Μια "στάση" που αλλάζει τις ζωές των γυναικών στην Ινδία

Η Sumita από το Μπομπάλ της Ινδίας κατέχει μια ιδιαίτερη πρωτιά. Είναι η πρώτη γυναίκα οδηγός λεωφορείου στην πόλη της.

Οι φίλοι της και οι συγγενείς της το θεωρούν μεγάλο επίτευγμα. Όχι μόνο γιατί έγινε η πρώτη γυναίκα που κάθισε πίσω από αυτό το τιμόνι, αλλά γιατί λίγο καιρό πριν η ζωή της ήταν δραματικά χειρότερη. Η Sumita, ήταν θύμα ενδοικογενειακής βίας. Ο άνδρας της τη χτυπούσε και την κακοποιούσε σεξουαλικά χωρίς η ίδια να ξέρει πώς να ξεφύγει από αυτό το μαρτύριο.

Στην ίδια μοίρα με εκείνη βρίσκονται και δεκάδες χιλιάδες γυναίκες και κορίτσια στην Ινδία,

όπου κάθε 15 λεπτά καταγράφεται και μία νέα καταγγελία κακοποίησης. Για το 95% των περιπτώσεων, ο θύτης δεν είναι κάποιος άγνωστος. Αντιθέτως είναι ο ίδιος ο σύζυγος, ο φίλος, ο γείτονας ή κάποιο αξιόπιστο μέλος της οικογένειας.

Αυτή την τρομακτική καθημερινότητα θέλησε να αλλάξει το κέντρο διαχείρισης κρίσεων με το όνομα One-Stop, το οποίο δημιούργησε η ActionAid στην ινδική πολιτεία Μαντία Πραντές. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα καταφύγιο για επιζώντες σεξουαλικής και άλλων μορφών ενδοοικογενειακής βίας. Εκεί τα θύματα έχουν πρόσβαση σε μια σειρά από υπηρεσίες ώστε να μπορούν να αναρρώσουν και να ξαναφτιάξουν τη ζωή τους.

Τα One-Stop καταφύγια σχεδιάστηκαν ώστε να προσφέρουν γραμμή βοήθειας, ιατρική περίθαλψη, στέγη, συμβουλευτική αλλά και νομική υποστήριξη. Οι εργαζόμενες, κάποιες εκ των οποίων ήταν και οι ίδιες θύματα στο παρελθόν, συμβουλεύουν γυναίκες όπως η Sumita, σχετικά με τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν ώστε να ξεφύγουν από τη βία, να ενδυναμωθούν ψυχολογικά και να απαιτήσουν τη δικαιοσύνη που τους αξίζει.

Η δράση όμως του κέντρου περιλαμβάνει και την πρόληψη. Τα One stop δεν δουλεύουν μόνο με τις γυναίκες και το στενό οικογενειακό τους περιβάλλον αλλά και με ολόκληρη κοινωνία ώστε να αλλάξει συμπεριφορές και στερεότυπα. Αυτό στην πράξη μεταφράζεται σε ομιλίες σε σχολεία και κολέγια, επιμόρφωση αστυνομικών και άλλων δημοσίων υπαλλήλων που χειρίζονται υποθέσεις βίας και κακοποίησης αλλά και στενή συνεργασία με δικηγόρους ώστε να αποδίδεται δικαιοσύνη και οι θύτες να λογοδοτούν.

Το ζητούμενο είναι ολόκληρη η κοινότητα να λάβει ένα ισχυρό μήνυμα για τα δικαιώματα των γυναικών και των κοριτσιών το οποίο θα σπάσει τον κύκλο της βίας, με στόχο μία μέρα καταφύγια σαν το One-Stop στο Μπομπάλ να πάψουν να είναι απαραίτητα. Μέχρι τότε η Sumita και η κάθε Sumita που κατάφερε να σταθεί στα πόδια της , να ανεξαρτητοποιηθεί οικονομικά και να διαλέξει έναν καλύτερο δρόμο για τη ζωή της, θα αποτελεί φωτεινό παράδειγμα για όλες τις γυναίκες που ακόμα υποφέρουν από βία μέσα στα ίδια τους τα σπίτια.

Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για τη δράση της ActionAid στην Ινδία εδώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα