Λέσβος: Το μεταναστευτικό τέλειωσε, η ρετσινιά έμεινε - Αγώνας δρόμου για την ανάκαμψη του τουρισμού

Κι όμως υπάρχουν ελληνικά νησιά που δυστυχώς δεν ακολουθούν την σημερινή τάση, που θέλει την τουριστική κίνηση από το εξωτερικό αυτή τη στιγμή να πλησιάζει τα επίπεδα ρεκόρ του 2019.

Ο λόγος για την πολύπαθη Λέσβο, που ενώ μόλις πριν την πανδημία ο τουρισμός κατέγραφε την πρώτη του άνοδο, μετά τα καταστροφικά χρόνια λόγω μεταναστευτικού, σήμερα η ροή των ξένων τουριστών είναι και πάλι περιορισμένη. Αιτία, σύμφωνα με τους φορείς του νησιού, η «ρετσινιά» του μεταναστευτικού, που ακόμη επικρατεί στις αγορές του εξωτερικού, αφού δεν έγιναν προσπάθειες και ενέργειες αναστροφής του κλίματος.

Ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Λέσβου κ. Δημήτρης Αβαγιανός, μιλώντας στο NEWS 24/7, τονίζει ότι η κατάσταση είναι αναμφίβολα καλύτερη από ότι ήταν τις προηγούμενες χρονιές, η οποίες ήταν καταστροφικές. «Αυτή τη στιγμή έχουμε 8 με 9 πτήσεις τσάρτερ από το εξωτερικό την εβδομάδα και ελπίζουμε ότι όσο προχωράει η σεζόν θα πάμε στις 14 – 16. Σε σχέση με το 2019 είμαστε ακόμα δυστυχώς πολύ πίσω. Η σύγκριση με την υπόλοιπη Ελλάδα, που ίσως ξεπεράσει και τα νούμερα του ’19 σε τουριστική κίνηση, είναι μοιραία. Το βορειοανατολικό Αιγαίο όμως δεν έχει την ίδια μοίρα, καθώς επηρεάζεται ακόμη από τα «απόνερα» του προσφυγικού. Αυτό το πρόβλημα έχει λυθεί πια κατά 90% και σίγουρα δεν επηρεάζει καθόλου τον επισκέπτη κατά την παραμονή του στο νησί», λέει ο κ. Αβαγιανός. Όπως ο ίδιος εξηγεί, η εικόνα αυτή λειτουργεί ακόμα αποτρεπτικά για κάποιους και τους αποθαρρύνει από το να έρθουν. «Είναι γνωστό όμως ότι στη Λέσβο βρίσκονται πλέον λιγότεροι από χίλιοι μετανάστες, σε συνθήκες απόλυτα ελεγχόμενες και δεν σχετίζονται πλέον ούτε επηρεάζουν τη ζωή ούτε καν του Μυτιληνιού, πόσο δε μάλλον του επισκέπτη.

Ο αντιπρόεδρος των ξενοδόχων της Λέσβου θεωρεί ότι πρέπει να υπάρξει μια μεγάλη προσπάθεια δημοσιοποίησης του γεγονότος ότι τα προβλήματα του νησιού έχουν τελειώσει. «Οι Έλληνες προφανώς αυτό το γνωρίζουν και με μεγάλη ικανοποίηση βλέπουμε φέτος αύξηση του τουριστικού ρεύματος από την εγχώρια αγορά και ιδίως από οικογένειες. Είναι γνωστό ότι η Λέσβος είναι πολύ φιλική προς την οικογένεια, ενώ το κλίμα ενισχύεται από τις προσφορές των ναυτιλιακών εταιρειών, που με επιβεβαιωμένη κράτηση 4 ημερών σε κάποιο ξενοδοχείο, λαμβάνεις μια έκπτωση σημαντική της τάξεως του 30%. Πρέπει οι δύο Δήμοι του νησιού, να πάρουν σοβαρές αποφάσεις και για δύο τουλάχιστον χρόνια να εργαστούν ώστε να αλλάξουν την εικόνα του νησιού στο εξωτερικό και να ξανασυστηθούμε στην παγκόσμια κοινότητα. Απαιτούνται σοβαρά χρήματα για αυτό, όμως πρέπει να το κάνουμε».

