Μήπως να κόψουμε ταχύτητα;

Η μανία που διακατέχει πολλά Μέσα, όχι μόνο στην Ελλάδα, αναφορικά με τις νέες τεχνολογίες είναι κάποιες φορές παραπάνω από εντυπωσιακή και στα περισσότερα από αυτά τα κείμενα, όταν τα διαβάσεις, η εικόνα που σου μένει είναι πως αύριο ή το αργότερα την άλλη εβδομάδα θα δεις αυτοκίνητα να πετούν, αεροπλάνα με γυάλινο περίβλημα, ρομπότ που θα δουλεύουν για εσένα και άλλα πολλά.

Η αλήθεια όμως είναι διαφορετική και το μήνυμα που τώρα πλέον προσπαθούν να περάσουν στην παγκόσμια κοινότητα οι επιχειρήσεις είναι πως όσα διαβάζουμε

στην καλύτερη περίπτωση θα τα δούμε να εφαρμόζονται σε 10 ή ακόμη και σε 20 χρόνια. Όπως πρόσφατα χαρακτηριστικά ανέφερε CEO μεγάλης (πολυεθνικής) εταιρείας, καλό θα ήταν αναφορικά με όλα αυτά που ακούμε να κρατάμε γενικότερα «μικρό καλάθι».

Το «μήνυμα» αυτό εκτιμώ, προσωπικά, είναι σπουδαίο και συνάμα γενναίο (και δεν έρχεται μόνο από το εσωτερικό μιας μικρής χώρας) αλλά από το σύνολο της παγκόσμιας επιχειρηματικής κοινότητας η οποία αφενός βλέπει πως η «ψαλίδα» μεταξύ του μέσου – παγκόσμιου – πολίτη και της τεχνολογίας που υπάρχει σήμερα διαθέσιμη μεγαλώνει με αποτέλεσμα να δημιουργούνται νέες γενιές αναλφάβητων (τεχνολογικά) πολιτών. Έτσι όλοι καταλαβαίνουν πως η υιοθέτηση ακόμη πιο εντυπωσιακών λύσεων θα δημιουργήσει ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα.

Ωστόσο και οι ίδιες οι εταιρείες πλέον παραδέχονται πως δεν είναι έτοιμες να προσφέρουν αυτές τις λύσεις που λίγο καιρό πριν υποσχέθηκαν (βλέπε αυτόνομη οδήγηση), καθώς τα αποτελέσματα παρά τα τερατώδη κεφάλαια που «καίγονται» είναι ακόμη μάλλον απογοητευτικά!

Από την άλλη η παγκόσμια κοινότητα καλείται να βρει λύσεις σε ουσιώδη προβλήματα, όπως είναι αυτά της κυβερνοασφάλειας, αλλά και ακόμη πιο σοβαρά και κρίσιμα όπως είναι η παγκόσμια φτώχεια και το μεταναστευτικό που αποτελεί μια «νάρκη» στα θεμέλια αυτού ονομάζουμε παγκοσμιοποίηση.

Έτσι λοιπόν αντί οι εταιρείες να «καίνε» δισεκατομμύρια για να στέλνουν αυτοκίνητα στον Άρη ή αυτοκίνητα που στις απόλυτες ευθείες δεν μπορούν να αναγνωρίσουν βασικά, καλό θα ήταν να κοιτάξουν δίπλα τους και να δώσουν λύσεις σε προβλήματα που και ορατά θα είναι και λιγότερο θα κοστίσουν!

*Ο Γιάννης Διονάτος είναι δημοσιογράφος για περισσότερα από 20 χρόνια, παρακολουθώντας τις εξελίξεις στον ευρύτερο χώρο των επιχειρήσεων και της οικονομίας. Παράλληλα, τα τελευταία 11 χρόνια έχει την ευθύνη των διαδικτυακών τόπων EMEAgr και STARTUPPERgr που έχουν αφήσει ισχυρό το αποτύπωμα τους στον χώρο της ηλεκτρονική ενημέρωσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα