Κρίτων Αρσένης: Η άβολη ιστορία για το πώς η πανδημία έγινε βολική

Παρά το κυβερνητικό αφήγημα, δεν ήταν μεγάλη μας επιτυχία η αντιμετώπιση του πρώτου κύματος της πανδημίας. Κατά το πρώτο κύμα είχαμε πολύ μικρή έκθεση στον κορονοϊό, λόγω των περιορισμένων σχέσεων με την Κίνα. Μαζί με τα μέτρα που πήραν οι πολίτες είχαμε λίγα θύματα από την πανδημία. Αυτό αντί η κυβέρνηση να το εκτιμήσει, να το σεβαστεί, να το χειριστεί με μια ταπεινότητα, το θεώρησε μια μεγάλη προσωπική της νίκη και άρα από εδώ και μπρος μπορούσε να κάνει ό,τι θέλει. Επέλεξε λοιπόν να ανοίξει τον τουρισμό, ανεξέλεγκτα, χωρίς τεστ,

χωρίς μέτρα πρόληψης και ουσιαστικής καραντίνας στα κρούσματα. Το αντίθετο από αυτό που κάνει η Κούβα τώρα.

Η κυβέρνηση δεν πήρε μέτρα όχι επειδή είναι πιο αδύναμη από την Κούβα. Δεν πήρε μέτρα γιατί όταν πήγε να ψελλίσει την ιδέα για ελέγχους και τεστ στα σύνορα, οι μεγάλοι τουριστικοί πράκτορες είπαν «εμείς δεν ερχόμαστε αν θέλετε να προστατεύσετε τη δημόσια υγεία σας, ερχόμαστε μόνο αν είστε ξέφραγο αμπέλι». Και η κυβέρνηση δέχθηκε σε μια ημέρα να γίνουμε «ξέφραγο αμπέλι». Για να καλυφθεί έφερε έναν αλγόριθμο, ο οποίος δεν προστάτεψε κανέναν γιατί δεν είχε περάσει από επιστημονική πιστοποίηση της επάρκειας του. Δεν είχε δημοσιευτεί σε διακεκριμένα επιστημονικά περιοδικά όπως είθισται. Πώς όμως επιλέχθηκε; Όπως είπε ο υφυπουργός κ. Χαρδαλίας απαντώντας σε σχετική μου ερώτηση στη Βουλή, ένας Έλληνας επιστήμονας που δραστηριοποιείται στο εξωτερικό έστειλε στον Πρωθυπουργό ένα e-mail με την πρόταση για τον αλγόριθμο «EVA». Ο Πρωθυπουργός το βρήκε εξαιρετική ιδέα και τον έστειλε στην επιτροπή λοιμωξιολόγων για έγκριση. Η επιτροπή χωρίς να συμπεριλαμβάνει στατιστικούς και μαθηματικούς, ενέκρινε τον μαθηματικό αλγόριθμο. Δε θα περιγράψω τι σηματοδοτεί αυτό για το πώς λειτουργεί η χώρα μας και οι θεσμοί μας. Αυτό το αφήνω στην κρίση των αναγνωστών.

Ενώ αφήσαν όμως ανεξέλεγκτη την είσοδο των τουριστών στην Ελλάδα, επέλεξαν επίσης να μην ενισχύσουν τα δημόσια νοσοκομεία. Επέλεξαν να μην κατασκευάσουν νέες ΜΕΘ. Κλείσανε κλινικές επειγουσών παθήσεων (στεφανιαίας νόσου κ.α.) για να τις μετατρέψουν σε ΜΕΘ. Επέλεξαν επίσης να κάνουν καινούργιες ΜΕΘ με χορηγίες. Η Βουλή με μόλις 8 εκατ. ευρώ χρηματοδότησε την κατασκευή 50 ΜΕΘ. Με μισό δισεκατομμύριο θα μπορούσαμε να έχουμε κατασκευάσει πάνω από 2.500 νέες ΜΕΘ ενώ με άλλο μισό δις να καλύψουμε το σημαντικότερο κομμάτι των κενών οργανικών θέσεων στα νοσοκομεία. Δεν το έκαναν από επιλογή, όχι από αδυναμία. Δεν το έκαναν από επιλογή γιατί θέλουν αυτό το δημόσιο σύστημα να ιδιωτικοποιηθεί ανεξαρτήτως πανδημίας. Αυτή είναι η στρατηγική τους επιλογή και θα το κάνουν ανεξαρτήτως κόστους για τους πολίτες.