Ποια είναι η πορεία της τουριστικής σεζόν του 2022

Μιλώντας για τις τουριστικές δυνατότητες της Λέσβου ότι κ. Αβαγιανός εξηγεί ότι το νησί διαθέτει περίπου 18.000 κρεβάτια σε καταλύματα όλων των τύπων, διάσπαρτα σε όλο το νησί. Η βόρεια Λέσβος συγκεντρώνει μεγάλο μέρος της τουριστικής κίνησης. Οι εκτιμήσεις για τη σεζόν που ακολουθεί είναι ιδιαίτερα θετικές, καθώς υπάρχει κινητικότητα από πολύ κόσμο για να περάσει τις διακοπές του στο νησί. «Τα τσάρτερ που έρχονται στο νησί μεταφέρουν τουρίστες από Ολλανδία, Βέλγιο, Γερμανία, Βέλγιο και Σκανδιναβία. Δεν έρχονται απευθείας, είναι δρομολόγια που σταματούν πρώτα, είτε Σκιάθο, είτε Σάμο κατεβάζοντας τουρίστες. Φέτος στο νησί ήρθε ο tour operator Jet2 όπου έκανε αρκετά συμβόλαια με ξενοδόχους και σαφώς είναι μια πολλά υποσχόμενη σύνδεση. Επιπλέον, αυτές τις ημέρες μας επισκέφτηκε και ένα νέο γραφείο επίσης από τη Βρετανία, που θα μεταφέρει τουρίστες με τα αεροπλάνα της Jet2, ενώ μέσα στις επόμενες ημέρες ξεκινά η σύνδεση με τη Σμύρνη».

Όπως τονίζει με έμφαση ο κ. Αβαγιανός, «Αυτή τη σύνδεση με την Σμύρνη πρέπει εμείς οι Μυτιληνιοί να την κρατήσουμε πάση θυσία, καθώς αφορά μια πόλη των πέντε εκατομμυρίων κατοίκων και πάνω από 1,5 εκατομμύρια στα περίχωρα και τις κοντινές πόλεις. Πρόκειται για μια τεράστια δεξαμενή τουριστών και παρόλο που η Τουρκία αντιμετωπίζει οικονομική κρίση, υπάρχει πολύς κόσμος που έχει χρήματα και ταξιδεύει. Αν καταφέρουμε να πάρουμε ένα 10% από αυτή την αγορά, θα σημάνει πραγματικά «αλλαγή παιχνιδιού» για τη Λέσβο. Αυτή τη σύνδεση ο Δήμος και η Περιφέρεια πρέπει να την στηρίξουν, δίδοντας σοβαρά κίνητρα, όπως η μείωση των λιμενικών τελών, είτε με συνδιαφήμηση. Πρόκειται για μια αγορά «αιμοδότη» που μπορεί να αλλάξει όλη την οικονομογεωργαφία του νησιού. Είτε έρχεται στη Μυτιλήνη είτε στο Πλωμάρι, το ζητούμενο είναι να έρχεται στο νησί, το λιμάνι δεν έχει καμιά σημασία.

Μπορεί να μην έχουμε τις ξενοδοχειακές υποδομές που έχει η Κρήτη και η Ρόδος, όμως έχουμε ένα ικανό αριθμό καταλυμάτων και μπορεί να δεχόμαστε 75.000 τουρίστες με τσάρτερ σήμερα, μπορούμε όμως εύκολα να τις κάνουμε 150.000, δεν θέλουμε παραπάνω, όχι γιατί δεν μπορούμε, αλλά θέλουμε βιώσιμη ανάπτυξη.

