Με τι μπορεί να συνδέονται τα μουδιάσματα στα χέρια;

Παθαίνετε συχνά μουδιάσματα στα χέρια και μυρμήγκιασμα; Μήπως η καθημερινή σας ενασχόληση απαιτεί τη χρήση των χεριών σας και τους ασκείτε αρκετή και επαναλαμβανόμενη πίεση;

Τότε, ίσως να αντιμετωπίζετε κι εσείς τη νόσο του πληκτρολογίου ή αλλιώς το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα. Το σύνδρομο αυτό προκαλείται όταν πιέζεται το μέσο νεύρο στον καρπιαίο σωλήνα. Το μέσο νεύρο, το οποίο ξεκινά από τον αυχένα και εκτείνεται έως τον καρπό και το χέρι, είναι υπεύθυνο για την κίνηση του αντίχειρα

αλλά και των άλλων δακτύλων. Η καθημερινή επαναλαμβανόμενη κίνηση, σε συνδυασμό με την ανατομία του χεριού, μπορούν να οδηγήσουν στο σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα, οδηγώντας σε μια σειρά ενοχλητικών συμπτωμάτων.

Τα συμπτώματα που προκαλεί μπορεί να είναι αιφνίδια ή μπορεί να εμφανιστούν αρχικώς πιο ήπια και στη συνέχεια, να επιδεινωθούν.

Αυτοί που κινδυνεύουν περισσότερο να το εμφανίσουν είναι όσοι κάνουν σε καθημερινή βάση τις ίδιες κινήσεις, όσοι έχουν ανατομία του σημείου που ευνοεί την ανάπτυξή του, οι γυναίκες, οι υπέρβαροι και όσοι έχουν ιστορικό κάποιας νευροεκφυλιστικής πάθησης.

Πώς θα αναγνωρίσετε τα συμπτώματα του συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα;

Οι ασθενείς παραπονούνται συνήθως για πόνο στο σημείο, μουδιάσματα, μυρμήγκιασμα και αδυναμία. Τα συμπτώματα αυτά μπορεί να περιορίζονται στο χέρι, μπορεί όμως να φτάνουν μέχρι τον αυχένα και τον ώμο.

Αν υποπτεύεστε ότι αντιμετωπίζεται ανάλογο πρόβλημα θα πρέπει να απευθυνθείτε σε έναν ορθοπαιδικό για κλινική εξέταση. Αν κριθεί απαραίτητο ο γιατρός μπορεί να σας παραπέμψει να κάνετε ηλεκτρομυογράφημα και νευρογράφημα. Αναλόγως των ευρημάτων, η θεραπεία μπορεί να είναι είτε χειρουργική είτε συντηρητική. Στη συντηρητική αντιμετώπιση συμπεριλαμβάνεται η ξεκούραση του πάσχοντος μέλους ή ακόμη και η ακινητοποίησή του με ειδικό νάρθηκα για λίγες μέρες. Συμπληρωματικά μπορεί να χορηγηθούν αντιφλεγμονώδη ή κορτικοστεροειδή για την αντιμετώπιση του συνυπάρχοντος πόνου. Το χειρουργείο επιλέγεται όταν πια οι άλλες μέθοδοι έχουν δοκιμαστεί και δεν έχουν αποτέλεσμα και τα συμπτώματα επιμένουν. Πάντως, σε κάθε περίπτωση η θεραπεία είναι πολύ αποτελεσματική όταν δίνεται από τον αρμόδιο γιατρό.

Keywords
Τυχαία Θέματα