Μέρκελ: "Ναι" σε ευρωστρατό και κοινό σύστημα ασύλου
Υπέρ της δημιουργίας ευρωστρατού, αλλά και της υιοθέτησης ενός κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου τοποθετήθηκε η Γερμανίδα Καγκελάριος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Εν μέσω χειροκροτημάτων, αλλά και αποδοκιμασιών, η Άγκελα Μέρκελ ανέλαβε την ευθύνη της Γερμανίας στην καθυστέρηση της σωστής διαχείρισης της μεταναστευτικής κρίσης, υπενθύμισε ότι κανένα κράτος δεν είναι μόνο του και μίλησε ενώπιον των ευρωβουλευτών για το όραμά της για το μέλλον της Ευρώπης σε μια ομιλία όπου η λέξη «αλληλεγγύη» και «ενότητα» κυριάρχησαν.
«Πριν από 50 χρόνια, ο τότε Γερμανός πρόεδρος της Επιτροπής είχε πει ότι η ΕΕ είναι μια πολύ έξυπνη κίνηση χωρίς προηγούμενο. Τότε ήταν ακόμη στα σπάργανα η ευρωπαϊκή κοινότητα και το κοινό νόμισμα, η κοινή αγορά, η Ζώνη Σένγκεν απλώς οράματα. Ανοιγε η προοπτική για μία μόνιμη συμβίωση στο μέλλον με σταθερότητα και ειρήνη. Σήμερα, στέκομαι ενώπιόν σας με χαρά και ευγνωμοσύνη μπροστά στο μεγαλύτερο εκλεγμένο δημοκρατικά κοινοβούλιο της υφηλίου», είπε στην αρχή της ομιλίας της η Καγκελάριος. «Νιώθουμε ότι εδώ χτυπάει η καρδιά της ευρωπαϊκής δημοκρατίας».
Η προηγούμενη φορά που η Α. Μέρκελ βρέθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ήταν το 2007. Όπως επανέλαβε και σήμερα, η Καγκελάριος είχε μιλήσει για την πολυμορφία της Ευρώπης που μας ενώνει. «Ελευθερία, πολυμορφία και ανεκτικότητα. Αυτά είναι τα βασικά συστατικά της Ευρώπης. Τα τελευταία χρόνια ζήσαμε μεγάλες αλλαγές στον κόσμο και είδαμε ότι ταυτόχρονα και η ψυχή της Ευρώπης ταλαιπωρήθηκε, κακοποιήθηκε. Μεγάλες απαιτήσεις τεχνολογικές, οικονομικές. Ζήσαμε την κρίση χρέους, περιστατικά διεθνούς τρομοκρατίας, ένοπλες συρράξεις, πολέμους δίπλα μας, παγκόσμια μεταναστευτικά ρεύματα που μας αφορούν, ψηφιακή πρόοδος που επηρεάζει ζωή μας», είπε.
Τα «καρφιά» Μέρκελ«Σήμερα βλέπουμε ότι παλιοί σύμμαχοι αμφισβητούν δοκιμασμένες συμμαχίες, όπως για παράδειγμα το θέμα της κλιματικής αλλαγής», είπε χωρίς να κατονομάσει τον Πρόεδρο των ΗΠΑ. «Και βλέπουμε ότι μια χώρα θα φύγει από την ΕΕ», συμπλήρωσε ευχαριστώντας τον Ευρωπαίο διαμεσολαβητή Μισέλ Μπαρνιέ.
«Τα λέω όλα αυτά γιατί νιώθουμε όλοι ότι είναι όλο και πιο δύσκολο να προβλέπουμε εξελίξεις. Δεν μπορεί κανείς μόνος του να επιβάλει παγκοσμίως τα συμφέροντά του. άρα είναι σημαντικό να είμαστε ενωμένοι. Η ενότητα στην ΕΕ είναι πιο απαραίτητη από ποτέ. Και χρειάζεται ο σεβασμός του άλλου, όπως και των δικών του συμφερόντων. Η ανεκτικότητα είναι η ψυχή της Ευρώπης, ένα συστατικό που μας καθορίζει και μόνο έτσι, σεβόμενοι τα συμφέροντα και τις ανάγκες του άλλου και ενστερνιζόμενοι –τα θεωρούμε και δικά μας».
