Λιβύη: "Σήμα" Χάφταρ στην Αίγυπτο να μπει στον εμφύλιο εναντίον Τουρκίας και Σάρατζ

Κλιμακώνεται έντονα ο πόλεμος της Λιβύης με τις εμπλεκόμενες πλευρές να περνούν σε νέα φάση σύρραξης, μετά και την άρνηση της Τουρκίας για εκεχειρία. Συγκεκριμένα, το κοινοβούλιο της Λιβύης που εδρεύει ανατολικά της χώρας και το οποίο υποστηρίζει τον Εθνικό Στρατό (LNA) του Χαλίφα Χάφταρ έδωσε "σήμα" εμπλοκής στην Αίγυπτο.

Στις αρχές Ιουνίου, η Αίγυπτος υπέβαλε την "ειρηνευτική πρωτοβουλία του Καΐρου", με την οποία χάρασσε μια πορεία για πολιτική διευθέτηση στη Λιβύη και ζητούσε από τα πολεμικά κόμματα να σταματήσουν τη φωτιά από τις 8 Ιουνίου.

Η πρόταση χαιρετίστηκε από τον Αραβικό Σύνδεσμο, τη Ρωσία, τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, αλλά απορρίφθηκε από την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA) και την Τουρκία.

Το κοινοβούλιο κατέστησε σαφές πως θα έδινε την έγκρισή του «στις αιγυπτιακές ένοπλες δυνάμεις να επέμβουν για να προστατεύσουν τη λιβυκή και αιγυπτιακή εθνική ασφάλεια, εάν δουν άμεση απειλή για την ασφάλεια των δύο χωρών μας», με ανακοίνωση που διένειμε.

Το κοινοβούλιο, το οποίο εξελέγη το 2014, είναι διχασμένο όπως και η χώρα, πάντως η ηγεσία και η πλειοψηφία του έχει ταχθεί υπέρ του Χάφταρ.

«Καλούμε να γίνουν συντονισμένες προσπάθειες των δύο αδελφών χωρών, της Λιβύης και της Αιγύπτου, για να εξασφαλιστεί η ήττα της δύναμης εισβολής και κατοχής (σ.σ. της Τουρκίας) και να προασπιστεί η κοινή μας εθνική ασφάλεια», πρόσθεσε το κοινοβούλιο της Λιβύης στην ανακοίνωση.

«Οι κίνδυνοι που εγείρει η τουρκική κατοχή αποτελούν άμεση απειλή για τη χώρας μας και για τις γειτονικές χώρες, πάνω απ’ όλα για την Αίγυπτο», καταλήγει η ανακοίνωση.

Το κοινοβούλιο δεν αναγνωρίζει τη νομιμότητα του πρωθυπουργού της ΚΕΕ, του Φάγεζ ας Σάρατζ, υποστηρίζει μια αντίπαλη κυβέρνηση, που εδρεύει επίσης στην ανατολική Λιβύη, και τον λεγόμενο Λιβυκό Εθνικό Στρατό (ΛΕΣ) του Χάφταρ.

Το κοινοβούλιο είναι όπως και η χώρα διχασμένο. Εκτός αυτών που το μποϊκοτάρουν, περίπου 40 μέλη του που εναντιώνονται στον Χάφταρ προτίμησαν να μεταφερθούν στην Τρίπολη, όπου εξέλεξαν δικό τους πρόεδρο του σώματος.

Την περασμένη εβδομάδα οι αιγυπτιακές ένοπλες δυνάμεις πραγματοποίησαν άσκηση κοντά στα σύνορα της Λιβύης. Οι ασκήσεις, με τον κωδικό κωδικό Resolve 2020, πραγματοποιήθηκαν στη βορειοδυτική συνοικία Καμπρ Γκαμπίς, περίπου 37 μίλια (60 χιλιόμετρα) μακριά από τα σύνορα της Λιβύης.

Η Λιβύη βρίσκεται σε εμφύλια σύρραξη από το 2011 όταν και δολοφονήθηκε ο Καντάφι. Προς το παρόν, το ανατολικό τμήμα της χώρας κυβερνά το Κοινοβούλιο, ενώ η Δύση ελέγχεται από την κυβέρνηση του GNA που εδρεύει στην Τρίπολη και δημιουργήθηκε με τη βοήθεια των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι ανατολικές αρχές συνεργάζονται με το LNA, το οποίο προσπαθεί να πάρει τον έλεγχο της Τρίπολης.

Τσαβούσογλου: Καμία εκεχειρία στη Λιβύη αν δεν φύγει ο Χαφτάρ

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε χθες πως η κυβέρνηση της Λιβύης θα συμφωνήσει σε κατάπαυση του πυρός μόνο αν αποσυρθούν οι δυνάμεις του στρατάρχη Χαφτάρ από κομβικής σημασίας περιοχές στα κεντρικά και δυτικά της χώρας, προειδοποιώντας ότι η κυβέρνηση της Τρίπολης- που υποστηρίζεται από την Άγκυρα- είναι αποφασισμένη να επανεκκινήσει την επίθεση της κατά της Σύρτης και της Τζιούφρα.

Μάλιστα ο Τούρκος ΥΠΕΞ, συμπλήρωσε ότι η Άγκυρα θα συνδράμει την Τρίπολη στην επίθεση κατά του Χαφτάρ, καθώς οι επιδιώξεις της είναι "νόμιμες και λογικές”.

Ο Τσαβούσογλου έκανε αναφορά και στην επίθεση κατά της αεροπορικής βάσης al-Watiya την περασμένη εβδομάδα, που χτυπήθηκε από αεροσκάφη αγνώστου ταυτότητας. Όπως είπε, γίνεται έρευνα για να βρεθεί ο υπαίτιος και συμπλήρωσε ότι ασχέτως της ταυτότητάς του, όποιος και αν είναι "θα πληρώσει".

Σύμφωνα με τον Τούρκο ΥΠΕΞ, από την επίθεση δεν υπήρχαν απώλειες ανάμεσα στο τουρκικό προσωπικό της βάσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα