Μητσοτάκης - Θεοδωράκης έρχονται πιο κοντά, αλλά διαψεύδουν "νταραβέρια"

Για τα σενάρια προεκλογικής συνεργασίας Νέας Δημοκρατίας- Ποταμιού με αφορμή αλλαγή στάσης του δεύτερου απέναντι στη συμφωνία των Πρεσπών, τοποθετήθηκαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Σταύρος Θεοδωράκης κατά την παρουσίαση του βιβλίου του Κωστή Χατζηδάκη “Μεταρρυθμίσεων ανάβασις”.

Οι μεταρρυθμίσεις σε κάθε περίπτωση είναι ένα πεδίο στο οποίο οι δύο αρχηγοί συγκλίνουν, ωστόσο και οι δύο θέλησαν να αποσείσουν κάθε “κατηγορία” συναλλαγής με αφορμή το Σκοπιανό.

Ο μεν πρόεδρος της ΝΔ θέλησε να δείξει ότι δεν επεμβαίνει στα εσωτερικά του Ποταμιού, αλλά αφήνει την πρωτοβουλία των κινήσεων στον κ.Θεοδωράκης, επιμένοντας όμως στην ανάγκη να μην περάσει η συμφωνία των Πρεσπών. Ενώ ο επικεφαλής του Ποταμιού δήλωσε μεν ότι η θέση του κόμματος για την ανάγκη λύσης στο Σκοπιανό δεν αλλάζει, άφησε όμως όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά για την τελική του στάση, λέγοντας ότι θα περιμένει τα τελικά κείμενα της συμφωνίας στη Βουλή και θα πάρει θέση. Άφησε δηλαδή να εννοηθεί ότι δεν αποκλείεται και να καταψηφίσει τελικά, ενώ δεν έκρυψε την ενόχληση του για τις πιέσεις του Μαξίμου, το οποίο κάλεσε να αφήσει τις υποδείξεις.

Ο κ.Μητσοτάκης ξεκαθάρισε καταρχήν ότι μιλά μόνο για λογαριασμό της ΝΔ, η οποία εξαρχής εξέφρασε την κάθετη αντίρρηση της στη συμφωνία των Πρεσπών και εξέφρασε το φόβο ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δικαιώθηκε στην κριτική της περί εκχώρησης “μακεδονικής” γλώσσας και εθνότητας.

“Θα καταψηφίσουμε τη συμφωνία όποτε και έαν έρθει στη Βουλή και θα αγωνιστούμε ώστε η συμφωνία αυτή να μην κυρωθεί” επανέλαβε τόνισε όμως ότι σε καμία περίπτωση αυτή η προσέγγιση δεν αφορά τις επίσημες θέσεις άλλων κομμάτων.

“Το Ποτάμι είναι ένα άλλο κόμμα Με το Ποτάμι ως προς το μεταρρυθμιστικό στίγμα συμφωνούμε σε πολλά, αυτό δε σημαίνει ότι μπαίνουμε σε προεκλογική ή μετεκλογική συναλλαγή. Αυτά είναι σενάρια επιστημονικής φαντασίας και δεν ταιριάζουν κιόλας στη ΝΔ. Άλλοι κάνουν τέτοια νταλαβέρια πίσω από κλειστές πόρτες”, υπογράμμισε ο κ.Μητσοτάκης απορρίπτοντας τα περί συμφωνιών και επιστρέφοντας τις κατηγορίες περί συναλλαγής με βουλευτές άλλων κομμάτων στο ΣΥΡΙΖΑ.

“Από εκεί και πέρα κάθε κόμμα θα τοποθετηθεί όταν έρθει η συμφωνία στη Βουλή. Η δική μας θέση είναι ξεκάθαρη και φοβάμαι ότι δικαιώθηκε, διότι σήμερα μόνο ο Ζάεφ έχει κάθε λόγο να διαφημίζει τη συμφωνία. Τσίπρας και Καμμένος είπαν ναι εκεί που Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς είπαν όχι. Και είπαν όχι γιατί έβλεπαν τις συνέπειες για τη χώρα από αναγνώριση ‘μακεδονικής’ γλώσσας και εθνότητας” πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΝΔ

Σχολίασε επίσης το, εσφαλμένο όπως υπογράμμισε, σύνθημα σε καταλήψεις σχολείων στη Βόρεια Ελλάδα,“η Δημοκρατία πρόδωσε τη Μακεδονία”, αφήνοντας αιχμές κατά των ΑΝΕΛ: “Εμείς δεν προδώσαμε κανέναν, άλλοι ψήφισαν υπέρ της συμφωνίας και όταν είχαν τη δυνατότητα να ρίξουν την κυβέρνηση στην πρόταση μομφής της ΝΔ, σφύριζαν αδιάφορα.”

