Κρήτη: "Πώς διώξαμε τη Χρυσή Αυγή από τα σχολεία"

Η διείσδυση της Χρυσής Αυγής στα σχολεία και η προσπάθεια προσηλυτισμού μαθητών αποτελεί μία από τις μαύρες παρακαταθήκες της κρίσης που συνεχίζει να δηλητηριάζει μέχρι σήμερα τις σχολικές κοινότητες. Στην Κρήτη ωστόσο, εκπαιδευτικοί και ακτιβιστές κατάφεραν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά το φαινόμενο, προκαλώντας το ενδιαφέρον του βρετανικού

"Guardian" για τον τρόπο με τον οποίο οι Κρητικοί έδιωξαν τη Χρυσή Αυγή από την Μεγαλόνησο. Ο Φώτης Μπιχάκης, γραμματέας της ΕΛΜΕ Χανίων, μίλησε στον News 24/7 στους 88,6 και την εκπομπή "Διαδρομές στην Ενημέρωση" με το Γιώργο Βούλγαρη, αποκαλύπτοντας με ποιόν τρόπο έγινε εφικτό αυτό που σε άλλα μέρη φαντάζει ακατόρθωτο.

"Το κομβικό που κάναμε είναι να μην αντιμετωπίσουμε τα παιδιά ως φασίστες, αλλά ως παιδιά, παρά το γεγονός ότι κάποια από αυτά δήλωναν μέλη της Χρυσής Αυγής" θυμάται ο κ. Μπιχάκης.

Όπως υπογραμμίζει "αυτό που κάναμε ήταν όχι ότι τα έχουμε απέναντι και τα θεωρούμε τελειωμένους φασίστες, αλλά ότι προσπαθούσαμε με επιχειρήματα να αντικρούσουμε όποια φληναφήματα τους έβαζαν στο κεφάλι και ενεργοποιώντας και συμμαθητές τους να υπάρχει ο ενεργός διάλογος στην τάξη, με δράσεις, με θεατρικά, με ιστορική έρευνα με projects, με διοργάνωση αντιφασιστικού φεστιβάλ που ανέλαβαν οι ίδιοι οι μαθητές με τους καθηγητές".

Το αντιφασιστικό φεστιβάλ, σύμφωνα με τον κύριο Μπιχάξη, "ήταν καταλυτικό".

Αναφέρει επίσης ότι το κλίμα αντιστράφηκε "με συγκεκριμένες παρεμβάσεις σε σχολεία όπου υπήρχε πυρήνας της ΧΑ, κάνοντας στοχευμένες ενέργειες και ζητώντας βοήθεια από πανεπιστημιακούς, με μαθήματα αντιρατσιστικής εκπαίδευσης σε εκπαιδευτικούς και παρεμβάσεις σε σχολεία και διαλέξεις σε γονείς και συλλόγους γονέων".

"Με στοχευμένη δράση καταφέραμε να φύγουν από τα σχολεία και στη συνέχεια να κλείσουν και τα γραφεία τους". Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι η ΧΑ έφτασε στο σημείο να βγάζει ακόμη και ανακοινώσεις όπου διαμαρτυρόταν γιατί κανείς δεν την νοικιάζει γραφεία στα Χανιά.

"Χαιρόμαστε γι αυτό, αλλά δεν εφησυχάζουμε", τονίζει για το αποτέλεσμα όλων αυτών των δράσεων ο κ. Μπιχάκης. Όπως εξηγεί, τα αίτια που γέννησαν την αναβίωση των φασιστικών ιδεών, η κρίση μαζί με την αμάθεια, εξακολουθούν να υπάρχουν.

Και καταλήγει λέγοντας ότι ο φασισμός είναι κάτι πολύ συγκεκριμένο, είναι ιδεολογία, έχει οργάνωση συγκεκριμένα συμφέροντα και η σχετικοποίηση του όρου αθωώνει και απαλύνει αυτό που είναι πραγματικά.

"Φασισμός σημαίνει δολοφονίες, τάγματα εφόδου, στρατόπεδα συγκέντρωσης, εκκαθαρίσεις, έχουμε εμπειρίες και βιώματα", αναφέρει. "Ο κρυφός φασισμός μπορεί να είναι μια αυταρχική συμπεριφορά, πρέπει να τα ξεκαθαρίσουμε στο μυαλό των μαθητών αλλά και στη δική μας καθημερινή γλώσσα", υπογραμμίζει.

Keywords
Τυχαία Θέματα