Το Επιμελητήριο Λέσβου στηρίζει τον τουρισμό

Ο κ. Ευάγγελος Μυρσινιάς πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου μιλώντας στο NEWS 24/7, τονίζει ότι η Λέσβος βγαίνει από μια πολλαπλή περίοδο κρίσεων. «Το μεταναστευτικό και η πανδημία έπληξαν το νησί τουριστικά και ενώ δεν υπολείπεται σε τίποτα από τους υπόλοιπους κύριους προορισμούς της χώρας, δεν έχει πάρει ακόμη τη θέση της στον τουριστικό χάρτη. Υπάρχουν αγορές που δείχνουν καλά σημάδια, όμως υπάρχουν και άλλες που δεν έχουν ανακάμψει ακόμα. Τα μηνύματα από την εσωτερική αγορά, φαίνεται ευτυχώς ότι είναι θετικά, ενώ και από το εξωτερικό έχει ξεκινήσει η εισερχόμενη κίνηση, αλλά όμως δεν ακολουθούμε το ρυθμό της υπόλοιπης Ελλάδας. Έτσι υπάρχουν περιοχές του νησιού που έχουν σημαντική ζήτηση και άλλες που εξαρτώνται περισσότερο από τον ελληνικό τουρισμό, που θα καθυστερήσουν», λέει ο κ. Μυρσινιάς.

Αναφορικά με την τουριστική ανάπτυξη στο νησί, ο κ. Μυρσινιάς τόνισε ότι «Γίνονται νέες επενδύσεις στον τουρισμό, με ένα νέο μεγάλο κατάλυμα που ετοιμάζεται στο Πλωμάρι και άλλες δύο στην περιοχή της Μυτιλήνης. Ένα μεγάλο ξενοδοχείο στην Ιερισσό, που λειτουργούσε ως club για Βρετανούς μόνο, τώρα λειτουργεί για όλο τον κόσμο και έχει σημαντικές υποδομές». Μιλώντας για την αγορά της Τουρκίας, ο ίδιος τόνισε ότι «παρά τις συναλλαγματικές μας διαφορές, υπάρχει καλή κίνηση από Τουρκία και η νέα γραμμή από τη Σμύρνη θα ενισχύσει σημαντικά αυτό το ρεύμα. Η υστέρηση υπάρχει ουσιαστικά από τις ευρωπαϊκές αγορές, οι οποίες είναι και ο στόχος μας και ελπίζουμε σε άμεση ανάκαμψη τους.

Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου «Εκείνο που δυστυχώς δεν έχει αναστραφεί είναι η εικόνα του νησιού στο εξωτερικό. Πράγμα το οποίο θέλει πολύ μεγάλη προσπάθεια, αλλά και μεγάλη προβολή, η οποία και κοστίζει αλλά και απαιτεί μεγάλη ένταση. Στο εξωτερικό δεν έχουν γίνει κινήσεις αναστροφής του αρνητικού κλίματος που υπήρχε για το νησί από τους αρμόδιους φορείς που διαχειρίζονται τα κονδύλια. Υπάρχει ακόμη η εικόνα του μεταναστευτικού προβλήματος η οποία όμως δεν αποτυπώνει την πραγματικότητα. Στο νησί βρίσκονται πλέον κάτω από 1.000 μετανάστες, και αυτό ανάμεσα σε 87.000 κατοίκων. Αυτό το πρόβλημα που για πολλούς ήταν αποτρεπτικό από το να επισκεφτούν το νησί, πλέον ουσιαστικά δεν υπάρχει. Είναι άδικη η εικόνα αυτή για τη Λέσβο, ένα προορισμό, με ιδιαίτερα πλούσιο τουριστικό προϊόν», καταλήγει ο κ. Μυρσινιάς.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Keywords
Τυχαία Θέματα