Μανώλης Χριστοδουλάκης: Ο Μητσοτάκης δεν θέλει συναίνεση για τον εκλογικό νόμο, παίζει το παιχνίδι του Τσίπρα

Ο πρωθυπουργός δεν επιδιώκει τη συναίνεση για τον εκλογικό νόμο εκτιμά ο Μανώλης Χριστοδουλάκης, με συνέντευξή του στο News 24/7.

«Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Μητσοτάκης δεν επιδιώκει τη συναίνεση, και σίγουρα δεν είναι η πρώτη φορά που παίζει το παιχνίδι του Τσίπρα, θωρακίζοντας τα δύο παράλληλα πλυντήρια που τους τελευταίους μήνες δουλεύουν στο φουλ. Αλήθεια, μετά τις τελευταίες αποκαλύψεις θα γίνει τελικά

εξεταστική επιτροπή για το πρώτο εξάμηνο του ’15;» αναρωτιέται χαρακτηριστικά ο Γραμματέας του ΚΙΝΑΛ, ενώ επισημαίνει ότι δεν είναι ακόμα σαφές εάν η κυβέρνηση θα κινηθεί με όρους συναίνεσης στο θέμα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού.

Ο Μ. Χριστοδουλάκης επιμένει ότι ο επόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να προέρχεται από την προοδευτική παράταξη και αποκαλύπτει ότι σε περίπτωση που ο Κυρ. Μητσοτάκης προτείνει εκ νέου τον Πρ. Παυλόπουλο («ίσως και για να κλείσει τις έξι εσωκομματικές του διαρροές που τον στραβοκοίταξαν για τον Παπαγγελόπουλο»), το ΚΙΝΑΛ θα καταθέσει δική του αντιπρόταση. Γιατί, όπως λέει, «σε αντίθεση με τους κατ’ επίφαση «αντιδεξιούς» εμείς συγχωροχάρτι στον καραμανλισμό δεν πρόκειται να δώσουμε».

Ο Γραμματέας του ΚΙΝΑΛ τονίζει ότι δεν έχουν προκύψει στοιχεία για τον Αλέξη Τσίπρα στην υπόθεση της Novartis και ως εκ τούτου σωστά δεν παραπέμπεται στην Προκαταρκτική, ενώ τάσσεται εναντίον μετώπου της αντιπολίτευσης κατά της κυβέρνησης, τονίζοντας τα εξής: «Αυτά τα απολιτίκ μέτωπα συγκυριακής ισοπεδωτικής ταύτισης που κατασκευάζονται με καθαρά προβοκατόρικους όρους δεν μας αφορούν. Δε μας αφορούσε πολιτικά ούτε το γενικευμένο αντιΣΥΡΙΖΑ αλλά ούτε και οποιοδήποτε άλλο. Ο χώρος μας εκφράζεται πολιτικά, παρεμβαίνει, διεκδικεί, δίνει μάχες με βάση τις αρχές και τις αξίες του. Έχει ιδεολογική τοποθέτηση και άρα ιδεολογικούς αντιπάλους. Έχει ιστορική διαδρομή και άρα δεν ξεχνάει. Εξάλλου, η δυναμική αντιπολίτευση δεν προϋποθέτει αυθαίρετα μέτωπα. Προϋποθέτει θέσεις, αντιπροτάσεις και ουσία. Και όποιος θέλει σε αυτά, μας ακολουθεί».

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΟΥ ΚΙΝΑΛ ΜΑΝΩΛΗ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗ ΣΤΟ NEWS24/7 ΕΧΕΙ ΩΣ ΕΞΗΣ:

Το “ναι” του ΚΙΝΑΛ στην ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού οδήγησε τον ΣΥΡΙΖΑ να σας κατηγορήσει ότι και μετά τις εκλογές παραμένετε, όπως ανέφερε στην ανακοίνωσή του, συμπληρωματική δύναμη του Κυριάκου Μητσοτάκη...

