Μιχάλης Δερτούζος: Ό Έλληνας οραματιστής του Διαδικτύου
Ο Μιχάλης Δερτούζος (Michael L. Dertouzos, 5 Νοεμβρίου 1936 - 27 Αυγούστου 2001) ήταν διακεκριμένος καθηγητής και διευθυντής του Εργαστηρίου Επιστήμης Υπολογιστών (LCS) του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασσαχουσέτης (MIT).
Προέβλεψε από πολύ νωρίς την επέκταση της χρήσης ηλεκτρονικών υπολογιστών, και μαζί με τον επίσης ερευνητή του ΜΙΤ Νίκολας Νεγρεπόντε υπήρξε από τους πρωτοπόρους σε πολλούς τομείς της τεχνολογίας, ανάμεσα στους οποίους και τον Παγκόσμιο Ιστό.
Είχε γεννηθεί στην Αθήνα
Η Google τον τιμά με το σημερινό της doodle:
Οι ιδέες του
Πίστευε, πως "η Επανάσταση της Πληροφορικής δεν υπηρετεί ακόμη τον άνθρωπο, ενώ ακόμη ο άνθρωπος υπηρετεί την τεχνολογία... Έχουμε διανύσει μόνο το 5% του δρόμου που άνοιξε το διαδίκτυο προς τον προορισμό της Επανάστασης της Πληροφορίας"
Βασική πεποίθηση του ήταν ότι, τόσο η πληροφορική επανάσταση, όσο και η βιομηχανία της πληροφορικής βρίσκονται ακόμη, κυριολεκτικά, στα σπάργανα και η εξέλιξή τους τα αμέσως επόμενα χρόνια έχει πολλές παραμέτρους.
Κύριο αίτημα, στο οποίο καλείται να δώσει απαντήσεις η τεχνολογία, είναι η βελτίωση του επιπέδου των επικοινωνιών, τόσο ανάμεσα στο χρήστη και τη μηχανή, όσο και ανάμεσα σε ανθρώπους που μιλούν διαφορετική γλώσσα, αφού η εξέλιξη της επανάστασης της πληροφορίας θα γίνει σε δικτυακό περιβάλλον, το οποίο θα αποτελεί τη μετεξέλιξη του World Wide Web. Αλλα αιτήματα είναι η μεγαλύτερη αυτοματοποίηση των λειτουργιών, η δυνατότητα αναζήτησης πληροφοριών με ''κριτήριο'' την έννοια και όχι τη λέξη και, τέλος, η παροχή πληροφόρησης με βάση τις ανάγκες κατά επαγγελματικό ή άλλο κλάδο ή κατ΄ άτομο (customisation).
Ρόλο-κλειδί στην πορεία για την εξέλιξη αυτή θα παίξει η αυτοματοποίηση στην επικοινωνία του χρήστη με το υπολογιστικό σύστημα, μια διαδικασία η οποία σήμερα, με τη χρήση πληκτρολογίου και ''ποντικιού'', βρίσκεται σε πρωτόγονη μορφή. Χαρακτηριστικά είναι τα λόγια του Δερτούζου ότι ''φτυαρίζουμε'' με φτυάρι υψηλής τεχνολογίας χωρίς πραγματική δυνατότητα φυσικής συνεννόησης ανάμεσα στον άνθρωπο και στον ηλεκτρονικό υπολογιστή. Η ημέρα που ο υπολογιστής θα εκτελεί εντολές και θα λαμβάνει φωνητικά μηνύματα από το χρήστη, δεν βρίσκεται και τόσο μακριά. Πέρα από την εμπειρία που ήδη έχουμε από τα κινητά τηλέφωνα, τα οποία καλούν έναν αριθμό ανάμεσα σε ορισμένους προεπιλεγμένους, με απλή αναφορά του από το χρήστη, υπάρχει, όπως έλεγε ο Δερτούζος, η δυνατότητα ''συζήτησης'' με ''έξυπνα'' συστήματα, για πολύ περιορισμένο αριθμό θεμάτων. Είναι, όμως, ζήτημα τριών ή τεσσάρων χρόνων η πλήρης εξέλιξη της τεχνολογίας που θα καταργεί εντελώς το πληκτρολόγιο στην εισαγωγή δεδομένων και στην επικοινωνία με έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή.
