Λαγοκέφαλοι εντοπίστηκαν και στον Παγασητικό

Εχουν γεμίσει τις ελληνικές θάλασσες οι λαγοκέφαλοι με πολλές καταγγελίες αλιέων να καταγράφονται πλέον και στον Παγασητικό. Όπως σημειώνει ο Ταχυδρόμος, οι αρχές είναι σε επιφυλακή για την αντιμετώπισή τους. Τη μεγάλη «απειλή» από την συστηματική εισροή λαγοκέφαλων στα νερά της ευρύτερης περιοχής στο Αιγαίο που αντιμετωπίζουν οι αλιείς, επισημαίνουν οι αρμόδιοι φορείς που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Να σημειωθεί πως και από το ΕΛΚΕΘΕ

έχουν επισημάνει τον κίνδυνο από την μεγάλη πυκνότητα των πληθυσμών του λαγοκέφαλου στα νερά μας, λόγω έλλειψης θηρευτών του στη Μεσόγειο. Το πρόβλημα μεγενθύνεται διαρκώς όσο δεν δίνεται λύση. Το είδος δεν θεωρούνταν επιθετικό ή επικίνδυνο, πλην της κατανάλωσής του από τον άνθρωπο αν και το συγκεκριμένο είδος δεν είναι βρώσιμο. Το Ινστιτούτο Θαλάσσιων Βιολογικών Πόρων του ΕΛΚΕΘΕ μελετάει την εξάπλωση και την βιολογία του είδους από τότε που εμφανίστηκε στις Ελληνικές θάλασσες.

Ο λαγοκέφαλος που προέρχεται από την Ερυθρά θάλασσα έχει εισβάλει στην Ανατολική Μεσόγειο μέσω του καναλιού του Σουέζ την τελευταία δεκαετία, έχει εξαπλωθεί στις Ελληνικές θάλασσες, έχοντας εγκαταστήσει -μέχρι στιγμής- μεγάλους πληθυσμούς στο Ν. Αιγαίο και στην Κρήτη. Το ψάρι αυτό περιέχει τοξίνες σε διάφορα μέρη του σώματός του (κυρίως εντόσθια, δέρμα), οι οποίες είναι επικίνδυνες σε περίπτωση βρώσης του από τον άνθρωπο, σε πολλές περιπτώσεις έως και θανατηφόρες, γι’ αυτό και συνιστάται να αποφεύγεται η κατανάλωσή του.

Πότε γίνεται επιθετικός

Αναφορικά με την επιθετικότητα του ψαριού, ο ιχθυολόγος κ. Γιώβος, έχει υπογραμμίζει στο News 24/7 πως «υπάρχουν τρεις αναφορές για επιθέσεις σε ανθρώπους, μια στην Κάρπαθο πριν περίπου ένα μήνα, που δημοσιεύτηκε μαζί με ένα βίντεο, μια στη Λιβύη και μια ακόμη. Τόσα χρόνια, οι δύτες δεν έχουν κανένα απολύτως πρόβλημα με επιθέσεις από τα συγκεκριμένα είδη. Είναι επιθετικά στην αναζήτηση της τροφή τους, όμως το ανθρώπινο κρέας δεν συμπεριλαμβάνεται σε αυτήν. Οι επιθέσεις, όπως εκτιμούμε, έγιναν λόγω του ότι προηγήθηκε ανθρώπινη πρόκληση. Αν ο λαγοκέφαλος ψάχνει τροφή και εκείνη την ώρα επιχειρήσει κάποιος να τον χαϊδέψει, πιστεύει ότι πρόκειται για φαγητό. Στο βίντεο από την Κάρπαθο, φαίνεται ξεκάθαρα πως υπάρχει πρώτα η ανθρώπινη πρόκληση και μετά επιτίθεται ο λαγοκέφαλος».

Keywords
Τυχαία Θέματα