Μακρόν κατά Τραμπ: Τέλος η συνέργεια στην Ομάδα των G7

Η Γαλλία, οργισμένη από την αμερικανική αποχώρηση από τη βορειοανατολική Συρία, καταγγέλλει την απώλεια της "αξιοπιστίας" των ΗΠΑ και της Ατλαντικής Συμμαχίας, η οποία συνεδριάζει αύριο, Πέμπτη, μετά την εγκατάλειψη των Κούρδων ενώπιον της τουρκικής επίθεσης.

Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο υπουργός των Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λεντριάν δεν έκρυψαν την "ταραχή" τους μετά την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ για την αποχώρηση των αμερικανικών

στρατευμάτων, η οποία άνοιξε τον δρόμο στην τουρκική επέμβαση εναντίον των Κούρδων της Συρίας.

"Είμαστε μέσα στο ΝΑΤΟ. Επίσης η Τουρκία και οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι μέσα στο ΝΑΤΟ. Και ανακάλυψα από ένα tweet, όπως όλος ο κόσμος, ότι οι ΗΠΑ αποφάσιζαν να αποσύρουν τα στρατεύματά τους και να ελευθερώσουν την περιοχή", είπε εκνευρισμένος ο Μακρόν.

Τέλος λοιπόν η συνέργεια που επιδείχθηκε στη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των Επτά (G7) στα τέλη Αυγούστου στο Μπιαρίτς, όπως και αυτή που είχε επιδειχθεί αρχικά: ο Μακρόν, όπως και οι άλλοι σύμμαχοι, δεν ενημερώθηκε από τον Τραμπ στις 13 Οκτωβρίου για την αποδέσμευση των αμερικανικών δυνάμεων που μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την περιοχή και για τον πόλεμο εναντίον της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Η Τουρκία, δύναμη του ΝΑΤΟ, επιτέθηκε στις κουρδικές δυνάμεις YPG (Μονάδες Προστασίας του Λαού), βασικούς εταίρους του συνασπισμού κατά των τζιχαντιστών, του οποίου ηγούνται οι Ηνωμένες Πολιτείες, που είναι και πυλώνας της Ατλαντικής Συμμαχίας.

"Αυτό μειώνει διαρκώς την αξιοπιστία μας για να βρίσκουμε εταίρους επί του πεδίου (...), προκαλεί επίσης ερωτήματα για τη λειτουργία του ΝΑΤΟ", σχολίασε ο Γάλλος πρόεδρος.

Το προηγούμενο του 2013

Η Γαλλία, δεύτερος εταίρος του συνασπισμού κατά των τζιχαντιστών ως προς την συνδρομή της σε αεροπορικές δυνάμεις, είναι αυτή που καταφέρεται περισσότερο εναντίον των ΗΠΑ την ώρα του απολογισμού.

Η χώρα έχει σημαδευτεί από την προηγούμενη αμερικανική "υπαναχώρηση" τον Αύγουστο του 2013, που αφορούσε αεροπορικές επιδρομές στη Συρία στις οποίες γαλλικά καταδιωκτικά αεροσκάφη επρόκειτο να συμμετάσχουν.

Τότε, ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είχε αρνηθεί την τελευταία στιγμή, να βομβαρδίσει τις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις σε αντίποινα για επιθέσεις με χημικά, αναγκάζοντας τον Γάλλο ομόλογό του Φρανσουά Ολάντ να κάνει το ίδιο.

"Έζησα την 31η Αυγούστου 2013 (...) τον πρώτο συναγερμό για μη δράση και μετά στις 13 Οκτωβρίου φέτος, τη δεύτερη απόφαση για μη δράση εκ μέρους των αμερικανικών αρχών σε κάτι για το οποίο είχαν εξαρχής δεσμευτεί άμεσα", υπενθύμισε ο Λεντριάν που ήταν υπουργός Άμυνας το 2013 μιλώντας στο δίκτυο BFMTV.

"Ήταν δύο μείζονες συναγερμοί, γεγονός που με κάνει να πω σήμερα ότι υπάρχει μια αναταραχή στη διατλαντική σχέση", πρόσθεσε ο υπουργός ο οποίος εκφράζει παράλληλα την ανησυχία του για αναβίωση του ΙΚ ως αποτέλεσμα της τουρκικής επίθεσης.

Για τον Γάλλο Φρανσουά Εσμπούρ, με ειδίκευση στη γεωπολιτική, "είμαστε αντιμέτωποι με μια γενικευμένη κρίση εμπιστοσύνης των συμμάχων των ΗΠΑ, Ευρωπαίων και Ασιατών, που στη Γαλλία επιδεινώθηκε από αυτό το περιστατικό".

Οι Γάλλοι ζητούν επιμόνως, υπό τις περιστάσεις αυτές, να πραγματοποιηθεί μια συνεδρίαση του διεθνούς συνασπισμού, η οποία να διεξαχθεί στο περιθώριο αυτής των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ αύριο και μεθαύριο, Παρασκευή, στις Βρυξέλλες.

Το τέλος του ΝΑΤΟ;

Ο στόχος της; Να θέσει τον καθένα "προ των ευθυνών του" και να επανακαθορίσει το συντομότερο μια στρατηγική αγώνα εναντίον του ΙΚ, το οποίο απειλεί να ανασυγκροτηθεί στη Συρία, απαντά το Παρίσι.

Τίθεται επίσης το θέμα της σχέσης με τη Ρωσία, συμμάχου της Δαμασκού και σήμερα κυρίαρχου του παιχνιδιού στη Συρία, μεταξύ άλλων και στο θέμα της καταπολέμησης του Ισλαμικού Κράτους.

Οι πρόεδροι της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συμφώνησαν χθες, Τρίτη, στην αποχώρηση των κουρδικών δυνάμεων από τη βορειοανατολική Συρία και σε έναν κοινό έλεγχο του μεγαλύτερου μέρους αυτής της περιοχής.

Το μέλλον του ΝΑΤΟ θέτει επίσης ένα ερώτημα. "Η διατλαντική σχέση σημαίνει αμερικανική ηγεσία και αλληλεγγύη μεταξύ των μελών. Δεν υπάρχει πλέον ούτε το ένα ούτε το άλλο. Τι είναι το ΝΑΤΟ σήμερα;" υπογραμμίζει γαλλική πηγή.

Ο Τραμπ έσπειρε την αμφιβολία υποδηλώνοντας ότι οι ΗΠΑ δεν είναι διατεθειμένες πλέον να σπεύδουν σε βοήθεια των συμμάχων τους σε κάθε περίπτωση, όπως το επιβάλλει η αρχή της συλλογικής άμυνας που κατοχυρώνεται στο άρθρο 5 του καταστατικού του ΝΑΤΟ.

Για τον Μπρυνό Τερτρέ, αναπληρωτή διευθυντή του Ιδρύματος Στρατηγικής Έρευνας (FRS) στο Παρίσι, "μολονότι ο ίδιος o στρατιωτικός οργανισμός βαίνει μάλλον καλώς, η Ατλαντική Συμμαχία βαίνει πολύ κακώς" σε πολιτικό επίπεδο.

Ένα προοίμιο του τέλους του ΝΑΤΟ; "Πρόκειται για ένα σενάριο που δεν είναι πλέον απίθανο σε τέτοιο βαθμό ώστε να επιβάλλεται να απορριφθεί εντελώς", τονίζει ο ερευνητής. "Στο μεταξύ, ο Βλαντίμιρ Πούτιν τρίβει τα χέρια του", προσθέτει.

Keywords
Τυχαία Θέματα