Μια αλλόκοτη συμμορία παράξενων πλασμάτων ονειρεύεται να αλλάξει τον κόσμο στην Ελευσίνα

Η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης και το Φεστιβάλ Αισχύλεια παρουσιάζουν το Μυστήριο 113 Μια γιορτή για την αλλαγή του κόσμου της ομάδας oper(o), στις 15 Σεπτεμβρίου, στον Πεζόδρομο Νικολαΐδου. Μια μουσική περιπατητική παράσταση που ονειρεύεται την αλλαγή του κόσμου, με τη συμμετοχή 26 μουσικών, τραγουδιστών/τριών, χορευτριών και ηθοποιών.

Στις 15 Σεπτεμβρίου, ημερομηνία που σύμφωνα με ιστορικές καταγραφές

ξεκινούσαν τα Ελευσίνια Μυστήρια, μια μεγάλη γιορτή έρχεται στην πόλη να βροντοφωνάξει τη βαθιά ανάγκη για ελευθερία και αναγέννηση. Μια αλλόκοτη συμμορία καλλιτεχνών, πλάσματα παράξενα, στήνουν μια τελετή, για να αλλάξει ο κόσμος. Ξεκινώντας από την Πλατεία Ηρώων και καταλήγοντας στο πάρκινγκ του Παλαιού Ελαιουργείου, όπου και θα κορυφωθεί η διαδρομή τους, προκαλούν έκρηξη προσωπική, συναισθηματική και απελπισμένη. Συλλογική και τρομακτική. Απαιτούν, φωνάζουν, φιλιούνται, χορεύουν, ερωτεύονται, χορεύουν ασταμάτητα, διεκδικούν. Απαιτούν. Χτίζουν και γκρεμίζουν. Παρελαύνουν και καλούν τον κόσμο να τους ακολουθήσει. Να γίνει μέρος της γιορτής. Και μαζί, μέρος της αλλαγής.

Ποια είναι όμως η ομάδα (o)pero και τι είχε κατά νου όταν προτείνε αυτή τη δράση στην Πολιτιστική Πρωτεύουσα

Η καλλιτεχνική διευθύντρια της ομάδας, Εριφίλη Γιαννακοπούλου, αναφέρει πως “Η ομάδα oper(o) ξεκίνησε το 2008. Με αφέλεια και άγνοια κινδύνου τότε, νομίζαμε ότι ο σκοπός της ήταν να ανακαλύψει τα όρια των τεχνών και να εκσυγχρονίσει το οπερατικό είδος. Από τότε μόνο αλλάζει.

Σήμερα η ομάδα, είναι μια πλατφόρμα συνάντησης καλλιτεχνών που συνεχώς αναθεωρεί, αναδιαμορφωνεται προσαρμόζεται και εξελίσσεται. Αυτό που έχει μείνει ίδιο εδώ και 15 χρόνια, είναι η βαθιά ανάγκη μας για δημιουργία και η πίστη μας στη δύναμη της τέχνης.

Έτσι όταν εν μέσω κόβιντ προτείναμε τη γιορτή για την αλλαγή του κόσμου στην Πολιτιστική πρωτεύουσα, θέλαμε να αντισταθούμε στον φόβο και την απομόνωση που παρατηρούσαμε, να φτιάξουμε μια τελετή δική μας, σ αυτόν τον τόπο που η μεταμόρφωση και η αλλαγή τον έχουν ορίσει απο την αρχαιότητα μεχρι σημερα και να απαντήσουμε με φως, χορους τραγουδια και αγκαλιές στο σκοτάδι που γιγαντώνεται γυρω μας συνεχώς”.

Το Μυστήριο 113 ΜΙΑ ΓΙΟΡΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ είναι μια έκρηξη για την αλλαγή, την υπεράσπιση της ποίησης, του έρωτα, της τέχνης. Μια έκρηξη γεμάτη ελευθερία, γεμάτη οξυγόνο.