Αστείο. Πρέπει να καταλάβουν ακόμα και οι επαγγελματίες προπαγανδιστές του ΣΥΡΙΖΑ ότι υπάρχει μια πολύ μεγάλη απόσταση ανάμεσα στο «συμπληρωματική δύναμη του Κ. Μητσοτάκη» και στο να λες κάτι που προσωπικά θεωρώ πολιτικά αυτονόητο, όχι με βάση τις ιδεολογικές αναφορές του καθενός αλλά με βάση την κοινή λογική. Γιατί είναι πολιτικά αυτονόητο ότι δεν μπορεί η οικονομική επάρκεια κάποιου για την αγορά ενός αεροπορικού εισιτηρίου να καθίσταται καθοριστικός παράγοντας σχετικά με τη δυνατότητα του να εκφράσει το ήδη κατοχυρωμένο – ως εγγεγραμμένος στους εκλογικούςκαταλόγους και στα δημοτολόγια – δικαίωμα ψήφου. Μάλλον πρέπει να προβληματιστούν οι αυτοπροσδιοριζόμενοι ως αριστεροί που αποστρέφονται θεωρητικά τέτοιου είδος «ταξικούς» διαχωρισμούς, για την διαφορετική βαρύτητα της ψήφου με βάση ακριβώς την οικονομική δυνατότητα του καθενός. Γιατί για το ΣΥΡΙΖΑ ο έχων το εισιτήριο προσμετράται, ενώ ο μη έχων όχι. Μάλλον όχι και τόσο προοδευτική αντιμετώπιση, εκτός αν υπερισχύει η μικροκομματική ανάλυση Ραγκούση για τη σχέση εκλογικών δικαιωμάτων και εκλογικών συσχετισμών. Εξ’ ου όμως και η απομόνωση τους.

Εκτιμάτε ότι και στα αντίστοιχα θέματα, όπως ο εκλογικός νόμος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιδιώξει τη συνεννόηση με το Κίνημα Αλλαγής ή θα επιλέξει τον διπολισμό, ορίζοντας ως αντίπαλό του τον Αλέξη Τσίπρα;

Καταρχάς δεν είναι ακόμα σαφές αν στο θέμα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού τελικά θα κινηθεί με όρους συναίνεσης ή όχι, γιατί μέχρι τώρα, πέρα από γενικόλογες τοποθετήσεις, δεν έχουμε ακούσει τίποτα συγκεκριμένο από τον κ. Μητσοτάκη για το θέμα αυτό. Όσον αφορά στον εκλογικό νόμο προσωπικά θεωρώ αναγκαίο να συμφωνήσουμε όλοι ότι αυτός δεν μπορεί να αλλάζει εναλλάξ από κάθε συγκυριακή κυβερνητική πλειοψηφία και ότι οι ευρύτερες συναινέσεις είναι μονόδρομος για την αξιοπιστία του πολιτικού μας συστήματος. Δυστυχώς όμως και από την τελευταία τηλεοπτική συνέντευξη του Πρωθυπουργού όπου υπονόησε πως αν δεν συμφωνήσουμε στην πρόταση του – την οποία επίσης κανείς δεν έχει ακούσει – θα πάει τη χώρα σε διπλές εκλογές, προσωπικά προβληματίζομαι σοβαρά για το αν αντιλαμβανόμαστε όλοι την εθνική συνεννόηση και την πολιτική σταθερότητα με τους ίδιους όρους. Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Μητσοτάκης δεν επιδιώκει τη συναίνεση, και σίγουρα δεν είναι η πρώτη φορά που παίζει το παιχνίδι του Τσίπρα, θωρακίζοντας τα δύο παράλληλα πλυντήρια που τους τελευταίους μήνες δουλεύουν στο φουλ. Αλήθεια, μετά τις τελευταίες αποκαλύψεις θα γίνει τελικά εξεταστική επιτροπή για το πρώτο εξάμηνο του ’15;

Τον Προκόπη Παυλόπουλο γιατί δεν τον ψηφίζετε για Πρόεδρο της Δημοκρατίας; Πιστεύετε ότι θα τον προτείνει ο πρωθυπουργός; Και αν τον προτείνει, τελικά, τι θα πράξετε;

