Μεγάλα έργα, τουρισμός, πολιτισμός, αγροδιατροφικός τομέας και βιωσιμότητα οι κύριοι άξονες του μέλλοντος

Σχέδιο, στρατηγική, όραμα. Η Περιφέρεια Κρήτης απαντά στο αύριο του τόπου μέσα από ολοκληρωμένα έργα και δράσεις, που συνδέουν τον τουρισμό, τον πολιτισμό, τον αγροδιατροφικό τομέα, την επιστήμη και το περιβάλλον και συνθέτουν μια ισχυρή, σύγχρονη ταυτότητα για το νησί. Ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης παρουσιάζει μέσω του NEWS

24/7 το σχεδιασμό της Περιφέρειας που βασίζεται στην βιώσιμη ανάπτυξη και εξηγεί πως η Περιφέρεια Κρήτης, λειτουργεί σαν γέφυρα επικοινωνίας, προκειμένου τα μεγάλα έργα που γίνονται να έχουν πραγματικό αναπτυξιακό αποτύπωμα.

Αυτή τη στιγμή σχεδιάζονται και υλοποιούνται τεράστια αναπτυξιακά έργα στην Κρήτη, όπως ο ΒΟΑΚ και άλλοι οδικοί άξονες, το νέο αεροδρόμιο στο Ηράκλειο, κ.α. Κατά πόσο θα αλλάξουν τόσο την καθημερινότητα των ντόπιων, αλλά και την εμπειρία των ξένων και εγχώριων επισκεπτών; Το νησί πραγματοποιεί ένα ακόμη μεγάλο βήμα ανάπτυξης;

Ο θεσμός της Περιφέρειας καλείται να λειτουργήσει σαν ένα πολυδύναμο εργαστήρι ανάπτυξης. Για αυτό ακριβώς τον λόγο πρέπει να κάνουμε σαφές πως σήμερα, περισσότερο από ποτέ, η επένδυση στην Περιφέρεια δεν αποτελεί απλά περιφερειακή πολιτική, αλλά τη μόνη βιώσιμη εθνική αναπτυξιακή πολιτική. Η περιφερειακή ανάπτυξη προϋποθέτει και διακυβέρνηση άλλου τύπου. Σε αυτή τη διακυβέρνηση θεμέλιος λίθος είναι η αποκέντρωση, η συμμετοχή και διαβούλευση. Από τη δική μας πλευρά, ιεραρχούμε κι αξιολογούμε τις προτεραιότητές μας συνδέοντας το μεσοπρόθεσμο με το μακροπρόθεσμο. Έτσι, εύλογα, εστιάζουμε τις προσπάθειες στην κατασκευή του Βόρειου Οδικού Άξονα, ο οποίος θα συνδέει την Κίσαμο με τη Σητεία, μαζί βέβαια με τους απαραίτητους κάθετους άξονες, αλλά και το Νότιο Άξονα του νησιού. Πρόκειται για έργα μακράς πνοής και εξαιρετικής σημασίας. Την ίδια στιγμή με ένα σημαντικό πρόγραμμα για την Οδική Ασφάλεια προχωρούμε σε βελτιωτικές παρεμβάσεις σε δεκάδες σημεία του οδικού δικτύου της Κρήτης. Παράλληλα, το νέο Διεθνές Αεροδρόμιο στο Καστέλλι, αναμένεται να μεταβάλλει οριστικά τη θέση της Κρήτης στον παγκόσμιο χάρτη των αερομεταφορών.

Επιπρόσθετα, στον τομέα των Υποδομών και των Τεχνικών Έργων χρηματοδοτούμε έργα που αντιμετωπίζουν τις εκκρεμότητες του παρελθόντος. Παράλληλα, αξιοποιούμε τις προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας. Καθιστούμε την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση ως την ατμομηχανή της ανάπτυξης, κάνοντας σαφές πως στο νέο οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό περιβάλλον, η επένδυση στην Αυτοδιοίκηση είναι η πλέον αποτελεσματική. Είναι αυτή που προσδίδει αξία στην ανάπτυξη. Ενδεικτικά, σας αναφέρω πως τη χρονιά που πέρασε από τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων υλοποιήσαμε ένα πρόγραμμα έργων και μελετών στο οποίο συμπεριλαμβάνονται δεκάδες εκτελούμενα και νέα έργα προϋπολογισμού εκατομμυρίων ευρώ. Αποδεικνύεται με αυτόν τον τρόπο πως η Περιφέρεια Κρήτης, λειτουργεί σαν γέφυρα επικοινωνίας, προκειμένου τα έργα να έχουν πραγματικό αναπτυξιακό αποτύπωμα. Στην πραγματικότητα, είναι ο βατήρας για να κάνουμε το μεγάλο άλμα προς τα εμπρός. Τη δεδομένη χρονική στιγμή, το Ταμείο Ανάκαμψης αποτελεί μια μείζονα ευκαιρία και πρόκληση για να υπερβούμε την παραγωγική, οικονομική και αναπτυξιακή μας υστέρηση.