Με αυτά και άλλα οδήγησαν την χώρα στα lockdown. Χωρίς το ανεξέλεγκτο άνοιγμα στον τουρισμό, χωρίς την στρατηγική αδράνεια στην υγεία δεν θα υπήρχε ανάγκη για τέτοια lockdown.

Αντί όμως να υποστηρίξουν τις μικρές επιχειρήσεις και τους αυτοαπασχολούμενους από τη χρεοκοπία, μεθοδεύουν τη χρεοκοπία. Εν μέσω πανδημίας έφεραν τον Πτωχευτικό Κώδικα, που εξασφαλίζει τη χρεοκοπία οποιουδήποτε οφείλει άνω των 30.000 ευρώ, έχει εγγυηθεί σχετικό δάνειο ή κληρονομήσει δανειολήπτες. Εν δυνάμει όλων μας δηλαδή. Το παιχνίδι είναι στημένο με μαθηματική ακρίβεια. Ψήφισαν ότι αν πλειστηριασμός ακινήτου αποβεί άκαρπος για 3 συνεχόμενες φορές, το ακίνητο δημεύεται από το κράτος, χωρίς να αποζημιώνεται ο ιδιοκτήτης ή να απομειώνεται το χρέος του. Με αυτό σαν μπαμπούλα, δημιούργησαν ένα μηχανισμό έγκαιρης προειδοποίησης για τον κίνδυνο πτώχευσης και άρα δήμευσης, προκειμένου να τρέχουν οι δανειολήπτες να κάνουν αίτηση συμβιβασμού με τις τράπεζες και τα funds, προσφέροντας τα πλήρη και ενημερωμένα τους στοιχεία. Βέβαια, όπως νομοθέτησαν, οι πιστωτές, οι τράπεζες δηλαδή και τα funds δεν έχουν καμία υποχρέωση, όχι μόνο να κάνουν αντιπρόταση, αλλά ούτε να δώσουν καν απάντηση σε αυτόν τον άνθρωπο, σ’ αυτήν τη γυναίκα ή τον άντρα που θα έρθει γονυπετής, να ζητήσει συμβιβασμό. Και αφού λάβουν τα στοιχεία, προχωρούν στην κατάσχεση της περιουσίας του. Τη πτώχευσή του ο δανειολήπτης θα τη μάθει αφού έχει δρομολογηθεί, χωρίς δυνατότητα ένστασης.

Αυτή είναι η λογική τους. Κάνουν την κρίση ευκαιρία. Ευκαιρία για τη φτωχοποίηση, ευκαιρία για την συγκέντρωση ιδιοκτησίας, για τη συγκέντρωση των οικονομικών δραστηριοτήτων σε λίγους. Το κάνουν πολύ μεθοδικά. Ζητάνε την επιστροφή της επιστρεπτέας προκαταβολής. Προφανώς ξέρουν ότι αυτό είναι αδύνατο. Στο ΜέΡΑ25 ζητάμε άμεση διαγραφή των φορολογικών και ασφαλιστικών χρεών που δημιουργήθηκαν το 2020 για όλες τις επιχειρήσεις και άτομα που βρίσκονται σε αδυναμία και η επιστρεπτέα προκαταβολή να γίνει κεφαλαιακή ενίσχυση, όπως στην πράξη κάνει η κυβέρνηση με την AΕGEAN. Όμως για την κυβέρνηση, οι μικρές επιχειρήσεις και οι αυτοαπασχολούμενοι, είναι το εμπόδιο στη συγκέντρωση οικονομικής δραστηριότητας σε λίγους. Και η πανδημία η τέλεια ευκαιρία για την απομάκρυνση του.


Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα