Μητρικός Θηλασμός: Ισχυρά το οφέλη για μητέρα και παιδί

Ο θηλασμός είναι ο συνήθης τρόπος παροχής στα νεαρά βρέφη των θρεπτικών συστατικών που χρειάζονται για υγιή ανάπτυξη, δίνοντας στα παιδιά το πιο υγιεινό ξεκίνημα στη ζωή. Αποτελεί δε έναν από τους απλούστερους, πιο έξυπνους και πιο οικονομικούς τρόπους με τους οποίους έχουμε να διασφαλίσουμε ότι όλα τα παιδιά επιβιώνουν και ευδοκιμούν.

Ωστόσο, παρά τις διεθνείς συστάσεις, μόνο το 40% όλων των βρεφών ηλικίας κάτω των 6 μηνών θηλάζουν αποκλειστικά και το 45% αυτών μόνο συνεχίζει το θηλασμό έως και την συμπλήρωση των 24 μηνών.

Προκειμένου η Πολιτεία και η κοινωνία σε διεθνές επίπεδο να κατανοήσουν αυτή την αξία, από το 1992 έχει καθιερωθεί η Παγκόσμια Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού (World Breastfeeding Week) που αφορά το διάστημα 1-7 Αυγούστου ενώ στην Ελλάδα γιορτάζεται κάθε χρόνο από τη 1 έως τις 7 Νοεμβρίου, αρχής γενομένης από το 1996.

Σύμφωνα με στοιχεία που περιλαμβάνονται σε αναφορά του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου με παραπομπές στην ιστοσελίδα της Παγκόσμιας Ημέρας, της UNICEFκαι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο θηλασμός μειώνει τη νοσηρότητα και τη θνησιμότητα της μητέρας και του παιδιού και αποτελεί μία από τις καλύτερες επενδύσεις για την διατήρηση της ζωής καθώς και για τη βελτίωση της υγείας, της κοινωνικής ζωής και την οικονομική ανάπτυξη των ατόμων και των εθνών.

Οφέλη θηλασμού

Ο θηλασμός έχει ένα εξαιρετικό εύρος ωφελειών. Έχει βαθύ αντίκτυπο στην επιβίωση του παιδιού, στην υγεία, στη διατροφή και στην ανάπτυξη του. Το μητρικό γάλα παρέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά, τις βιταμίνες και τα ανόργανα συστατικά που χρειάζεται ένα βρέφος για ανάπτυξη για τους πρώτους έξι μήνες. Επιπλέον, το μητρικό γάλα φέρει αντισώματα από τη μητέρα που βοηθούν στην καταπολέμηση των ασθενειών. Η ίδια η πράξη του θηλασμού διεγείρει τη σωστή ανάπτυξη του στόματος και της γνάθου και την έκκριση ορμονών για πέψη και κορεσμό. Επίσης δημιουργεί έναν ιδιαίτερο δεσμό μεταξύ της μητέρας και του μωρού και η αλληλεπίδραση μεταξύ μητέρας και παιδιού κατά τη διάρκεια του θηλασμού έχει θετικές συνέπειες για τη ζωή, τη συμπεριφορά, την ομιλία, την αίσθηση ευημερίας και την ασφάλειαν και του τρόπου με τον οποίο το παιδί συνδέεται με άλλους ανθρώπους.

Ο θηλασμός μειώνει επίσης τον κίνδυνο χρόνιων παθήσεων αργότερα στη ζωή, όπως η παχυσαρκία, η υψηλή χοληστερόλη, υψηλή αρτηριακή πίεση, διαβήτη, άσθμα παιδικής ηλικίας και λευχαιμία παιδικής ηλικίας. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα βρέφη που θηλάζουν βελτιώνουν τις εξετάσεις νοημοσύνης και συμπεριφοράς μέχρι την ενηλικίωση από τα μωρά που τρέφονται με τυποποιημένα τρόφιμα.

Ο θηλασμός συμβάλλει επίσης στην υγεία της μητέρας καθώς συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου αιμορραγίας μετά τον τοκετό. Μακροπρόθεσμα, μειώνει τον διαβήτη τύπου 2 και τον καρκίνο του μαστού, της μήτρας και των ωοθηκών. Μελέτες έχουν επίσης βρει μια σχέση μεταξύ της πρόωρης διακοπής του θηλασμού και της μεταγεννητικής κατάθλιψης σε μητέρες. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά αποκλειστικό θηλασμό έως και 6 μηνών, με συνέχιση του θηλασμού μαζί με κατάλληλα συμπληρωματικά τρόφιμα ηλικίας μέχρι δύο ετών ή μεγαλύτερα.

Το φετινό θέμα της Παγκόσμιας Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού για το 2019 είναι «Ενδυναμώστε τους γονείς, επιτρέψτε το θηλασμό» και υποστηρίζει πολιτικές και νομοθεσία για την κοινωνική προστασία των γονέων καθώς και παροχή χώρων εργασίας φιλικών προς τους γονείς.

Ελληνικό Παράδειγμα

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Παγκόσμια Συμμαχία Δράσης για τον Θηλασμό (WABA), βλέποντας ολιστικά το ζήτημα της ενίσχυσης της οικογένειας θέτοντας στο πλαίσιο αυτό και τον μητρικό θηλασμό κάνει συγκεκριμένη αναφορά στην Ελλάδα. Αναφερόμενη στην ανάγκη για κοινωνική προστασία των γονέων καθώς και παροχή χώρων εργασίας φιλικών προς τους γονείς περιγράφει ένα επιτυχημένο παράδειγμα σε επιχείρηση της χώρας. Όπως αναφέρει, η νέα μητέρα έχει τη δυνατότητα άδειας για τους 4 πρώτους μήνες μετά τον τοκετό ώστε να είναι κοντά στο βρέφος και ότι μετά έχει διευκολύνσεις ώστε και να μπορεί ακόμη και να το θηλάζει στη δουλειά ή να έχει άδεις ώστε να βρίσκεται όσο το δυνατό περισσότερο κοντά του κατά τη διάρκεια της εβδομάδα.

Keywords
Τυχαία Θέματα