Η Κρήτη κατάφερε να μπει στο χάρτη της UNESCO με τέσσερις αναγνωρισμένες περιοχές, με το Υπουργείο Ανάπτυξης να παρουσιάζει το νησί ως καλή πρακτική σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πως συνεχίζεται η στρατηγική της Περιφέρειας για το βιώσιμο τουρισμό;

Πράγματι ένα πολύ μεγάλο μέρος της Κρήτης είναι ενταγμένο στα προγράμματα της UNESCO. Η Σητεία και ο Ψηλορείτης ως Γεωπάρκα, η Σαμαριά/τα Λευκά Όρη και τα Αστερούσια ως Αποθέματα της Βιόσφαιρας εκπροσωπούν επάξια το πιο ιδιαίτερο κομμάτι του νησιού στους Καταλόγους με τις πιο ξεχωριστές περιοχές του πλανήτη μας. Η ενδοχώρα της Κρήτης μας, τα βουνά μας, ο πλούτος των παραδόσεων των ανθρώπων και η αξία των μνημείων μας βρίσκονται στην καρδιά της προσπάθειας της Περιφέρειας για προώθηση της βιώσιμης ενδογενούς ανάπτυξης. Ο τουρισμός του μέλλοντος είναι αυτός που αναγνωρίζει την προστιθέμενη αξία του χειροποίητου, σέβεται το περιβάλλον και τον μόχθο των ανθρώπων που δημιουργούν μέσα σε αυτό.

Στην καρδιά της στρατηγικής της Περιφέρειας Κρήτης για το βιώσιμο τουρισμό βρίσκεται η προσπάθεια ανάδειξης των παραπάνω χαρακτηριστικών. Βρισκόμαστε μάλιστα σε μία περίοδο υλοποίησης ενός μεγάλου προγράμματος στοχευμένης προβολής των τεσσάρων περιοχών UNESCO της Κρήτης μέσα από μία στρατηγική συνεργασία με το National Geographic η οποία θα βγει στον αέρα ήδη από τον Μάϊο και θα τρέχει για τον επόμενο ενάμιση χρόνο. Ταυτόχρονα υποστηρίζουμε όλες τις δημιουργικές τοπικές πρωτοβουλίες για τον βιώσιμο τουρισμό όπως είναι για παράδειγμα ο αγώνας ορειβατικού σκι Pierra Creta στον Ψηλορείτη ή ο αγώνας ορεινού τρεξίματος Samaria Run στα Λευκά Όρη.

Όλα τα παραπάνω γίνονται σε άμεση συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες ενώ στοχεύουν στην δημιουργία μοναδικών εμπειριών για τους επισκέπτες της Κρήτης, προωθώντας έτσι από σήμερα αυτό για το οποίο θα έρχεται ο επισκέπτης στην Κρήτη το 2030, το πιο ιδιαίτερο κομμάτι της, την ορεινή ενδοχώρα, τα νότια παράλια, τα μνημεία της και την αυθεντική γαστρονομία της, όλα αυτά δηλαδή που συνθέτουν τον βιώσιμο τουρισμό της επόμενης δεκαετίας.

Ο τουρισμός στην Κρήτη κατάφερε να σημειώσει τις καλύτερες επιδόσεις σε όλη τη χώρα κατά το 2021 και να μειώσει τις απώλειες κατά τη δεύτερη χρονιά της πανδημίας. Πως έγινε αυτό και ποια είναι τα μηνύματα για τη φετινή τουριστική σεζόν.