Σύμφωνα με την Καγκελάριο, «αυτό μας οδηγεί στον πυρήνα της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης». «Ο καθένας να δρα και να δραστηριοποιείται υπέρ του άλλου. Μόνο έτσι πάνε μπροστά οι κοινωνίες. Όπως σε μια οικογένεια. Είναι ουσιαστικό στοιχείο και θεμελιώδες των ευρωπαϊκών συνθηκών, τμήμα του DNA της ΕΕ. Η καταπολέμηση της ανεργίας των νέων, η οικονομική ανάπτυξη, η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και της τρομοκρατίας. Φτιάξαμε μηχανισμούς διάσωσης για το χρέος και την οικονομική κρίση για να βοηθήσουμε τις χώρες που δεν μπορούσαν μόνες να λύσουν τα οικονομικά τους προβλήματα», έκανε μια έμμεση αναφορά στην Ελλάδα.
«Κανένα κράτος μέλος δεν είναι μόνο του. Αλλά αυτό ισχύει και αντίστροφα. Ότι δηλαδή οι μεμονωμένες αποφάσεις έχουν επιπτώσεις και στο γενικότερο σύνολο. Η αλληλεγγύη συμβαδίζει με την ευθύνη για όλη την κοινωνία. Όποιος μειώνει τα ανθρώπινα δικαιώματα και περιστέλλει τις ελευθερίες, πχ. του Τύπου δεν απειλεί μόνο το κράτος Δικαίου στη χώρα του, αλλά σε όλη την ΕΕ, για όλους εμάς».
Και συνέχισε με ένα «καρφί» για την Ιταλία. «Διότι η ΕΕ μπορεί να λειτουργεί μόνο ως κοινότητα Δικαίου, εφόσον αυτό εφαρμόζεται και γίνεται σεβαστό με τον ίδιο τρόπο. Όποιος παραβλέπει τις ευθύνες του υπονομεύει την κοινή μας ενέργεια. Καθένας οφείλει να τηρεί τις υποχρεώσεις του», είπε.
Και συνέχισε με στόχο την Ουγγαρία και την Πολωνία. «Όποιος αμφισβητεί αυτήν την συμπαγή πορεία της ΕΕ σε θέματα κυρώσεων ή ανθρωπίνων δικαιωμάτων υπονομεύει αξιοπιστία κοινής εξωτερικής πολιτικής. Τι σημαίνει αυτό; Ότι η αλληλεγγύη πάντα θα πρέπει να ξεπερνάει τους εθνικούς εγωισμούς. Ούτε η Γερμανία έχει ανέκαθεν άψογη συμπεριφορά. Πχ. πριν το 2015 χρειαστήκαμε πολύ χρόνο για να θεωρήσουμε το θέμα του προσφυγικού θέμα ολόκληρης της ΕΕ και για να καταλάβουμε ότι ακριβώς είναι κοινό ευρωπαϊκό καθήκον», ανέλαβε την ευθύνη της Γερμανίας για την προσφυγική κρίση.
Το όραμαΩς τρίτο στοιχείο της αλληλεγγύης της ΕΕ, η Μέρκελ ανέφερε το «καλώς νοούμενο έννομο συμφέρον», παρουιάζοντας ως παράδειγμα τη συνεργασία ΕΕ με την Αφρική στον τομέα της μετανάστευσης.
Η ίδια τόνισε για παράδειγμα την ανάγκη για κοινή πολιτική εξωτερικών συνόρων και ασφάλειας. Πέρα από τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ασφαλείας, τόνισε ότι τάσσεται αναφανδόν υπέρ της δημιουργίας του ευρωπαϊκού στρατού, πρόταση που είχε υποστηρίξει και ο Γάλλος Πρόεδρος Μακρόν. Στο σημείο αυτό τα χειροκροτήματα ήταν έντονα στην αίθουσα, ενώ ακούστηκαν και έντονα φωνές ευρωβουλευτών που αντέδρασαν αρνητικά.
«Οι Ευρωπαίοι τη μοίρα μας στα χέρια μας αν θέλουμε να επιβιώσουμε ως κοινότητα. Και αυτό επίσης σημαίνει ότι η Ευρώπη στη διηνεκές να αυξήσει τη δυνατότητά της να δρα διεθνώς. Να σκεφτούμε πώς παίρνουμε αποφάσεις και αν ξεφεύγουμε από ομοφωνία όπου είναι εφικτό.
