Μεταναστευτικό ώρα μηδέν: Αντιδράσεις στα νησιά για τα κλειστά κέντρα

Οι ασφυκτικές συνθήκες που επικρατούν το μεταναστευτικό και προσφυγικό, έχουν δημιουργήσει έναν δύσκολο γρίφο, που θα πρέπει να λύσει η κυβέρνηση, ώστε και να διαχειριστεί το πρόβλημα, αλλά και τις αντιδράσεις στις τοπικές κοινωνίες.

Ήδη στο νησί της Σάμου, μετά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης και τον σχεδιασμό της για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού- προσφυγικού προβλήματος, τόσο ο δήμαρχος του νησιού, όσο και οι δημοτικοί σύμβουλοι αναμένεται να παραιτηθούν με τον δήμαρχο Σάμου Γ.Στάντζος, να αναμένεται να στείλει στον πρωθυπουργό σχετική επιστολή

παραίτησης.

"Θέτω την παραίτησή μου αν δεν παρθεί πίσω η απόφαση μετατροπής ενός νησιού σε ανοιχτή φυλακή. Σταθείτε δίπλα μου. Ο κόσμος με έβγαλε δήμαρχο και θα με ρίξει το σύστημα. Νοιώθω περήφανος που επί 2 ½ μήνες υπηρέτησα ως δήμαρχος" ανέφερε ο κ. Γιώργος Στάντζος κατά τη διάρκεια του έκτακτου δημοτικού συμβουλίου.

Για την κρισιμότητα της κατάστασης μίλησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απαντώντας σε ερώτηση για τις προτεραιότητες της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στο πλαίσιο εκδήλωσης διαλόγου με νέους Ευρωβουλευτές του ΕΛΚ.

"Για εμένα η βασική προτεραιότητα της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής πρέπει να είναι η δουλειά που απαιτείται να γίνει στον τομέα της νέας ενιαίας πολιτικής ασύλου, που θα αντικαταστήσει το Δουβλίνο", είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε:

"Ο επιμερισμός των βαρών και η αλληλεγγύη στο μεταναστευτικό και προσφυγικό δεν μπορεί να μένει κενό γράμμα, αλλά πρέπει να είναι μια ουσιαστική πολιτική που θα παρέχει υποστήριξη στις χώρες που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ".

Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε πως η κατάσταση όσον αφορά την Ελλάδα έχει φτάσει στα όρια της. "Αυτή τη στιγμή δεχόμαστε 500 πρόσφυγες και μετανάστες σε ημερήσια βάση. Οι συνθήκες στα νησιά είναι πάρα πολύ δύσκολες" σημείωσε.

Τα μέτρα της κυβέρνησης

Οι αντιδράσεις μετά τις ανακοινώσεις των κυβερνητικών δράσεων για το μεταναστευτικό, επικεντρώνονται κυρίως στο ζήτημα της δημιουργίας κλειστών κέντρων.

Ο σχεδιασμός προβλέπει:

Λέσβος: Στη Λέσβο, θα κλείσει σταδιακά η υπάρχουσα Δομή στη Μόρια, ενώ θα δημιουργηθεί νέα κλειστή Δομή, η οποία θα χρησιμοποιηθεί ως Προαναχωρησιακό Κέντρο και Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ), χωρητικότητας: 5.000+

Χίος: Στη Χίο, θα κλείσει η υπάρχουσα Δομή στη ΒΙΑΛ (κοντά στο χ. Χαλκείο), ενώ θα δημιουργηθεί νέα κλειστή Δομή, η οποία θα χρησιμοποιηθεί ως Προαναχωρησιακό Κέντρο και Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ), χωρητικότητας: 5.000+

Σάμος: Στη Σάμο, θα κλείσει η υπάρχουσα Δομή – ΚΥΤ, στο Βαθύ, ενώ η υπό κατασκευή Δομή, θα επεκταθεί και θα χρησιμοποιηθεί ως Προαναχωρησιακό Κέντρο και Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ), χωρητικότητας: 5.000+

Κως: Στην ΚΩ, θα μετατραπεί η υπάρχουσα Δομή σε Κλειστή, ως Προαναχωρησιακό Κέντρο και Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ), χωρητικότητας: 2.000+

Λέρος: Στη ΛΕΡΟ, θα μετατραπεί η υπάρχουσα Δομή σε Κλειστή, ως Προαναχωρησιακό Κέντρο και Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ), χωρητικότητας: 1.000+.