Η μετά-Covid εποχή για τον παγκόσμιο τουρισμό είναι προ των πυλών. Ως Περιφέρειες και ως κράτη οφείλουμε να δημιουργήσουμε ένα νέα μοντέλο ανάπτυξης, εστιασμένο στις αρχές της αειφορίας, με πυρήνα τον άνθρωπο και την προστασία του περιβάλλοντος. Επιπρόσθετα, για να επιταχυνθεί και για να εδραιωθεί η ανάκαμψη στον τουρισμό, οφείλουμε να εστιάσουμε σε πέντε τομείς δράσης: στο μετριασμό των οικονομικών επιπτώσεων της κρίσης, στην οικοδόμηση της ανθεκτικότητας σε όλη την τουριστική αλυσίδα, στη μεγιστοποίηση της χρήσης των νέων τεχνολογιών, στην προώθηση της βιωσιμότητας, και στην ενίσχυση των συνεργειών για την στήριξη των Στόχων της Βιώσιμης Ανάπτυξης.

Η Κρήτη συνεχίζει να αποτελεί έναν ασφαλή τουριστικό προορισμό. Ένα νησί που διαθέτει ένα ολοκληρωμένο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης, εξασφαλίζοντας την ιατρική κάλυψη των ξένων επισκεπτών. Με αυτό το δεδομένο το νησί μας διατηρεί «ανοιχτές τις πόρτες του». Υποδέχεται τους επισκέπτες που θα καταφθάσουν στον τόπο μας, επιφυλάσσοντας σε όλους την μοναδικότητα της κρητικής φιλοξενίας. Με σωστό προγραμματισμό, αξιοποιώντας την εμπειρία της προηγούμενης χρονιάς, παραμένουμε αισιόδοξοι. Οι μεγάλες τουριστικές αγορές για την Κρήτη αφορούν κατά κύριο λόγο δυτικοευρωπαϊκές χώρες. Με αυτό το δεδομένο θεωρούμε πως ο τουρισμός φέτος θα κινηθεί σε αρκετά ικανοποιητικά επίπεδα, παρά τις συνθήκες αστάθειας και αβεβαιότητας που διαμορφώνει ο πόλεμος στην Ουκρανία. Σε κάθε περίπτωση το τοπίο διαμορφώνεται μέρα με τη μέρα. Ως Περιφέρεια Κρήτης, πάντα σε συνεργασία με τους φορείς του τουρισμού, παρακολουθούμε και αξιολογούμε τα δεδομένα, ευελπιστώντας ότι οι εκτιμήσεις θα επαληθευτούν ως προς το θετικό τους σενάριο.

Η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, είναι ένα ζητούμενο για όλους τους προορισμούς της Ελλάδας. Στην Κρήτη είδαμε ακόμα και τουρισμό για σκι. Ποιες άλλες μορφές είναι στο σχεδιασμό σας, για όσους θέλουν να επισκεφτούν το νησί εκτός της κλασικής περιόδου;

Στην Περιφέρεια Κρήτης, υπογραμμίζουμε τη σημασία της τουριστικής βιομηχανίας και εργαζόμαστε για τη μεγαλύτερη δυνατή στήριξη του τουριστικού κλάδου μέσα από το στρατηγικό μας σχεδιασμό. Ο στόχος μας είναι σαφής. Θέλουμε να μεταφέρουμε τον τουρισμό στην Κρήτη σε ένα εντελώς νέο επίπεδο, να τον καταστήσουμε βιώσιμο, αξιοποιώντας τις τεράστιες δυνατότητες αυτής της περιοχής προκειμένου να ενισχύσουμε την περιφερειακή οικονομία. Η ολοκληρωμένη στρατηγική μας για τον τουρισμό περιλαμβάνει συγκεκριμένες παρεμβάσεις με στόχους που σχετίζονται με την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου πέρα από τους καλοκαιρινούς μήνες και την ανάπτυξη του θεματικού ή εναλλακτικού τουρισμού.