«Ο Γιούνκερ πριν από πολλά χρόνια είπε ότι ένας ευρωπαϊκός στρατός θα σημαίενι ότι δεν θα συμβεί κανένας πόλεμος μεταξύ των χωρών της ΕΕ. Δε δρα κατά του ΝΑΤΟ», είπε. «Αντίθετα, μπορεί να δρα συμπληρωματικά. Αν θέλουμε τα χρήματα να πιάνουν τόπο, μπορούμε να συνεργαζόμαστε με ΝΑΤΟ ως ευρωπαϊκός στρατός, δε βλέπω αντίφαση σε αυτό». Και ήταν τόσο έντονες οι αντιδράεις των ευρωβουλευτών που η Καγκελάριος σταμάτησε την ομιλία της και είπε: «Δε με αποπροσανατολίζετε, κι εγώ κοινοβουλευτική είμαι!».
Η ίδια τάχθηκε υπέρ της κοινής ανάπτυξης οπλικών συστημάτων και της κοινής πολιτικής εξαγωγών όπλων. Επίσης, υπέρ της ψηφιακής φορολόγησης. Ζήτησε ανάπτυξη τενχολογίας και καινοτομίας στην ΕΕ.
«Δεν έρχονται πλέον όλες οι καινοτομίες από την Ευρώπη. Προέρχονται από Ασία και ΗΠΑ. Οπότε τίθεται το ερώτημα, εμείς ως η ήπειρος που ανακαλύψαμε αυτοκίνητο θα καθορίσουμε στο μέλλον; Κινέζοι επενδύουν Γερμανία, γίνονται προσπάθειες να είμαστε σε θέση να παράγουμε μπαταρίες. Όπως κάνουμε ήδη στα τσιπς, τεχνητή νοημοσύνη, υπολογιστές. Εχουμε μεγάλο υπόβαθροε σε έρευνα και καινοτομία, να τα αξιοποιήσουμε», είπε.
Μεταναστευτικές ροές«Στο μεταναστευτικό, η ΕΕ δεν είναι όσο ενωμένη θα επιθυμούσα», είπε. «Το θέμα αυτό είναι κεντρικό και έχει να κάνει με γειτονιά μας. Έχουμε καταγράψει πρόοδο. Συμφωνούμε σε μια κοινή ευρωπαϊκή προστασία και φύλαξη συνόρων. Ήταν επιπόλαιο στο παρελθόν γιατί φτιάξαμε τη Ζώνη Σένγκεν και μόνο τώρα μιλάμε μητρώο εισόδου εξόδου για να ξέρουμε ποιος μπαίνει και ποιος βγαίνει. Καλό είναι που το κάνουμε, καλή και η Frontex, καλές οι προτάσεις της Κομισιόν, αλλά χρειάζεται να εκχωρηθούν εθνικές αρμοδιότητες στην ευρωπαϊκή συνοριοφυλακή για να μπορεί να λειτουργεί», είπε, απαντώντας σε χώρες που αντιδρούν, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.
«Να έχουμε κοινή ευρωπαϊκή διαδικασία ασύλου γιατί αλλιώς θα υπάρχει πάντα δευτερογενής μετανάστευση. Και σε τέτοια ευαίσθητα θέματα ανθρωπιστικά και ασύλου οφείλουμε να έχουμε κοινά μέτρα και σταθμά. Αλλιώς δεν θα το λύσουμε το πρόβλημα», τόνισε.
«Η Ευρώπη καλύτερη λύση που έχουμε για ευημερία και ειρήνη», κατέληξε η Καγκελάριος Μέρκελ.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Απεργούν δημόσιοι υπάλληλοι και οικοδόμοι την Τετάρτη - Πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ
- Πρόωρο φινάλε για 2 εκπομπές του ANT1!
- Ετοιμάζεται νέο κανάλι...