Αλλά και πέρα από την παραπάνω εικόνα του computer-υπηρέτη, που υπακούει στις εντολές μας, ο Ελληνας καθηγητής, είχε δώσει και μια άλλη διάσταση στις εξελίξεις αυτές: Η κατάργηση του πληκτρολογίου θα βάλει, όπως είπε, στη διεθνή αγορά της χρήσης των εφαρμογών της πληροφορικής το 1 δισ. των κατοίκων της Κίνας, που λόγω των ιδεογραμμάτων της γλώσσας τους είναι πρακτικά αποκλεισμένοι από τα συστήματα αυτά, καθώς και τα δύο δισεκατομμύρια των ανθρώπων, που είναι αναλφάβητοι. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τις δυνατότητες που προσφέρει η τηλεργασία, θα διαφοροποιήσουν τη σημερινή πραγματικότητα, προκαλώντας, κατά τον Δερτούζο, μέσα στην επόμενη δεκαπενταετία μια ανακατανομή της εργασίας με ένταση αντίστοιχη αυτής που επέφερε η βιομηχανική επανάσταση. Χαρακτηριστικά ανέφερε το γνωστό παράδειγμα των Ινδών προγραμματιστών, που θεωρούνται οι καλύτεροι διεθνώς, επισημαίνοντας ότι ο σημερινός αριθμός τους, που είναι περίπου 20.000, αποτελεί σταγόνα στον ωκεανό των 50.000.000 Ινδών που γνωρίζουν αγγλικά (σε συνολικό πληθυσμό 700 και πλέον εκατομμυρίων), οι οποίοι θα μπορούν να κάνουν εργασίες γραφείου από απόσταση. Οι ΗΠΑ, κατά τον Δερτούζο, που διηύθυνε και δίδασκε στο ΜΙΤ από το 1974, θα ανακαλύψουν ξαφνικά ότι υπάρχει μια άλλη Αμερική έξω από τη χώρα. Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα της φωνητικής μεταφοράς δεδομένων στην Ινδία, από έναν Αμερικανό γιατρό, της επεξεργασίας τους από έναν Ινδό γραμματέα και της μεταφοράς τους πάλι πίσω στις ΗΠΑ, που κοστίζει σήμερα το 25% του κόστους επεξεργασίας των δεδομένων αυτών στο γραφείο του γιατρού στην Αμερική.
Οι αλλαγές αυτές, όμως, πίστευε πως θα μπορούσαν να έχουν ευεργετικά αποτελέσματα και για τη χώρα μας. Έλεγε ότι οι Ελληνες έχουν ιδιαίτερες δυνατότητες στη δημιουργία λογισμικού που θα μπορούσε να αποτελέσει μια ελληνική βιομηχανία αντίστοιχης αποδοτικότητας με τον τουρισμό, αφού, μάλιστα, στην επινοητικότητα των Ελλήνων προγραμματιστών προστίθεται και το πολύ χαμηλό κόστος εργασίας (ένα προς δέκα) σε σχέση με τους Αμερικανούς συναδέλφους τους.
Πέρα από τις οικονομικές παραμέτρους, όμως, υπάρχει και η ανθρώπινη καθημερινότητα και η λειτουργία της Δημοκρατίας, για τα οποία ο Δερτούζος καταδίκασε τη μεταφορά του φανταστικού στην πραγματικότητα, με τα σενάρια περί ''ελέγχου των ανθρώπων μέσω μικροτσίπ'' και ''αντικατάστασης του ανθρώπινου είδους από ρομπότ'', επισημαίνοντας ότι πρέπει να κατανοήσουμε πως οι μηχανές είναι εργαλεία και τίποτε παραπάνω. Για τη συζητούμενη, δε, ''Παγκόσμια Αμεση Δημοκρατία του Internet'' τόνισε ότι είναι αδύνατο να εφαρμοστεί, καθώς ο άνθρωπος δεν μπορεί να συνομιλήσει με εκατομμύρια άλλους και για τη διοίκησή του χρειάζεται το αντιπροσωπευτικό σύστημα.
Βιογραφία του στο ΜΙΤ
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Χρόνια Πολλά Μανούλες,
- Το τελευταίο γεύμα του θύματος «οδήγησε» στο δράστη
- Αναδρομικά για 250.000 δημοσίους υπαλλήλους - Ξεκίνησε και η μάχη για τις συντάξεις
- Επιστροφή Δώρων στους συνταξιούχους: Αυτή είναι η απόφαση βόμβα του ΝΣΚ για τα αναδρομικά
- Τι αλλάζει μέσα σου όταν χάνεις τους γονείς σου
- Ο δίγαμος γιατρός του «Γ. Γεννηματάς»: Fake ο δεύτερος γάμος, αλλά τουλάχιστον τη διόρισε...