Θέλουμε μια ισορροπία στη χωρική συγκέντρωση των επισκεπτών μας και την ενίσχυση της θεματικής αρχιτεκτονικής του Τουρισμού μας, πέραν του Μοντέλου «Ήλιος και Θάλασσα». Παράλληλα, στοχεύουμε στην ενίσχυση των υποδομών που σχετίζονται με τον τουρισμό και τη διασύνδεσή του με τον πρωτογενή τομέα, τον πολιτισμό και τις εστίες καινοτομίας που δραστηριοποιούνται στην Κρήτη. Στόχος μας είναι να διατηρήσουμε τα δυνατά μας σημεία που μας καθιέρωσαν στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη, ενώ παράλληλα πρέπει να συνεχίσουμε να ενισχύουμε το τουριστικό προϊόν, αναπτύσσοντας δράσεις και πρωτοβουλίες, που αποσκοπούν στον εμπλουτισμό του επιπέδου των προσφερόμενων υπηρεσιών και στην ποιοτική βελτίωσή τους.

Τα τελευταία χρόνια στην Περιφέρεια Κρήτης μέσα από το συντονισμό των δράσεων, τη συνένωση των δυνάμεων, τη συνεργασία με όλους τους επαγγελματίες του κλάδου, υλοποιούμε μια πρωτοποριακή και αποτελεσματική στρατηγική για την ανάπτυξη του θεματικού τουρισμού.

Του τουρισμού που επεκτείνεται πέρα από τους θερινούς μήνες, που εμπλέκει διαφορετικές ειδικότητες επαγγελματιών, που αναπτύσσεται στη βάση εξειδικευμένων αναγκών των ξένων επισκεπτών, που δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας.

Δίνουμε έμφαση στον εμπλουτισμό του επιπέδου των προσφερόμενων υπηρεσιών και την ποιοτική τους βελτίωση. Έχουμε περάσει από τη μονοδιάστατη αντιμετώπιση, σε μια ολιστική προσέγγιση των πραγμάτων, έχοντας σαφείς προσανατολισμούς και στοχεύσεις για την τουριστική ανάπτυξη. Προσπαθούμε να χτίσουμε ένα ξεχωριστό, ένα περιφερειακό μπραντ νέιμ (brandname) για την Κρήτη. Να τονίσουμε ότι το νησί είναι κατάλληλο για τους ανθρώπους που αγαπάνε τη φύση, που ταξιδεύουν το χειμώνα, που θέλουν να μάθουν για την τοπική ιστορία, που θέλουν να αθληθούν, που ενδιαφέρονται για μοναδικές γαστρονομικές απολαύσεις, που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας και θέλουν να αλλάξουν περιβάλλον, φροντίζοντας παράλληλα τον εαυτό τους.

Ο πρωτογενής τομέας ένας από τους σημαντικότερους στην οικονομία της Κρήτης. Ποια προγράμματα υλοποιείτε για την προβολή, προώθηση και διάθεση των ποιοτικών προϊόντων του νησιού, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό;

Η Περιφέρεια Κρήτης, γεωγραφικά και ιστορικά αντιπροσωπεύει μια από τις πιο δυναμικές περιοχές στο σύνολο της Ελληνικής επικράτειας, που εξακολουθεί μέχρι σήμερα να διατηρεί έναν πρωτογενή τομέα με εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα. Τα τελευταία χρόνια, οι παραδοσιακές αγροτικές δραστηριότητες έχουν αναπτυχθεί στηριγμένες σε μια νέα γενιά παραγωγών, που έχει ανανεώσει με καινοτόμο τρόπο τις μεθόδους οργάνωσης, διακίνησης και εμπορίας των προϊόντων και έχει επενδύσει σημαντικά σε προγράμματα έντασης της γνώσης και ποιοτικής αναβάθμισης της παραγωγής.

Μέσω της κινητικότητας που αναπτύσσουμε στον πρωτογενή τομέα, με τη συμμετοχή μας σε εκθέσεις με μια προωθημένη διαφημιστική προβολή, διαμορφώνουμε ένα βήμα που επιτρέπει τον προγραμματισμό και το σχεδιασμό δράσεων που στοχεύουν στη βελτίωση και την περαιτέρω ανάπτυξη του στρατηγικού αυτού τομέα. Τα επόμενα χρόνια η προσπάθεια αυτή θα ενταθεί και θα οργανωθεί περισσότερο, υποστηρίζοντας ενεργά τις συλλογικές και ατομικές πρωτοβουλίες που κινούνται με την ίδια λογική και έχουν ως στόχο τη δημιουργία τοπικών και περιφερειακών δικτύων που μπορούν να ανταπεξέλθουν στους όρους του σύγχρονου ποιοτικού ανταγωνισμού.

