Μανώλης Χριστοδουλάκης: Το Κίνημα Αλλαγής δεν ήταν, δεν είναι και δεν πρόκειται να γίνει "ΚΚΕ του κέντρου"

«Το Κίνημα Αλλαγής δεν ήταν, δεν είναι και δεν πρόκειται γίνει "ΚΚΕ του Κέντρου" δηλώνει ο Μανώλης Χριστοδουλάκης, με συνέντευξή του στο News 24/7, στο πλαίσιο του διαλόγου για το μέλλον του προοδευτικού χώρου, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο κυβερνητικών συνεργασιών τόσο με τη ΝΔ, όσο και με τον ΣΥΡΙΖΑ.

«Το θέτουμε

ξεκάθαρα ως θέση αρχής. Το Κίνημα Αλλαγής δεν ήταν, δεν είναι και δεν πρόκειται να γίνει «ΚΚΕ του κέντρου». Η πολιτική μας τοποθέτηση, παρέμβαση και παρουσία έχει πάντα ως στόχο τη διεκδίκηση και την εφαρμογή των προγραμματικών μας θέσεων, που εκπροσωπούν και εκφράζουν τις ανάγκες της κοινωνικής μας βάσης. Αυτή είναι η θέση και ο ρόλος μας στο πολιτικό μας σύστημα και επί αυτής ζητάμε τη δύναμη, ώστε η κάθε αλλαγή που συντελείται στη χώρα μας, να έχει προοδευτικό πρόσημο, τη δική μας ταυτότητα και ιδεολογικά χαρακτηριστικά. Χωρίς εκπτώσεις και συμβιβασμούς, αλλά παράλληλα και χωρίς δογματισμούς και ιδεοληψίες του παρελθόντος. Η δύναμη που αποτυπώνει στους συσχετισμούς μας η βούληση του ελληνικού λαού, πάντα θα επιστρέφει την εμπιστοσύνη του» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον εμφανίζουν οι απαντήσεις του Γραμματέα της ΚΕ του ΚΙΝΑΛ σε δυο μείζονα για το πολιτικό σύστημα ζητήματα της προσεχούς συνταγματικής αναθεώρησης.

Στο ερώτημα ποια είναι η «κόκκινη γραμμή» του ΚΙΝΑΛ για το νέο εκλογικό νόμο και αν θα δεχθεί αναθεώρηση του Συντάγματος ώστε ο εκλογικός νόμος να εφαρμόζεται από την επόμενη Βουλή με εξεύρεση 180 βουλευτών αντί για 200 που απαιτούνται σήμερα, ο Μανώλης Χριστοδουλάκης, απαντά ευθέως: «Είναι αλήθεια πως το γεγονός ότι το άρθρο του Συντάγματος που αφορά στον τρόπο αλλαγής του εκλογικού νόμου είναι αναθεωρητέο με απαίτηση 180 ψήφων, οδηγεί πολλούς στο συμπέρασμα ότι πιθανή συνεισφορά μας σε αυτό θα οδηγήσει στην άμεση αλλαγή του εκλογικού νόμου με αντίστοιχα 180 ψήφους αντί για 200 που απαιτούνται τώρα. Εμείς, κάνουμε σαφές ότι πρώτα συζητάμε για το νέο εκλογικό νόμο και μετά για τον τρόπο αλλαγής ή εφαρμογής του, και πάντα με γνώμονα την απαίτηση να μην έχει κανείς λευκή επιταγή να τον διαμορφώνει στα πλαίσια του μικροκομματικού του συμφέροντος. Ως προς το περιεχόμενο, λοιπόν, αυτού, η απλή αναλογική ήταν ένα από τα θέματα ατζέντας που διαχρονικά ο προοδευτικός χώρος έθετε στο προσκήνιο των συζητήσεων αλλαγής του εκλογικού νόμου. Η πολιτική συγκυρία και ο τρόπος που ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε να αλλάξει τον προηγούμενο χωρίς καν να επιδιώξει ευρύτερες συναινέσεις, μας οδήγησε στην καταψήφιση της και στην αντιπρόταση συγκεκριμένου θεσμικού πλαισίου στην κατεύθυνση της ισχυρότερης αντιπροσωπευτικότητας του εκλογικού νόμου, δίνοντας παράλληλα εχέγγυα για την πολιτική σταθερότητα μέσα στην κρίση. Η πρόταση μας αυτή είναι η βάση, και το «όριο» για οποιαδήποτε συζήτηση».