Η Ειρήνη Γεωργαλάκη που συσκηνοθετεί την παράσταση με την Εριφίλη Γιαννακοπούλου αναφέρει σχετικά με τον καλλιτεχνικό στόχο της παράστασης πως “όλοι οι καλλιτέχνες που έχουμε την τιμή να συνεργάζονται μαζί μας φέτος για αυτήν την παράσταση, πέρα από αγαπημένα πρόσωπα για μας είναι και άνθρωποι που ζουν στο σήμερα με ανοιχτές κεραίες και αυξημένο το αίσθημα της κοινωνικής ευθύνης.

Έχουμε βρεθεί στην ίδια στιγμή της ιστορίας στον ίδιο τόπο και παλεύουμε να μην μας απελπίσουν τα γεγονότα. Προσπαθούμε να αντισταθούμε στον ζόφο που μας κατακλύζει βρίσκοντας ως μέσω έκφρασης την τέχνη μας και σαν καταφύγιο την αγκαλιά που ανοίγουμε ο ένας στον άλλο. Η παράσταση που φτιάξαμε μαζί, δεν θα μπορούσε να είναι κάτι άλλο. Είναι μια φωνή αντίστασης που καλεί στο μαζί. Την αλληλεγγύη, την ένωση, την αγάπη, την αποδοχή. Προσπαθούμε να φτιάξουμε φως. Να κάνουμε λίγο καλύτερο τον κόσμο που ζούμε. Σίγουρα μέσα στο κοινό θα βρίσκονται άνθρωποι που θα έχουν την ίδια ανάγκη να ενωθούν μαζί μας. Αυτός είναι ο στόχος της παράστασης. Να γίνουμε περισσότεροι. Να γίνουμε πολλοί”.

Ο λόγος της παράστασης και τα επίπεδα της

Η ηθοποιός Νεφέλη Μαϊστράλη έχει γράψει τα κείμενα της "γιορτής" αυτής και αναφέρεται στον λόγο της παράστασης “στη γιορτή που ετοιμάζουμε συναντιούνται και συνομιλούν δημιουργικά, η μουσική, η κίνηση και ο λόγος, χωρίς να υπερκεράζει το ένα το άλλο. Πρόκειται για ένα πολυσυλλεκτικό θέαμα που οι επιμέρους μορφές της τέχνης αλληλοσυμπληρώνουν η μία την άλλη, εξυπηρετώντας έναν κοινό στόχο. Ο λόγος εδώ εμπνέεται και εμπνέει”.

Και συνεχίζει μιλώντας για τα επίπεδα που θα γίνει αυτή η γιορτή, αλλά και αυτή η «έκρηξη» που ετοιμάζεται λέγοντας “στόχος μας είναι η γιορτή να ξεκινήσει ως μια φυσική έκρηξη χαράς, να συναντηθεί με το τώρα και να μετασχηματιστεί σε μια συλλογική προσπάθεια για την αλλαγή του κόσμου. Να οδηγηθούμε από την ένωση στην Κάθαρση, ξεκινώντας απ’ το άτομο και πηγαίνοντας στο όλον, την ομάδα. Η γιορτή μας είναι γεμάτη συναντήσεις, φωνές, βλέμματα, αγγίγματα, κέφι· όλα όσα μας κρατάνε κοινωνικά αλλά και ουσιαστικά ζωντανούς, όλα όσα μας δίνουν τη δυνατότητα να αντιληφθούμε την επιδραστικότητα που μπορούμε να έχουμε, ως συλλογικότητα”.

