Μερικά άγνωστα δισ. και ο ντετέκτιβ Συρίγος

Ούτε …απέξω από την Βουλή αύριο ο Μητσοτάκης

Φυσικά και ΔΕΝ θα είναι στην Βουλή αύριο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπου συζητείται το (απόρρητο μην ξεχνιόμαστε) πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής για το σκάνδαλο των υποκλοπών. Παρά το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας, πιθανότατα και άλλοι πολιτικοί αρχηγοί δεν θα λείψουν.

Το τελευταίο πράγμα που επιθυμεί

αυτή την περίοδο ο πρωθυπουργός είναι να βρεθεί για άλλη μια φορά να λέει πώς η ΕΥΠ παρακολουθούσε τον Νίκο Ανδρουλάκη. Έτσι λοιπόν θα επιδείξει …θεσμική στάση μην παρεμβαίνοντας στις κοινοβουλευτικές λειτουργίες.

Βεβαίως η αντιπολίτευση θα θυμίσει ότι πριν από την αυριανή συνεδρίαση της Ολομέλειας προηγήθηκε μία Εξεταστική στην οποία η πλειοψηφία της Νέας Δημοκρατίας έκανε ότι μπορούσε για να μην μαθευτεί τίποτε για την υπόθεση. Είτε με τα απόρρητα των διοικητών της ΕΥΠ είτε με την άρνηση να κληθούν πολιτικά πρόσωπα και συγκεκριμένοι επιχειρηματίες.

Ανοίγματα …εντός

Άλλωστε ό πρωθυπουργός έχει …αλλού το μυαλό του αυτή την περίοδο: Στην προεκλογική προετοιμασία. Η τελευταία επίσκεψη του στην Θεσσαλία προφανώς με τις κάλπες σχετίζεται και όχι με την επιθεώρηση του κυβερνητικού έργου.

Μάλιστα πρέπει να γύρισε ικανοποιημένος από τα Τρίκαλα, γιατί τα ανοιγματάκια του τα έκανε. Μην φανταστείτε κατ’ ανάγκη άλλους πολιτικούς χώρους (παρότι οι περισσότεροι δημοτικοί άρχοντες με τους οποίους συναντήθηκε είναι προσκείμενοι σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ). Τα ανοίγματα μπορούν να γίνουν και …εντός της Ν.Δ. Για να μην πούμε ότι αυτά είναι τα πιο σημαντικά.

Όπως για παράδειγμα όταν έχεις επαφές με τον Ηλία Βλαχογιάννη. Πρώην νομάρχη Τρικάλων, κουμπάρο του γενικού γραμματέα Συντονισμού της κυβέρνηση Θανάση Κοντογιώργή και κυρίως γνωστό για την καλή σχέση του με τον Αντώνη Σαμαρά. Άλλωστε στην παρουσίαση του δικού του βιβλίου ο Ανδρέας Λοβέρδος εξήρε την πρωθυπουργία Σαμαρά προκαλώντας νεύρα στην Χαριλάου Τρικούπη.

Το 16% που …έλειπε και μερικά άγνωστα δις

Πάμπολλες «τρύπες» στο προσχέδιο προϋπολογισμού εντοπίζει η αντιπολίτευση. Πράγμα μάλλον λογικό αφού ακόμη και το ίδιο το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης μιλά για εκτιμήσεις που έχουν μεγάλη επισφάλεια. Ορισμένες από αυτές πάντως ήταν κραυγαλέες.

Η πρώην αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Παπανάτσιου εστίασε για το 16% που εκτιμάται ότι θα αυξηθούν οι επενδύσεις το 2022, αφού ουδείς μπορεί να εξηγήσει πως προέκυψε αυτό το νούμερο. Γιατί δεν είναι π.χ 14% ή 17%. Όπως ανέφερε «δεν μπορείτε να το εξηγήσετε αλλά είναι το νούμερο που σας λείπει για να βγει το αποτέλεσμα που θέλετε στις προβλέψεις σας για την ανάπτυξη και τον χαμηλότερο πληθωρισμό»