Στο ερώτημα, επίσης, εάν το ΚΙΝΑΛ συμφωνεί ώστε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να εκλέγεται με 151 βουλευτές και εάν θα ψηφίσει τη σχετική διάταξη ή εάν θα καταθέσει αντιπρόταση, τονίζει: «Το είχαμε θέσει και στη δική μας πρόταση για τη συνταγματική αναθεώρηση πριν καν ξεκινήσει η διαδικασία «ανοίγματος» των σχετικών άρθρων. Σε μια κατεύθυνση να υπάρξουν εχέγγυα για την πολιτική σταθερότητα στη χώρα, πρέπει να αποσυνδεθεί η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την κοινοβουλευτική λειτουργία. Να μην έχει το δικαίωμα ο καθένας, χάριν εξυπηρέτησης των μικροκομματικών του συμφερόντων, να εκμεταλλεύεται εργαλειακά τη διαδικασία αυτή. Σε κάθε περίπτωση, θα δούμε την τελική μορφή του αναθεωρητέου άρθρου και θα τοποθετηθούμε βάσει της ανωτέρω αυτής αρχής».

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΜΑΝΩΛΗ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗ ΣΤΟ NEWS24/7 ΚΑΙ ΣΤΟ ΔΙΑΛΟΓΟ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ, ΕΧΕΙ ΩΣ ΕΞΗΣ:


Πώς κρίνετε τα πρώτα δείγματα γραφής της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη;

Όπως είναι λογικό πάντα οι πρώτες ημέρες μιας νέας κυβερνητικής πλειοψηφίας έχουν πιο πολύ τον χαρακτήρα συμβολισμών και όχι ουσιαστικού πολιτικού έργου. Ακριβώς για αυτό το λόγο και επειδή η απόφαση μας είναι να αποτελέσουμε ένα σοβαρό πυλώνα δυναμικής προγραμματικής αντιπολίτευσης, προτιμώ να κρίνω την κυβέρνηση από το έργο της και όχι από το περιτύλιγμα που ως πρώτη εικόνα προσπαθεί να παρουσιάσει. Είχαμε ήδη προεκλογικά αναδείξει θεμελιώδεις διαφωνίες μας σε σχέση με το προγραμματικό πλαίσιο της ΝΔ και σε περίπτωση που αυτές αποτυπωθούν στην πράξη στο κυβερνητικό έργο, θα σταθούμε δυναμικά απέναντι. Ήδη ορισμένα πρώτα σημεία ανακολουθίας «υποσχέσεων» και πράξεων έκαναν την εμφάνιση τους, όπως η καταστρατήγηση της ρητορικής αποκομματικοποίησης του κράτους με το διορισμό των Γενικών Γραμματέων παρά το νόμο 4369/16, η υποχώρηση στη διατήρηση των υψηλών στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα, αλλά και οι θολές διατυπώσεις για την απάντηση της σημερινής κυβέρνησης στον ισχύοντα ασφαλιστικό νόμο.

Και τα πρώτα δείγματα αντιπολίτευσης του ΣΥΡΙΖΑ;

Αντίστοιχα, χρειαζόμαστε απτά δείγματα γραφής προκειμένου να επιβεβαιώσουμε στην πράξη αν το μοντέλο της ανεύθυνης και άκρατα λαϊκίστικης αντιπολίτευσης στην οποία επιδόθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2010- 2015,θα είναι αυτό που θα ακολουθήσει και τώρα, που έχασε την επαφή με την εξουσία. Οι πρώτες δηλώσεις του Γ. Τσίπρα για «επιστροφή στους δρόμους» ως θέση αρχής αλλά και τα πρώτα δείγματα πολιτικής ανακολουθίας με την επίκληση του κατά τα άλλα «επονείδιστου» νόμου περί ευθύνης Υπουργών για να κρυφτεί ο κ.Πολάκης, ίσως να είναι τα πρώτα δείγματα μιας ακόμα τυχοδιωκτικής πολιτικής στρατηγικής…