Η μουσική, ο όψη και η κίνηση αυτής της... αλλαγής

Ο Φάνης Ζαχόπουλος και ο Δημήτρης Τασαινας έγραψαν τη μουσική της παράστασης και αναφέρουν γι΄αυτη: “Γράψαμε τη μουσική με τη θέση πως η αλλαγή που ονειρευόμαστε θα έρθει - τόσο από τη δυναμική που ασκεί η μαζικότητα των κινημάτων προς την ελευθερία, την άμεση προσφορά και συνδιαμόρφωση και την οριζόντια λειτουργία ως προς αυτές τις διαδικασίες, όσο και από τις εσωτερικες αναζητήσεις και διεκδικήσεις του ατόμου. Εκείνες που είναι ικανές να επηρεάσουν τον διπλανό μας. Επικεντρωθήκαμε δε σε αυτό το διακύβευμα που έχει ως πρώτο αποτέλεσμα το πώς περνάμε από τη μονάδα στο μαζί, σαν σημείο εκκίνησης της αλλαγής, σαν μια πυρηνική δύναμη που μπορεί επαγωγικά να συμπαρασύρει τον κόσμο όλο και να καταλήξει σε αυτό που ονειρευόμαστε. Στην ελευθερία του συναισθήματος, την ισότητα με βάση τη διαφορετικότητα και την αξιοπρεπή υπόσταση και συνύπαρξη των ανθρώπων κόντρα στην απανταχού εκμετάλλευση.

Δραματουργικά επιλέξαμε να συνθέσουμε τη μουσική σε όργανα τα οποία ακούγονται φυσικά, συμμετείχαν ανέκαθεν σε δρώμενα που είχαν απήχηση και χρήση στο δρόμο, σε εξωτερικούς χώρους, σε ομαδικές τελετουργίες όπως πνευστά, κρουστά και φωνή”.

Η Κατερίνα Χάρου έχει την εικαστική αλλά και ενδυματολογική επιμέλεια της παράστασης και μας προετοιμάζει για την όψη της παράστασης λέγοντας: “Σύμβολα και θραύσματα από μύθους, στοιχεία από αρχαιολογικά ευρήματα και έρευνα πάνω στην ιστορία του τόπου που μας φιλοξενεί, όλα αυτά μαζί είναι η βάση πάνω στην οποία δούλεψα για την εικαστική ταυτότητα του έργου. Σκοπός είναι να δημιουργηθεί μια σύγχρονη εκδοχή ενός αρχαίου τελετουργικού. Θα δούμε αγάλματα να ζωντανεύουν και αρχαία σύμβολα να πλαισιώνουν μια πομπή. Θέλουμε να δημιουργήσουμε μια γιορτή η οποία να παρασύρει τον κόσμο, με οποιοδήποτε τρόπο, συναισθηματικό και σωματικό, έτσι ώστε να συμμετέχει σε ένα καινούριο έργο το οποίο όμως κουβαλάει μαζί του μία ηχώ από την ιστορία”.

Η χορογράφος Κατερίνα Φώτη αναφέρει για τις προκλήσεις του εγχειρήματος πως “ένας μεγάλος θίασος αποτελεί πάντα πρόκληση για κάθε χορογράφο, πολύ δε περισσότερο όταν πρόκειται για ένα θίασο με ετερογενή στοιχεία - στην παράσταση μας, συμμετέχουν χορεύτριες, τραγουδιστές και τραγουδίστριες και μουσικοί κι αυτό είναι ένα στοιχείο που έπρεπε να λάβω υπόψη, καθώς η κάθε ομάδα έχει διαφορετικούς κώδικες συνεννόησης, διαφορετικούς τρόπους εκμάθησης και εν τέλει πρέπει να βρεθεί μια κοινή συνισταμένη που θα οδηγήσει στο τελικό καλλιτεχνικό αποτέλεσμα. Επιπλέον, το site specific κρύβει κι αυτό μια σειρά από στοιχήματα καθώς στόχος ήταν η δουλειά στο κλειστό στούντιο να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της περιπατητικής περφορμανς.

Κι όμως, νομίζω πως μέσα στο διάστημα που δούλεψα με αυτούς τους ανθρώπους, καταφέραμε με ανοιχτή καρδιά να βρούμε έναν βηματισμό που οδήγησε στο αποτέλεσμα που θα δει το κοινό την Παρασκευή κι άλλωστε αυτό ήταν το ζητούμενο - να γιορτάσουμε μεταξύ μας τη διαφορετικότητά μας και να τη μεταφέρουμε στο πρίσμα της συλλογικής διαδικασίας, ώστε να παίξουμε για το καθένα που θα μας παρακολουθήσει το παιχνίδι που σηματοδοτεί την αλλαγή του κόσμου μέσα από την αγάπη και την αλληλοαποδοχή. Η γιορτή για την αλλαγή του κόσμου για εμάς σε αυτή την πυρηνική μας συνθήκη και σε καιρούς δύσκολους, έχει ήδη ξεκινήσει”.

