Λέκκας: Η κατάρρευση των οικονομικών του ΕΚΠΑ - Προτάσεις ανάκαμψης

Με ένα συνολικό ποσό των προς κατανομή 7,8 εκατομμυρίων ευρώ που διατίθεται από τον ΕΛΚΕ, μείον τα 2,0 εκατομμύρια για πολυετείς υποχρεώσεις, η Πρυτανική Αρχή καλείται να διαχειριστεί τη μιζέρια, παρουσιάζοντάς την μάλιστα ως «μέγα επίτευγμα αύξησης των πιστώσεων» σε επισκέψεις που πραγματοποιεί στα Τμήματα και στις Κοσμητείες.

Η κατανομή ποσών επαιτείας στα Τμήματα οδηγεί στην αδυναμία λειτουργίας τους και αυτή είναι μια πραγματικότητα την οποία χρεώνεται η παρούσα Πρυτανική Αρχή.

Δεν θα εστιάσω στην ουσία

της κατανομής διολισθαίνοντας έτσι σε μία διαδικασία εσωστρέφειας και αντιπαράθεσης μεταξύ των Τμημάτων και των Σχολών, η οποία κάθε άλλο παρά χρήσιμη είναι για το Πανεπιστήμιό μας. Αντίθετα, θα εστιάσω σε προτάσεις αύξησης των εσόδων, η οποία είναι και η μόνη δυνατότητα διάθεσης μεγαλύτερων ποσών:

α. Ανατροπή της υφιστάμενης κατάστασης στην Επιτροπή Ερευνών

Η λειτουργία της Επιτροπής Ερευνών, αποθέωση της γραφειοκρατίας, ήταν και παραμένει ανασταλτικός παράγοντας απορρόφησης ποσών, άρα και αύξησης του μεριδίου των Τμημάτων και των Σχολών.

β. Απλοποίηση διαδικασιών

Για παράδειγμα, η διαδικασία υπογραφής σύναψης Προγραμματικών Συμβάσεων -άρα και εισροής σημαντικών εσόδων- διαρκεί μερικές φορές 5-6 μήνες, ενώ σε άλλα Πανεπιστήμια μόλις 5 έως 10 ημέρες.

γ. Κατάργηση παράλογων γραφειοκρατικών απαιτήσεων

Η τραγελαφική επανίδρυση των Π.Μ.Σ., η καθυστέρηση εγκρίσεων, αλλά και οι παράλογες γραφειοκρατικές διαδικασίες, στέρησαν από τον ΕΛΚΕ σημαντικούς πόρους.

δ. Αναδιάταξη νομικής υπηρεσίας

Η νομική υπηρεσία, αντί να εισηγείται βέλτιστες λύσεις, θέτει ενίοτε εμπόδια στις διαδικασίες.

ε. Άμεση παρέμβαση για αλλαγή του θεσμικού πλαισίου

Αδιανόητες νομικές ρυθμίσεις, στις οποίες κανένας δεν αντέδρασε για ευνόητους λόγους, στέρησαν το Πανεπιστήμιο από έσοδα εκατομμυρίων.

Είναι προφανές ότι δεν υπήρχε η τόλμη και η αποφασιστικότητα εκ μέρους της Πρυτανικής Αρχής να προβάλει και να επιβάλει δίκαια αιτήματα και προφανείς, αποτελεσματικές διαδικασίες λειτουργίας του ΕΛΚΕ, ανταλλάσσοντας τη στάση της με μία νέα πρυτανική θητεία και αποδεχόμενη παράλληλα την ενσωμάτωση των Τ.Ε.Ι. με ένα τεράστιο κόστος, το οποίο δεν μπορεί να αποτιμηθεί.

Το ΕΚΠΑ πρέπει να βγει μπροστά με αποφασιστικότητα και δυναμισμό, ώστε να ανακτήσει το χαμένο έδαφος, βασιζόμενο στο τεράστιο ειδικό βάρος του, εκπληρώνοντας το χρέος του απέναντι στην ελληνική κοινωνία.

ΔΡ. Ευθύμης Λέκκας, Καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Διευθυντής Τομέα Δυναμικής, Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας, Διευθυντής ΠΜΣ "Στρατηγικές Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Καταστροφών & Κρίσεων", Πρόεδρος Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Πρόεδρος Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού & Προστασίας

Keywords
Τυχαία Θέματα