Ο κ.Θεοδωράκης από την πλευρά του κάλεσε όσους βάζουν τίτλους σε δημοσιεύματα περί αλλαγής στάσης του Ποταμιού στο Σκοπιανό ως προϋπόθεση συνεργασίας με τη ΝΔ, “να μην κρίνουν εξ ιδίων αλλότρια”. Δήλωσε ότι ο ίδιος δεν θεωρεί πως η θέση και η ψήφος του πολιτικου πρέπει να μπαίνουν σε ζυγαριά και πως δε θα μείνει έτσι στην πολιτική. Σχολίασε μάλιστα ότι τα πρωτοσέλιδα περί ένταξης του στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ δεν τον ξαφνιάζουν, γιατί πριν από έξι μήνες τον έφεραν επικεφαλής του Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ.

“Η θέση μας ειναι ξεκάθαρη: Θέλουμε λύση και πιστεύουμε ότι η Ελλάδα δεν κινδυνεύει απο τους βόρειους γείτονες μας και ότι το συμφέρον της χώρας ειναι να λήξει η εκκρεμότητα. Είπα και στη Βουλή ότι αυτή η συμφωνία δεν είναι η καλύτερη, υπάρχουν σημεία με τα οποία το Ποτάμι διαφωνεί. Το Μάρτιο οι Ελληνες θα πρέπει να πάρουν μια απόφαση δύσκολη: Είτε να πουν όχι σε κάτι που στηρίζουν και όλοι οι σύμμαχοι μας ή να βαδίσουν ένα δύσκολο δρομο μίας συμφνωίας που πολλά πράγματα θα κριθούν στην πράξη” είπε ο κ.Θεοδωράκης.

“Το Ποτάμι δεν αλλάζει την άποψη του. Πιστεύει ότι πρέπει να υπάρχει λύση, διότι αν παραταθεί το πρόβλημα δεν βλέπουμε τι θα κερδίσουμε. Όμως δε στερούμαστε το δικαίωμα να κρίνουμε δηλώσεις προκλητικές” συνέχισε και πρόσθεσε: Περιμένουμε τα τελικά κείμενα και θα τα πούμε στη Βουλή”.

Ο κ.Θεοδωράκης είπε επίσης ότι “Δεν υπάρχουν υποδείξεις για το Ποτάμι και αυτή τη φορά αναφέρομαι σε ΣΥΡΙΖΑ και Μαξιμου που βγάζουν ανακοίνωση, επειδή δεν μπορουν να απευθυνθούν με αυστηρότητα στο εσωτερικό της κυβέρνησης, στον άλλο εταίρο, και προσπαθούν να κάνουν κουμάντο στο Ποτάμι”.

Μητσοτάκης και Θεοδωράκης συμφώνησαν και ως προς την ανάγκη αναθεώρησης του άρθρου 16 και την ίδρυση μη κρατικών ΑΕΙ, ο δε επικεφαλής του Ποταμιού συντάχθηκε με την πρόταση του προέδρου της ΝΔ προς το ΣΥΡΙΖΑ να κριθεί αναθεωρητέο το συγκεκριμένο άρθρο εστω και με 151 σε αυτή τη Βουλή, ώστε η επόμενη με 180 να προσδιορίσει το περιεχόμενο του. Με την ανάγκη ίδρυσης μη κρατικών ΑΕΙ συμφώνησε και ο τρίτος ομιλητής του πάνελ, καθηγητής Οικονομικών του ΕΚΠΑ, Γιώργος Παγουλάτος.

Ο κ.Χατζηδάκης από την πλευρά του αναφέρθηκε σε μεταρρυθμισεις που ο ίδιος προχώρησε ως υπουργός (μιλησε ειδικότερα για το γάλα που είχε σταθεί αφορμή εσωκομματικής κρίσης στην κυβέρνηση Σαμαρά με αποτέλεσμα την παραίτηση του Μάξιμου Χαρακόπουλου από τη θέση του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης). Δηλωσε ότι “οι υπουργοί πρέπει να έχουν άντερα να στηρίξουν τις μεταρρυθμίσεις, γιατί είμαστε για τις επόμενες γενιές και όχι για τις επόμενες εκλογές” και εξέφρασε την άποψη ότι οι μεταρρυθμίσεις δεν επιβάλλονται αφ υψηλού, αλλά εξηγούνται και επικοινωνούνται σωστά.

Keywords
Τυχαία Θέματα