Μετά την επιστροφή από την Ουάσιγκτον ανακοινώνει ο Κυριάκος το όνομα του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας

Στο αμέσως επόμενο διάστημα μετά την επιστροφή του από την Ουάσιγκτον και τη συνάντησή του με τον Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο, στις 7 Ιανουαρίου, αναμένεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης να ανακοινώσει την απόφασή του για το πρόσωπο που θα προτείνει για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Υπενθυμίζεται ότι η εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας θα πρέπει σύμφωνα με το Σύνταγμα

να έχει ολοκληρωθεί στις 12 Φεβρουαρίου. Με τον τρόπο εκλογής του ανώτατου πολιτειακού άρχοντα, όπως προβλέπεται από την αναθεώρηση του άρθρου 32, παράγραφος 4 του Συντάγματος στα τέλη Φεβρουαρίου, μπορεί να απαιτηθούν ακόμα και πέντε ψηφοφορίες! Για την ανάδειξή του πλέον προβλέπονται ψηφοφορίες με πλειοψηφίες 200,200,180, 151 και στην ακραία περίπτωση με σχετική πλειοψηφία, ενώ σε περίπτωση ισοψηφίας εκλέγεται εκείνος που συγκέντρωσε τον μεγαλύτερο αριθμό ψήφων την πρώτη φορά. Μεταξύ δε της κάθε ψηφοφορίας προβλέπεται διάστημα πέντε ημερών.

Το Μαξίμου, βεβαίως, διαμηνύει πως θα επιλεγεί προσωπικότητα που θα συγκεντρώνει ευρύτατη (ή ευρύτερη) συναίνεση και, συνεπώς, δεν θα χρειαστούν όλες οι ψηφοφορίες, θεσμικά, όμως, οι ημερομηνίες θα πρέπει να τηρηθούν.

Επιπλέον, η διαρροή συνεργατών του πρωθυπουργού στα μέσα του Σαββατοκύριακου πως για την Προεδρία θα επιλεγεί πολιτικό πρόσωπο και όχι τεχνοκράτης, επιβεβαιώνει πλήρως το ρεπορτάζ των “Παιχνιδιών Εξουσίας” που επιμένουν πως η κρισιμότητα στα εθνικά θέματα δημιουργεί νέα δεδομένα στην προεδρική εκλογή. Δεδομένα που αυξάνουν κατακόρυφα τις πιθανότητες του Προκόπη Παυλόπουλου για μια νέα θητεία, όπως επίσης έχουμε σημειώσει σε προηγούμενα ρεπορτάζ.

Πολύ περισσότερο καθώς έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο να προταθεί τόσο ο Αντώνης Σαμαράς, όσο και οι πρώην πρωθυπουργοί Κώστας Σημίτης και Γιώργος Παπανδρέου, καθώς και ο πρώην Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος. Η τοποθέτηση του Κώστα Σημίτη κατά του Κώστα Καραμανλή για το Ελσίνκι, μάλιστα, δεν “καίει” απλώς τυχόν σκέψη (αν υπήρχε, που μάλλον δεν υπήρχε) κορυφαίων στελεχών του ΠΑΣΟΚ, αλλά πιθανότατα και κορυφαίων στελεχών του εκσυγχρονιστικού μπλοκ, ίσως δε και τις (υπαρκτές) σκέψεις για τη Μαρία Δαμανάκη. Η δε “πρόταση” της Φώφης Γεννηματά για Σημίτη, Παπανδρέου και Βενιζέλο, μάλλον συμβάλλει στην ίδια κατεύθυνση, καθώς αν, όντως, βρισκόταν σε “συνεννόηση” με το Μαξίμου θα άφηνε τον πρωθυπουργό να κάνει τη σχετική πρόταση. Στελέχη του Μαξίμου, μάλιστα, εκτιμούν πως η συγκεκριμένη πρόταση λειτουργεί ως συσπειρωτική για το χώρο της Χαριλάου Τρικούπη, το μήνυμα όμως που λαμβάνει η κυβέρνηση είναι πως η ηγεσία του ΚΙΝΑΛ δεν έχει ως στρατηγική της τη “συμπόρευση” με την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, αλλά την αντιπαράθεση μαζί της.

Επιπλέον, ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να τοποθετηθεί εκ νέου υπέρ της υποψηφιότητας Παυλόπουλου και είναι ακόμα άγνωστο τι θα πράξει σε διαφορετική περίπτωση, ενώ φαίνεται να μειώνεται αισθητά η επιλογή γυναίκας για το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα.

Keywords
Τυχαία Θέματα