- «Έχω κάνει πλαστική στα αυτιά γιατί ήταν σαν ταξί με ανοιχτές πόρτες»
- Ένα πανέμορφο χωριό χωμένο στην αγκαλιά των Τζουμέρκων
- Σοκάρει η Κατερίνα Λέχου: «Πέταξα το μαχαίρι και τον πέτυχα. Έπαθα αμόκ»
- Οριστικός χωρισμός για ζευγάρι της ελληνικής σόουμπιζ! Η πρόσφατη επανασύνδεση και οι τίτλοι τέλους!
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις News 24|7
- Αναδρομικά για 250.000 δημοσίους υπαλλήλους - Ξεκίνησε και η μάχη για τις συντάξεις
- Γιατί η Τουρκία έστειλε το Barbaros στο "τριεθνές" της Μεσογείου - Η παγίδα στην Αθήνα
- Μιχάλης Δερτούζος: Ό Έλληνας οραματιστής του Διαδικτύου
- Σύγκρουση αεροπλάνων στην Οτάβα - Ένας νεκρός
- Αυξάνονται ραγδαία στη Γερμανία οι mini jobs
- Γερμανία: Δώδεκα οι επίδοξοι διάδοχοι της Μέρκελ
- ΗΠΑ: Αναμνηστικά του Νιλ Άρμστρονγκ πουλήθηκαν έναντι 7,4 εκατ. δολαρίων
- Σαν σήμερα συλλαμβάνεται ο Γκάι Φωκς
- Με επιστολή Βούτση προς αρχηγούς κομμάτων ξεκινά η Συνταγματική Αναθεώρηση
- Ρόδος: Από πού κρατά η σκούφια της Μέρος 1ο

- Τελευταία Νέα News 24|7
- Μιχάλης Δερτούζος: Ό Έλληνας οραματιστής του Διαδικτύου
- Γιατί η Τουρκία έστειλε το Barbaros στο "τριεθνές" της Μεσογείου - Η παγίδα στην Αθήνα
- Εβδομάδα κινητικότητας από Νίκο Κοτζιά
- Ο σουρεαλιστικός προοδευτισμός της κυβέρνησης Συριζανέλ
- Με έμφαση στην ασφάλεια και την καθημερινότητα ανακοινώνει σήμερα την υποψηφιότητά του ο Κώστας Μπακογιάννης
- O Burak Özügergin νέος πρέσβης της Άγκυρας στην Αθήνα
- Με επιστολή Βούτση προς αρχηγούς κομμάτων ξεκινά η Συνταγματική Αναθεώρηση
- Στα μέσα Ιανουαρίου η πρόταση μομφής της Νέας Δημοκρατίας
- Πρωτοβουλίες Τσίπρα για συνάντηση Σοσιαλιστών - Πράσινων και Αριστεράς
- Αναδρομικά για 250.000 δημοσίους υπαλλήλους - Ξεκίνησε και η μάχη για τις συντάξεις
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Τι ετοιμάζουν οι Τούρκοι; Απειλές από το καθεστώς Ερντογάν – Σε λειτουργία και η… μονταζιέρα
- Αττική: Φωτιά σε διαμέρισμα στο Κουκάκι
- Πυρκαγιά Λόφου: Τέθηκε κακόβουλα- Έρευνα για συγκεκριμένο πρόσωπο
- Ξεκινά σήμερα η διανομή γευμάτων σε 950 σχολεία της χώρας
- Συνταξιούχοι: Ανοίγει ο δρόμος για επιστροφές από τις παράνομες περικοπές δώρων
- Στάση εργασίας στα ταξί: Πότε τραβούν «χειρόφρενο»
- Καιρός: Ήπιες νεφώσεις και βοριάδες που ρίχνουν τη θερμοκρασία
- Το Λονδίνο καλεί το ΣΑ να αναλάβει δράση στην Υεμένη
- Το διεθνές φεστιβάλ κινηματογράφου Χανίων μαγνήτισε” 8000 μαθητές της Κρήτης και χιλιάδες φιλότεχνους πολίτες
- Συναγερμός από τη δημοσκοπική πρωτιά Λεπέν έναντι του Μακρόν