Η δημιουργία προϊόντων ΠΟΠ, η διεύρυνση των εμπορικών προορισμών και των αγορών των προϊόντων μας και ο συντονισμός του συνολικού «κρητικού διατροφικού προτύπου» με το δυναμικό τουριστικό τομέα της Κρήτης, αποτελούν προκλήσεις που θα διαμορφώσουν δυναμικά τις πολιτικές και τον προγραμματικό σχεδιασμό της Περιφέρειας Κρήτης. Όλο το προηγούμενο διάστημα προσπαθήσαμε να συνδέσουμε τον πρωτογενή τομέα με την τοπική ανάπτυξη, δημιουργώντας ένα ευρύ πλαίσιο δράσεων και πρωτοβουλιών, ικανών να διασυνδέουν προς όφελος των τοπικών κοινωνιών, τους τρεις βασικούς πυλώνες, που αποτελούν την ατμομηχανή της ανάπτυξης της Κρήτης: τον πρωτογενή τομέα, τον τομέα του τουρισμού και τον πολιτισμό. Στόχος μας η δημιουργία αναπτυξιακών εργαλείων, τα οποία αφ’ ενός, θα λειτουργήσουν για τη ενδυνάμωση των παραγωγικών αυτών κλάδων και αφετέρου, θα αποτελέσουν κίνητρα για την προσέλκυση και επιστροφή των νέων ανθρώπων στην ενδοχώρα.

Παράλληλα και μέσα από την Αγρο-διατροφική Σύμπραξη της Περιφέρειας Κρήτης, έχουμε προχωρήσει ήδη στην πιστοποίηση δεκάδων προϊόντων και επιχειρήσεων. Στον τομέα της προβολής και της προώθησης των προϊόντων της Κρήτης, επιλέγουμε συστηματικά και στοχευμένα τις εκθέσεις στις οποίες συμμετέχουμε, εκτός και εντός της χώρας, για την προώθηση των τοπικών προϊόντων μας και πάντα με κριτήριο την δυναμική των αγορών. Έχουμε, επίσης, προχωρήσει στη διοργάνωση συναντήσεων με την μορφή B2B, με αποτέλεσμα την υπογραφή συμβάσεων συνεργασίας και εμπορικών πράξεων, για την εξαγωγή Κρητικών προϊόντων.

Τα πανεπιστημιακά και ερευνητικά ιδρύματα στην Κρήτη είναι σε πολύ υψηλό παγκόσμιο επίπεδο. Ποιες δράσεις κάνετε ως Περιφέρεια ώστε να συνδεθούν με την παραγωγική διαδικασία και την πραγματική οικονομία;

Στην Περιφέρεια Κρήτης τα τελευταία χρόνια σε συνεργασία με τα ακαδημαϊκά ιδρύματα μας, το ΙΤΕ, τα ερευνητικά κέντρα επενδύουμε στις νέες τεχνολογίες και μπαίνουμε δυναμικά στην κοινωνία της πληροφορίας. Αναπτύσσουμε δράσεις που στοχεύουν στον εκσυγχρονισμό των δικτυακών υποδομών του νησιού, δίνουμε, παράλληλα, έμφαση στην έρευνα και την καινοτομία. Στοχεύουμε στη διασύνδεση της ανώτατης εκπαίδευσης με τον ιδιωτικό τομέα, προχωρούμε στην ανάπτυξη διεθνών δικτύων και διασυνδέσεων με στόχο εκμεταλλευτούμε τη στρατηγική μας θέση στα Βαλκάνια και τη Μεσόγειο.

Με βάση το Στρατηγικό μας Σχεδιασμό, τη Στρατηγική της Έξυπνης Εξειδίκευσης, αλλά και το Νέο Περιφερειακό μας Πρόγραμμα «Κρήτη 2021-2027» στοχεύουμε, παράλληλα, στην αξιοποίηση των προηγμένων τεχνολογιών με την ενίσχυση υφιστάμενων κέντρων αριστείας και τη σύμπραξη ερευνητικών κέντρων με επιχειρήσεις, στον ψηφιακό μετασχηματισμό και την αποτελεσματική διακυβέρνηση, με ενίσχυση των ικανοτήτων της δημόσιας διοίκησης και της ενεργού και αποδοτικής συμμετοχής των τοπικών κοινωνιών στην αναπτυξιακή διαδικασία, στη διεύρυνση των συμπράξεων επιχειρήσεων –ερευνητικών φορέων που θα δημιουργηθούν στην τρέχουσα περίοδο και θα αποτελέσουν τη βάση μεγέθυνσης των συνεργασιών καινοτομίας και βέβαια στην ενίσχυση και αναβάθμιση των Ερευνητικών υποδομών των ιδρυμάτων της Περιφέρειας Κρήτης θα επιτρέψει την ενδυνάμωση της έρευνας σε τομείς αιχμής, όπως η ιατρική έρευνα, με παράλληλη ενδυνάμωση των κέντρων αριστείας της Κρήτης.

