταυτόχρονη διασφάλιση και της υγείας του τραπεζικού συστήματος.

BadBank αλλά ελληνικά

Ταυτόχρονα στο τέλος του μήνα, η Τράπεζα της Ελλάδας θα παρουσιάσει στην κυβέρνηση και στον SSM την πρότασή της για τη δημιουργία badbank, η οποία θα βασίζεται στην αξιοποίηση του αναβαλλόμενου φόρου.

Ο κ. Στουρνάρας, μετά την κυβερνητική απόφαση να παραμείνει στη θέση του έως το 2026, θεωρεί ότι θα πρέπει πάνω στο τραπέζι να υπάρχουν διαφορετικές λύσεις που θα λειτουργούν συμπληρωματικά στις τιτλοποιήσεις δανείων και τις οποίες οι τράπεζες θα επιλέγουν εθελοντικά, στη βάση των ιδιαιτεροτήτων των ισολογισμών τους αλλά και του χρηματοπιστωτικού περιβάλλοντος. Στόχος είναι η ίδια λύση να περιορίζει και το ύψος της αναβαλλόμενης φορολογίας, η οποία παραμένει σε υψηλά επίπεδα ως ποσοστό επί των ιδίων κεφαλαίων των τραπεζών.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται το έργο των εμπροσθοβαρών δράσεων για τα κόκκινα δάνεια, ενώ τίθεται υπό αμφισβήτηση η ποιότητα των δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας των ελληνικών ομίλων από την επενδυτική κοινότητα. Σύμφωνα με πληροφορίες, με βάση μετρήσεις που έχουν ήδη γίνει από την κεντρική τράπεζα, το κόστος ανά μονάδα μη εξυπηρετούμενων δανείων σε όρους απώλειας κεφαλαίων εκτιμάται μικρότερο μέσω μιας badbank σε σχέση με τις τιτλοποιήσεις.

Σε αυτό το περιβάλλον όλες οι τράπεζες δρομολογούν τις κινήσεις στρατηγικής τους στο ζήτημα των κόκκινων δανείων. Η AlphaBank συνεχίζει την προεργασία για το project Galaxy, αλλά και η Τράπεζα Πειραιώς προετοιμάζει την απόσχιση όπως ολοκλήρωσε πρόσφατα και η Eurobank, του υγιούς τμήματος της τράπεζας. Με την κίνηση αυτή η νέα τράπεζα θα είναι καθαρή από τα κόκκινα δάνεια και η ζημιά της τιτλοποίησης θα παραμείνει στην παλιά. Με αυτόν τον τρόπο αποφεύγεται η κρατικοποίηση που θα επέβαλε ο αναβαλλόμενος φόρος.

Τέλος η συμφωνία της Εθνικής Τράπεζας με την BainCapital, για το project Icon είναι θέμα χρόνου γεγονός που θα εξυγιάνει, σε σημαντικό βαθμό, το χαρτοφυλάκιο με καταγγελμένα ή σε βαθιά καθυστέρηση δάνεια μικρομεσαίων, μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων. Παράλληλα η Εθνική Τράπεζα προχωράει κανονικά την διαδικασία για την τιτλοποίηση NPLs άνω των 6 δισ. ευρώ (project Frontier) ώστε να βγει στις αγορές όταν οι συνθήκες ομαλοποιηθούν.

Keywords
Τυχαία Θέματα