- Θάνατος 13χρονου από εγκεφαλική αιμορραγία στη διάρκεια αγώνα Muay Thai
- Folli Follie: Μετά τον Τζώρτζη, ψέματα και για το πτυχίο του Δημήτρη Κουτσολιούτσου
- Το «όχι» του Πέτρου Κόκκαλη στον ΣΥΡΙΖΑ για τον Πειραιά και οι φήμες για την Γιάννα στην Αθήνα
- Σουβλατζίδικο Θεσσαλονίκη: Γιατί το συγκεκριμένο μαγαζί έγινε viral (pic)
- Σόκαρε ο πατέρας της Αννυ: Δεν την δολοφόνησα, την τεμάχισα
- Η συγκινητική κίνηση Παπασταθόπουλου για έναν τυφλό πιτσιρικά οπαδό
- Γιαννακάκη για Τσουκαλά: Κάτω από την ταμπέλα του γραφικού δουλεύουν πολλά
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις News 24|7
- ΑΔΕΔΥ: 24ωρη απεργία την Τετάρτη - Πού και πότε θα γίνουν πορείες και συγκεντρώσεις
- Νάσος Ηλιόπουλος: Θα είμαι υποψήφιος στην Αθήνα, αν μου γίνει πρόταση
- Δεν θα πιστέψεις τι κοιτάζουν οι άνδρες και ζουν περισσότερο
- Μέρκελ: "Ναι" σε ευρωστρατό και κοινό σύστημα ασύλου
- Πρωτογενές 4,5% δίνει περιθώριο για μέρισμα
- Αρθροσκοπήσεις: Ο ΣΥΡΙΖΑ βλέπει μεθοδεύσεις, η ΝΔ δε βλέπει πολιτικές ευθύνες
- Η Τουρκία αποσύρεται από τη διεθνή διάσκεψη για τη Λιβύη
- Συνομιλία Τσίπρα με Μεντβέντεφ και Αλ Σίσι
- Μαξίμου: Ο Μητσοτάκης και στο θέμα της Εκκλησίας έγινε έρμαιο των ακροδεξιών
- ΝΔ: Για προεκλογικούς λόγους η συμφωνία Τσίπρα - Εκκλησίας
- Τελευταία Νέα News 24|7
- Μέρκελ: "Ναι" σε ευρωστρατό και κοινό σύστημα ασύλου
- Πρωτογενές 4,5% δίνει περιθώριο για μέρισμα
- Μαξίμου: Ο Μητσοτάκης και στο θέμα της Εκκλησίας έγινε έρμαιο των ακροδεξιών
- Νάσος Ηλιόπουλος: Θα είμαι υποψήφιος στην Αθήνα, αν μου γίνει πρόταση
- Συνομιλία Τσίπρα με Μεντβέντεφ και Αλ Σίσι
- Η Τουρκία αποσύρεται από τη διεθνή διάσκεψη για τη Λιβύη
- ΑΔΕΔΥ: 24ωρη απεργία την Τετάρτη - Πού και πότε θα γίνουν πορείες και συγκεντρώσεις
- Παραδείγματα μείωσης εισφορών για 250.000 επαγγελματίες
- ΝΔ: Για προεκλογικούς λόγους η συμφωνία Τσίπρα - Εκκλησίας
- Αρθροσκοπήσεις: Ο ΣΥΡΙΖΑ βλέπει μεθοδεύσεις, η ΝΔ δε βλέπει πολιτικές ευθύνες
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Τετ α τετ Τσίπρα – Μεντβέντεφ στο Παλέρμο
- Smartphone τέλος: Η κυριαρχία του απειλείται
- Συναντήθηκαν Τσίπρας-Σίσι στο Παλέρμο – Ελλάδα και Αίγυπτος τα «κανόνισαν» – Οι Τούρκοι έφυγαν
- Π. Σκουρλέτης: Δεν μπορείς και να είσαι με το κοινωνικό κράτος και να θέλεις να τα παραδώσεις όλα στους ιδιώτες
- Λαέρτης για Κατσίφα: Έγινε έκκληση να παραδοθεί – Απειλές, μετά τις πρώτες δηλώσεις (vid)
- ΕΔΕ για την επίθεση αντιεξουσιαστών στο Πρωτοδικείο με τέσσερις τραυματίες αστυνομικούς
- Αγωγή από CNN σε Τραμπ για την ανάκληση της διαπίστευσης του ανταποκριτή Τζιμ Ακόστα
- Θεσσαλονίκη: Χειροπέδες σε 49 άτομα για ναρκωτικά στην περιοχή του ΑΠΘ
- Απόψε ξεκινούν τα battles του The Voice
- Βελτίωση των πωλήσεων και καλύτερη λειτουργία για τα καταστήματα λιανικής