Όταν λέτε ότι στην παρούσα Βουλή υπάρχει τρικομματισμός, τι ακριβώς εννοείται;

Εννοώ απλά ότι το αποτέλεσμα της τελευταίας εκλογικής αναμέτρησης αποτύπωσε τρεις διακριτούς ιδεολογικούς και πολιτικούς χώρους που αύξησαν ή παγίωσαν τη δυναμική τους διαμορφώνοντας νέα δεδομένα στο πολιτικό σκηνικό της χώρας. Φυσικά όχι με ισότιμους συσχετισμούς, αναντιστοιχία ωστόσο που μπορεί να αντισταθμιστεί από την παράλληλη αποτύπωση πολύ ισχυρών κοινωνικών αναφορών του πολιτικού μας χώρου, τόσο στις τοπικές κοινωνίες και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, όσο και στους χώρους δουλειάς και άλλους χώρους μαζικής εκπροσώπησης. Η διακριτότητα αυτή θεμελιώνεται επιπλέον και βάσει του ιδεολογικού αυτοπροσδιορισμού του καθενός από τους τρεις χώρους, με τον δικό μας να αποτελεί τον μοναδικό εκφραστή της σύγχρονής ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας στη χώρα μας, όσο οι άλλοι ακόμα αναζητούν στρογγυλεμένες τεχνικές διατυπώσεις για τον καλύτερο δυνατό συγκερασμό των ετερόκλητων οργανωτικών τους συγκολλήσεων, υπό τον ευρύ μανδύα του δήθεν «προοδευτισμού», που οι ίδιοι απαξίωσαν όντας στη διακυβέρνηση της χώρας. Η στρατηγική μας στόχευση είναι μέσω της ριζοσπαστικοποίησηςτης πολιτικής μας ατζέντας, η διακριτότητα αυτή να επαναθωρακίσει την αταλάντευτη απόφαση μας για την αυτόνομη πορεία του Κινήματος Αλλαγής.

Στρατηγικά το ΚΙΝΑΛ θα μπορεί να συζητά για κυβερνητικές συνεργασίες τόσο με τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και με τη Νέα Δημοκρατία; Μήπως επιφυλάσσετε για τον εαυτό σας ένα ρόλο «κόμματος Γκένσερ» στην πολιτική ζωή του τόπου;

Το θέτουμε ξεκάθαρα ως θέση αρχής. Το Κίνημα Αλλαγής δεν ήταν, δεν είναι και δεν πρόκειται να γίνει «ΚΚΕ του κέντρου». Η πολιτική μας τοποθέτηση, παρέμβαση και παρουσία έχει πάντα ως στόχο τη διεκδίκηση και την εφαρμογή των προγραμματικών μας θέσεων, που εκπροσωπούν και εκφράζουν τις ανάγκες της κοινωνικής μας βάσης. Αυτή είναι η θέση και ο ρόλος μας στο πολιτικό μας σύστημα και επί αυτής ζητάμε τη δύναμη, ώστεη κάθε αλλαγή που συντελείται στη χώρα μας, να έχει προοδευτικό πρόσημο, τη δική μας ταυτότητα και ιδεολογικά χαρακτηριστικά. Χωρίς εκπτώσεις και συμβιβασμούς, αλλά παράλληλα και χωρίς δογματισμούς και ιδεοληψίες του παρελθόντος. Η δύναμη που αποτυπώνει στους συσχετισμούς μας η βούληση του ελληνικού λαού, πάντα θα επιστρέφει την εμπιστοσύνη του.