Έχουμε τονίσει πάρα πολλές φορές ότι ο επόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να προέρχεται από τον προοδευτικό χώρο. Και είμαι σίγουρος ότι την ίδια άποψη συμμερίζονται και όλοι όσοι αυτοπροσδιορίζονται στο «δικό τους» προοδευτικό χώρο. Και πολύ περισσότερο, όταν η παρούσα εκτελεστική εξουσία προέρχεται από το χώρο της συντηρητικής παράταξης, γίνεται σαφές ότι λόγω του χαρακτήρα της ευρείας πολιτικής αποδοχής που οφείλει να συνδυάζει το πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας, αυτό δεν μπορεί αντίστοιχα να προέρχεται από τον ίδιο πολιτικό χώρο. Δεν ξέρω τι θα κάνει ο κ. Μητσοτάκης, πάντως αν προτείνει τον κ. Παυλόπουλο, ίσως και για να κλείσει τις έξι εσωκομματικές του διαρροές που τον στραβοκοίταξαν για τον Παπαγγελόπουλο, εμείς θα έχουμε τη δική μας αντιπρόταση. Γιατί σε αντίθεση με τους κατ’ επίφαση «αντιδεξιούς» εμείς συγχωροχάρτι στον καραμανλισμό δεν πρόκειται να δώσουμε.

Στην προσπάθεια διεύρυνσης του ΣΥΡΙΖΑ, που ξεκίνησε από την -άλλοτε “πράσινη”- Αχαΐα ο Αλέξης Τσίπρας, τι πιθανότητες δίνετε; Και εκτιμάτε ότι έχει κριθεί οριστικά και τελεσίδικα η μάχη για την ηγεμονία στην προοδευτική παράταξη;

Για να μπορέσεις να εκτιμήσεις τις πιθανότητες επίτευξης ενός δικού σου στόχου πρέπει καταρχάς να αποφασίσεις κατά πόσο θέλεις να τον πετύχεις ή όχι. Και το λέω αυτό γιατί οι εσωκομματικές συγκρούσεις στο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται πως προτάσσουν μία ευκαιρία επανάκτησης της χαμένης ιδεολογικής τους καθαρότητας και την επιστροφή στις παραδοσιακές ιδεολογικές τους ρίζες, με την υποτιθέμενη διεύρυνση να αποκτά αμιγώς εκλογοκεντρικά χαρακτηριστικά. Ο δρόμος, λοιπόν, προς την πολιτική μετριοπάθεια και το γνήσιο προοδευτικό ριζοσπαστισμό έχει εμπόδια τους ίδιους τους διακηρυκτές του. Όσον αφορά τη μάχη για την ηγεμονία στην προοδευτική παράταξη, το παιχνίδι τελείωσε από τα αποδυτήρια. Δεν μπορείς να παίξεις μπάσκετ σε γήπεδο ποδοσφαίρου.

Στην Προκαταρκτική για τη Novartisπιστεύετε ότι θα έπρεπε να παραπεμφθεί και ο Αλέξης Τσίπρας;

Το έχουμε πει με όποια ευκαιρία είχαμε. Σε οποιαδήποτε τέτοια διαδικασία πρέπει να παραπέμπεται οποιοσδήποτε για τον οποίο υπάρχουν στοιχεία προς διερεύνηση, από όποιον χώρο και αν προέρχεται, όποιο αξίωμα και αν κατέχει. Κάτι τέτοιο προς το παρόν δεν έχει προκύψει για τον Α. Τσίπρα και άρα όχι.

Σε μέτωπο της αντιπολίτευσης εναντίον της κυβέρνησης θα συμμετάσχετε;

Αυτά τα απολιτίκ μέτωπα συγκυριακής ισοπεδωτικής ταύτισης που κατασκευάζονται με καθαρά προβοκατόρικους όρους δεν μας αφορούν. Δε μας αφορούσε πολιτικά ούτε το γενικευμένο αντιΣΥΡΙΖΑ αλλά ούτε και οποιοδήποτε άλλο. Ο χώρος μας εκφράζεται πολιτικά, παρεμβαίνει, διεκδικεί, δίνει μάχες με βάση τις αρχές και τις αξίες του. Έχει ιδεολογική τοποθέτηση και άρα ιδεολογικούς αντιπάλους. Έχει ιστορική διαδρομή και άρα δεν ξεχνάει. Εξάλλου, η δυναμική αντιπολίτευση δεν προϋποθέτει αυθαίρετα μέτωπα. Προϋποθέτει θέσεις, αντιπροτάσεις και ουσία. Και όποιος θέλει σε αυτά, μας ακολουθεί.

Keywords
Τυχαία Θέματα