Την απορία για το «τι άποψη μπορεί να εκφράσει ένας Βουλευτής για την προτεινόμενη δαπάνη – συνονθύλευμα» εξέφρασε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Αρβανιτίδης αναφερόμενος στον κωδικό του προσχεδίου με την ονομασία «Μεταβιβασεις». Όπως είπε «υπάρχουν δύο πολύ μεγάλες συγκεντρωτικές δαπάνες με απροσδιόριστο περιεχόμενο και υπό τον τίτλο «Μεταβιβάσεις» 31 δισεκατομμύρια, 433 εκατομμύρια ευρώ και η δεύτερη «Πιστώσεις υπό κατανομή» 15 δισεκατομμύρια, 110 εκατομμύρια ευρώ, οι οποίες, αντιπροσωπεύουν το 67% των συνολικών δαπανών του κρατικού Προϋπολογισμού για το 2023 που είναι 69 δισεκατομμύρια, 411 εκατομμύρια, για τις οποίες, δεν υπάρχει καμία απολύτως ανάλυση».

Μετεκλογικά

Μια ενδιαφέρουσα αναφορά στις μετεκλογικές εξελίξεις έκανε ο βουλευτής του Μέρα 25 Κρίτων Αρσένης και έχει την αξία της να την καταγράψουμε. Όπως είπε «έχουμε ένα σενάριο όπου ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. τα βρίσκει με το ΠΑ.ΣΟ.Κ.- ΚΙΝ.ΑΛ αλλά δεν μας λένε ποιο είναι το κοινό σχέδιο και δεν υπάρχει σχέδιο προοδευτικής διακυβέρνησης για την επόμενη μέρα και αυτό αφορά στον προϋπολογισμό. Μιλάμε για την κυβέρνηση που θα τον εφαρμόσει. Τι θέλουν, προφανώς, να κάνουν; Θέλουν, μετά τις εκλογές, να εκβιάσουν την ψήφο ανοχής του ΜέΡΑ25».

Φυσικά για να συμβούν όλα αυτά πρέπει το Μέρα 25 να είναι στην Βουλή, γεγονός για το οποίο αμφιβάλλουν στον ΣΥΡΙΖΑ, όπως έχει αφήσει να εννοηθεί στις δημόσιες τοποθετήσεις του ο Αλέξης Τσίπρας. Σε κάθε περίπτωση πάντως αυτό που για τον Κρίτωνα Αρσένη θεωρείται «εκβιασμός» για κάποιους άλλους είναι απλά «μετεκλογικό δίλλημα».

Ντετέκτιβ Συρίγος

Εκτός από υφυπουργός Παιδείας ο Άγγελος Συρίγος είναι και …ντέτεκτιβ. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από όσα είπε χθες σχετικά με το γιατί έως τώρα δεν υπήρχε αποτελεσματική φύλαξη των φοιτητικών εστιών.

Όπως δήλωσε στην Βουλή για πολύ καιρό μέχρι το 2019 δεν μπορούσε να παρέμβει η Αστυνομία, διότι έπρεπε να πιστοποιείται ότι υπάρχει κακούργημα που γίνεται μέσα. Από το 2019 και μετά η Αστυνομία έκανε τρεις εφόδους, πλήρως εξοπλισμένη, όπως την τελευταία φορά και τα λοιπά. Αλλά προφανώς εκτιμώ -δεν μου το έχουν πει από την Αστυνομία-, δεν βρήκε στοιχεία διότι υπήρχε εσωτερική ενημέρωση εκείνων που βρίσκονταν μέσα και είχαν απομακρύνει ό,τι ήταν ύποπτο. Οπότε οι έφοδοι της Αστυνομίας μέσα στη φοιτητική εστία κατέστησαν ατελέσφορες».

Εν ολίγοις ο υφυπουργός παραδέχεται ότι η ενημέρωσή του δεν προέρχεται από την Αστυνομία. Παρόλα αυτά κάνει τις εκτιμήσεις του -υποθέτουμε ως ειδήμων σε αστυνομικές επιχειρήσεις. Όλως τυχαίως καταλήγει στο συμπέρασμα που τον βολεύει: Αυτό που αιτιολογεί την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου και την εγκαθίδρυση αστυνομίας εντός των πανεπιστημιακών χώρων.

Keywords
Τυχαία Θέματα