Με τη Στρατηγική της Έξυπνης Εξειδίκευσης, η οποία οργανώθηκε κατά τρόπο υποδειγματικό σε επίπεδο χώρας, αποτελώντας πλέον καλή πρακτική σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης και μέσα από την διαδικασία της επιχειρηματικής ανακάλυψης, η οποία είναι μια πρωτοπόρα διαδικασία για τα δεδομένα της Ελλάδας, εντοπίσαμε μεγάλο ενδιαφέρον από επιχειρήσεις και ερευνητικούς φορείς, υποβάλλοντας μας συνολικά πάνω εκατοντάδες ιδέες και προτάσεις για πιλοτικές δράσεις ερευνητικών και ακαδημαϊκών ιδρυμάτων, για συμπράξεις επιχειρήσεων με ερευνητικούς φορείς αλλά και για την Ανάπτυξη Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων. Με επίκεντρο την ευφυή και βιώσιμη ανάπτυξη των τομέων εξειδίκευσης, η νέα Στρατηγική RIS3Crete 2021-2027 κινείται σε τέσσερα επίπεδα: στην Ανάπτυξη καινοτομίας με έμφαση στις συμπράξεις ερευνητικών κέντρων και επιχειρήσεων, στην Ενίσχυση των ερευνητικών υποδομών για τη στήριξη των τομέων εξειδίκευσης της περιφερειακής οικονομίας, στην ανάληψη επενδύσεων για την αξιοποίηση των καινοτομιών (ως προϊόντων) που έχουν αναπτυχθεί ή και την ενσωμάτωση τους σε παραγωγικές διαδικασίες και στη στήριξη της επιχειρηματικής ανάκαμψης με επενδύσεις σε νέες δραστηριότητες.

Ο πολιτισμός της Κρήτης, άυλος και μη, είναι ένας από τους βασικούς λόγους που οι ξένοι την επισκέπτονται. Ποια είναι τα σχέδια σας για την ενίσχυση και στήριξη του;

Μέσα στο ευρωπαϊκό και παγκόσμιο περιβάλλον, ο πολιτισμός αποτελεί τη δύναμη που οργανώνει και προάγει ανθρώπινες συμπεριφορές. Κινητοποιεί για καλύτερα ατομικά και συλλογικά επιτεύγματα. Δεν είναι μόνο μέρος της εξέλιξης ο πολιτισμός. Κινεί τον τροχό της εξέλιξης, όπως πολύ καλά γνωρίζουμε όλοι στην Κρήτη. Και αυτή η πραγματικότητα δεν είναι ανεπηρέαστη από το φυσικό περιβάλλον, το οποίο αντανακλά και συμπληρώνει την εξέλιξη.

Στην Περιφέρεια Κρήτης, έχουμε κατανοήσει ότι ο Πολιτισμός μπορεί να συμβάλλει στη δημιουργία νέων ευκαιριών επαγγελματικής απασχόλησης, κατά κανόνα υψηλής εξειδίκευσης σε κλάδους αιχμής, οι οποίοι επιπροσθέτως εμφανίζουν υψηλά ποσοστά απασχόλησης των νέων.

Τα τελευταία χρόνια, με τον Πολιτισμό δώσαμε μια πολύ πιο ισχυρή ταυτότητα στον Τουρισμό μας. Με τον Τουρισμό δώσαμε μία νέα, αναπτυξιακή δυναμική στην αξιοποίηση του Πολιτισμού μας. Για αυτό το λόγο μέσα από την υλοποίηση του στρατηγικού μας σχεδιασμού, προχωρήσαμε στη δημιουργική διασύνδεση του πολιτισμού με τον τουρισμό και τον αγροδιατροφικό τομέα.