Η λειτουργία των κλειστών κέντρων θα προχωρήσει σε διαφορετικούς χρόνους, καθώς η δομή στη Σάμο έχει μία δυναμική και είναι σχεδόν έτοιμη. Η δομή αυτή θα επεκταθεί και έτσι η κυβέρνηση εκτιμά ότι πριν ολοκληρωθεί ο χειμώνας θα εγκαινιαστεί.

Οι λοιπές τέσσερις δομές θα είναι έτοιμες μέσα στους πρώτους έξι μήνες του 2020 δηλαδή τον Ιούλιο του 2020 ο σχεδιασμός της κυβέρνησης είναι να λειτουργούν όλα τα κλειστά κέντρα.

Κάθε δομή έχει πρόβλεψη για επιπλέον χωρητικότητα συν 40% πέραν των προβλεπόμενων αριθμών, δηλαδή ένα κλειστό με σχεδιασμό για 5.000 άτομα θα έχει τη δυνατότητα να υποδεχθεί επιπλέον 2.000 άτομα εάν χρειαστεί.

Οι άλλες δράσεις για το μεταναστευτικό/προσφυγικό

Ασυνόδευτα παιδιά

Καθορίζεται Εθνικός Συντονιστής μέσω της Προεδρίας της Κυβέρνησης, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

ΜΚΟ

Καθορισμός πλαισίου υποχρεώσεών τους και συγκεκριμένων κριτηρίων που απαιτείται να έχουν. Παραμονή και λειτουργία στη χώρα, μόνο όσων πληρούν τις προϋποθέσεις.

Άσυλο και Επιστροφές

Η ψήφιση του νέου νόμου, παρέχει το πλαίσιο που απαιτείται ώστε, να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και είτε να εγκριθεί το άσυλο, είτε να επιστρέψουν όσοι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις, στη χώρα προέλευσης ή εισόδου. Παράλληλα, είναι σε εξέλιξη η πρόσληψη 500 ατόμων, τα οποία θα ενισχύσουν τις Υπηρεσίες Ασύλου.

Ενίσχυση τοπικών κοινωνιών

Την παράταση - έως 31.12.2020 - των μειωμένων κατά 30% συντελεστών ΦΠΑ για τα νησιά Λέρο, Λέσβο, Κω, Σάμο, Χίο. Τη βελτίωση των δομών Υγείας, Παιδείας, Κοινής Ωφέλειας και Τουρισμού στις περιοχές που υποδέχονται μετανάστες και πρόσφυγες. Επίσης, η κυβέρνηση δεσμεύεται να αξιοποιήσει στο μέγιστο προς όφελος των τοπικών κοινωνιών τις Δομές/ΚΥΤ όταν θα έχει ολοκληρωθεί η αντιμετώπιση του ζητήματος. Επίσης, η κυβέρνηση δεσμεύεται να λάβει υπόψη την εντοπιότητα κατά τις αναγκαίες προσλήψεις στις Δομές/ΚΥΤ. Τέλος, κατ’ εντολή του πρωθυπουργού, δημιουργείται Ειδικό Ταμείο που προικίζεται με 50 εκατομμύρια ευρώ για το 2020 το οποίο θα χρηματοδοτήσει το «Πρόγραμμα Αλληλεγγύη» που θα υλοποιήσει το Υπουργείο Εσωτερικών για την στήριξη των Δήμων που θα επιβαρυνθούν από τη φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών.
Keywords
Τυχαία Θέματα