Συντελεστές Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Εριφίλη Γιαννακοπούλου Σκηνοθεσία: Ειρήνη Γεωργαλάκη & Εριφίλη Γιαννακοπούλου Μουσική Σύνθεση: Φάνης Ζαχόπουλος - Δημήτρης Τάσαινας Ηχοληψία: Brian Coon Κείμενα: Νεφέλη Μαϊστράλη Χορογραφία - Κίνηση: Κατερίνα Φώτη Εικαστική Επιμέλεια - Κοστούμια: Κατερίνα Χάρου Εκτέλεση Παραγωγής: ομάδα oper(o)\ Μουσικοί: Κωνσταντίνος Ασλανίδης (τούμπα), Φοίβος Γαλάνης (τρομπέτα), Στέφανος Δάφνης (τρομπέτα), Στέλιος Μίχας-Εγγλέζος (τρομπόνι), Ραφαήλ Μελετέας (κρουστά), Γιάννης Παπαδούλης (κρουστά) Τραγουδιστές/τριες: Εύα Γαλογγαύρου, Κάλλια Γερακιανάκη, Φανής Ζαχόπουλος, Νίκος Ζιάζιαρης, Ελένη Μπούκλη, Γιώργος Νικόπουλος, Δημήτρης Τάσαινας Χορεύτριες: Ελευθερία Αγαπάκη, Ελίνα Δεμιρτζίογλου, Σεβαστή Ζαφείρα, Ελευθερία Ηλιοπούλου, Μαριτίνα Κατσιμπράκη, Χριστιάνα Κατσιμπράκη, Χριστιάνα Ματέλσκα Τόκα, Στέλλα Παγιάτη Ιnfo Ημερομηνία: Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου Ώρα προσέλευσης: 19.15 Σημείο εκκίνησης: Πλατεία Ηρώων (αρχή Πεζόδρομου Νικολαΐδου) Η είσοδος είναι ελεύθερη Διάρκεια: 60 λεπτά

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Keywords
για μας, μυστήριο, συμμετοχή, βομβα mall, δραση, φως, τραγουδια, γιορτη, προσφορες, site, news, google, ειδήσεις, κινηση στους δρομους, www.google.gr, Καλή Χρονιά, αλλαγη ωρας 2012, γιορτη σημερα, ελενη, ημερομήνια, δαφνης, δουλεια, ηθοποιος, ηχω, θιασος, κοντρα, μουσικη, οξυγονο, οψη, τραγουδια, φυσικη, φως, ωρα, news, αγαπη, αγκαλια, αγνοια, αλληλεγγυη, αναγεννηση, απηχηση, αρχαια, γαλανης, ατομο, γεγονοτα, γινει, διαστημα, διευθυνση, δυναμη, δυνατοτητα, δικη, δρωμενα, ευα, ειρηνη, εκμεταλλευση, εκρηξη, ελευθερια, ελινα, επρεπε, ερευνα, ερχεται, τεχνη, ιδια, ιδιο, ειδος, κινηση, κοστουμια, λειτουργια, λογο, μυστήριο, μυστηρια, νεφελη, ομαδα, παντα, ορια, ουσιαστικα, πιστη, πρισμα, ραφαηλ, σιγουρα, σειρα, συμβολα, συμμετοχή, σκηνοθεσια, ταυτοτητα, τιμη, φεστιβαλ, φοιβος, φυσικα, φωνη, κωνσταντινος, αγκαλιες, δημητρης, ενωση, για μας, γιορτη, κειμενα, κλειστο, καρδια, κωδικες, μεινει, οργανα, παιχνιδι, site, ξεκινησε
Αναζητήσεις
Τυχαία Θέματα