Αν σας ζητηθεί από τον πρωθυπουργό συνέργεια στην αλλαγή του εκλογικού νόμου, ποια θα είναι η «κόκκινη» γραμμή σας; Και θα δεχθείτε αναθεώρηση του Συντάγματος ώστε ο εκλογικός νόμος να εφαρμόζεται από την επόμενη Βουλή με εξεύρεση 180 βουλευτών αντί για 200 που απαιτούνται σήμερα;

Είναι αλήθεια πωςτο γεγονός ότι το άρθρο του Συντάγματος που αφορά στον τρόπο αλλαγής του εκλογικού νόμου είναι αναθεωρητέο με απαίτηση 180 ψήφων, οδηγεί πολλούς στο συμπέρασμα ότι πιθανή συνεισφορά μας σε αυτό θα οδηγήσει στην άμεση αλλαγή του εκλογικού νόμου με αντίστοιχα 180 ψήφους αντί για 200 που απαιτούνται τώρα. Εμείς, κάνουμε σαφές ότι πρώτα συζητάμε για το νέο εκλογικό νόμο και μετά για τον τρόπο αλλαγής ή εφαρμογής του, και πάντα με γνώμονα την απαίτηση να μην έχει κανείς λευκή επιταγή να τον διαμορφώνει στα πλαίσια του μικροκομματικού του συμφέροντος. Ως προς το περιεχόμενο, λοιπόν, αυτού, η απλή αναλογική ήταν ένα από τα θέματα ατζέντας που διαχρονικά ο προοδευτικός χώρος έθετε στο προσκήνιο των συζητήσεων αλλαγής του εκλογικού νόμου. Η πολιτική συγκυρία και ο τρόπος που ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε να αλλάξει τον προηγούμενο χωρίς καν να επιδιώξει ευρύτερες συναινέσεις, μας οδήγησε στην καταψήφιση της και στην αντιπρόταση συγκεκριμένου θεσμικού πλαισίου στην κατεύθυνση της ισχυρότερης αντιπροσωπευτικότητας του εκλογικού νόμου, δίνοντας παράλληλα εχέγγυα για την πολιτική σταθερότητα μέσα στην κρίση. Η πρόταση μας αυτή είναι η βάση, και το «όριο» για οποιαδήποτε συζήτηση.

Συμφωνείτε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να εκλέγεται με 151 βουλευτές; Θα ψηφίσετε τη σχετική διάταξη και εάν όχι τι αντιπρόταση έχετε;

Το είχαμε θέσει και στη δική μας πρόταση για τη συνταγματική αναθεώρηση πριν καν ξεκινήσει η διαδικασία «ανοίγματος» των σχετικών άρθρων. Σε μια κατεύθυνση να υπάρξουν εχέγγυα για την πολιτική σταθερότητα στη χώρα, πρέπει να αποσυνδεθεί η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την κοινοβουλευτική λειτουργία. Να μην έχει το δικαίωμα ο καθένας, χάριν εξυπηρέτησης των μικροκομματικών του συμφερόντων, να εκμεταλλεύεται εργαλειακά τη διαδικασία αυτή. Σε κάθε περίπτωση, θα δούμε την τελική μορφή του αναθεωρητέου άρθρου και θα τοποθετηθούμε βάσει της ανωτέρω αυτής αρχής.

Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έχουν ταχθεί υπέρ συγκρότησης «μετώπου» μαζί σας έναντι της κυβέρνησης Μητσοτάκη…

Προφανώς διαφέρει ο τρόπος με τον οποίο ο καθένας αντιλαμβάνεται τη συγκρότηση μετώπων.Όπως επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ αποστραφήκαμε με κάθε τρόπο τη συμμετοχή στα άνευ ιδεολογικών προταγμάτων «αντίΣΥΡΙΖΑ» μέτωπα χωρίς φυσικά να αλλοιώσουμε την αντιπολιτευτική μας δυναμική, υπερτονίζοντας παράλληλα τις δομικές ιδεολογικές μας διαφοροποιήσεις από τη ΝΔ, το ίδιο κάνουμε και τώρα. Αναλαμβάνουμε το ρόλο της υπεύθυνης, δυναμικής, προγραμματικής αντιπολίτευσης απέναντι στην συντηρητική ατζέντα της ΝΔ, αλλά απέναντι και στη λαϊκίστικη ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ που αποσκοπεί εκ νέου στο διχασμό και στη διάλυση της κοινωνικής συνοχής.

Keywords
Τυχαία Θέματα