Μητσοτάκης - Τουσκ: Στην ατζέντα της Συνόδου η τουρκική προκλητικότητα και το προσφυγικό

Στο τραπέζι της επόμενης Συνόδου Κορυφής στις 17 και 18 Οκτωβρίου θα τεθούν τόσο η τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο και την κυπριακή ΑΟΖ, όσο και το προσφυγικό- μεταναστευτικό, με την Ελλάδα και την ΕΕ να συνδέουν την τήρηση της συμφωνίας Τουρκίας- Ευρώπης με τη συνέχιση της κοινοτικής χρηματοδότησης στην Άγκυρα.

Τα ζητήματα αυτά συζητήθηκαν κατά τη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ειδικότερα, ένα από τα θέματα που θα βρεθούν στην επίσημη ατζέντα της Συνόδου είναι η σχέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία με έμφαση σε δύο ζητήματα:

α) την αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο,

β) τη συνέχιση της οικονομικής ενίσχυσης της Τουρκίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού/προσφυγικού ζητήματος, υπό την προϋπόθεση της τήρησης εκ μέρους της Τουρκίας των υποχρεώσεων που απορρέουν από την Κοινή Δήλωση Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας του 2016.

Το Brexit και οι συνέπειες μιας άτακτης εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και η διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα Δυτικά Βαλκάνια, δηλαδή η έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων για Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία, είναι τα δύο άλλα μεγάλα θέματα της Συνόδου.

Η Ελλάδα, όπως έχει κατ’ επανάληψη τονίσει ο πρωθυπουργός, είναι χώρα με αυτοπεποίθηση που συμμετέχει ενεργά σε όλες τις μεγάλες συζητήσεις στην Ευρώπη και στον κόσμο, ανέφεραν μετά τη συνάντηση με Τουσκ από το Μαξίμου.

Απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα στην κυπριακή ΑΟΖ η Αθήνα και η Λευκωσία απαντούν με διπλωματικά όπλα, βάζοντας το ζήτημα στην ατζέντα της επικείμενης Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης με στόχο την ενεργοποίηση κυρώσεων κατά της Άγκυρας. Υπενθυμίζεται ότι πακέτο κυρώσεων

Η Αθήνα και η Ευρώπη ταυτόχρονα αντιστρέφουν το εκβιαστικό δίλημμα του Ερντογάν, ο οποίος ζητά περισσότερα κονδύλια από την ΕΕ για το προσφυγικό- μεταναστευτικό, αλλά και τη διαχείριση τους από την τουρκική κυβέρνηση και όχι από ΜΚΟ, προκειμένου να ανακόψει τις ροές, διαμηνύοντας ότι η χρηματοδότηση θα συνεχιστεί εφόσον η Άγκυρα τηρήσει από την πλευρά της τη συμφωνία με την ΕΕ.

Keywords
Τυχαία Θέματα