Για την Περιφέρεια Κρήτης η σημαντική πολιτιστική κληρονομιά του νησιού μας, η ιδιαίτερη ιστορική και πνευματική μας παράδοση, αποτελεί μια ξεχωριστή πηγή πλούτου, την οποία έχουμε υποχρέωση να αναδείξουμε και να διαφυλάξουμε. Για εμάς η Πολιτιστική Πολιτική αποτελεί προτεραιότητα πολιτικού, κοινωνικού και αναπτυξιακού χαρακτήρα. Για το λόγο αυτό προχωρούμε με σταθερά βήματα: στην αποτύπωση του τοπικού οράματος για τον πολιτισμό σε συνδυασμό με το ευρύτερο πολιτικό όραμα για την ανάπτυξη της περιοχής. Στην πολιτική απόφαση για τη διάθεση του κατάλληλου και ειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού. Στην καταγραφή και συγκέντρωση των απαραίτητων στοιχείων για το Στρατηγικό Σχεδιασμό και Επιχειρησιακό Προγραμματισμό στον τομέα του πολιτισμού. Στην εμπλοκή των τοπικών κοινωνικών εταίρων, συλλογικοτήτων, ενώσεων και άλλων στην κοινή προσπάθεια.

Επιπλέον και προκειμένου να μεγιστοποιηθούν τα οφέλη που προκύπτουν από τον πολιτισμό στην οικονομική και κοινωνική ζωή των πολιτών της Κρήτης, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να ενθαρρύνουμε τη δικτύωση όλων των εμπλεκομένων φορέων σε τοπικό, περιφερειακό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, να κινητοποιήσουμε την κοινωνία των πολιτών, να ευαισθητοποιήσουμε με κατάλληλες ενέργειες την κοινή γνώμη, ώστε να γίνει αντιληπτό ότι ο πολιτισμός μπορεί να έχει πρακτικό αντίκτυπο στην καθημερινή ζωή και ότι δεν αποτελεί πολυτέλεια αλλά ανάγκη στη σύγχρονη κοινωνία.

Keywords
βιωσιμότητα, αξονες, βιωσιμότητα, εργα, τουρισμος, το νησι, national geographic, κρητη, news, βοακ, ηρακλειο, συμμετοχή, σητεία, εκκρεμότητες, νέα, unesco, run, επιμηκυνση, ελλαδα, ποπ, ιτε, κινηση στους δρομους, αποτελεσματα περιφερειακων εκλογων, σταση εργασιας, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, αξια, σταυρος δημας, Καλή Χρονιά, η ημέρα της γης, θεμα εκθεσης 2012, κοινωνικος τουρισμος, περιφερεια κρητης, κοινωνια, αυτοδιοικηση, δυνατα, σητεία, χωρες, βημα, γνωμη, εθνικη, ιατρικη, ιτε, καθημερινη, νησι, οικονομια, ουκρανια, πλαισιο, προγραμμα, news, αεροδρομιο, απλα, ατμομηχανη, βαλκανια, βιωσιμη αναπτυξη, βοακ, βουνα, βρισκεται, γεφυρα, γινει, γινονται, δεδομενο, διαστημα, διευθυνση, δυναμη, δικη, δυναμικο, εγινε, ευκαιρια, ευρω, εκθεσεις, εκκρεμότητες, ενεργα, εξελιξη, επενδυσεις, εποχη, ερευνα, ερχεται, ζωη, ιδεες, ιδια, θεσεις εργασιας, θετικο, ισορροπια, λευκα, λογο, μεσοπροθεσμο, μηνυματα, μηνες, μνημεια, μορφη, νεα γενια, νεες θεσεις εργασιας, παντα, οραμα, ορη, οφελος, περιβαλλον, περιφερειακο, πηγη, πιστοποιηση, υπογραφη, ποπ, πορτες, προβληματα, προγραμματα, σαφης, σεζον, σεναριο, συγκεντρωση, συμμετοχή, σχεδια, ταυτοτητα, υλοποιηση, φυση, φυσικο, ψηλορειτης, ψηφιακο, αγορες, αγωνας, αλυσιδα, ασφαλεια, αυλος, βηματα, εμφαση, εθνικο, χωρα, ιδιαιτερο, ιδιαιτερα, υπουργειο, κομματι, καρδια, μπροστα, national geographic, run, σωστο, θεσεις, υγειας, unesco
Τυχαία Θέματα