Μητσοτάκης: "Από σήμερα θα κυματίζουν στον Έβρο οι σημαίες πολλών ευρωπαϊκών κρατών"

Οι συνομιλίες του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον καγκελάριο της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς, στη Βιέννη, επικεντρώθηκαν στις τρέχουσες εξελίξεις στο μεταναστευτικό ζήτημα, επί του οποίου ο κ. Κουρτς εξέφρασε την απόλυτη εμπιστοσύνη του στους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση ενός εκρηκτικού προβλήματος που απειλεί τα ελληνικά σύνορα, τα οποία είναι και σύνορα της Ευρώπης.

Επίσης, επιβεβαίωσε εκ νέου, και μετά από την πρόσφατη επίσκεψη στην Αθήνα του ΥΠΕΞ της Αυστρίας,

την ετοιμότητα της χώρας του να συνδράμει έμπρακτα την Ελλάδα. Ήδη, όπως τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η σημαία της Αυστρίας κυματίζει στον Έβρο δίπλα στην ελληνική, στην κυπριακή -σύντομα και σε άλλες σημαίες ευρωπαϊκών χωρών.

Στη συνάντηση συζητήθηκε επίσης η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και η ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.

Επίσης, το ζήτημα του κοροναϊού, το οποίο είναι ένα έκτακτο πρόβλημα Δημόσιας Υγείας με το οποίο βρίσκεται αντιμέτωπη όχι μόνο η Ευρώπη, αλλά και ο πλανήτης.

«Είναι σαφές ότι πρέπει να οδηγηθούμε άμεσα σε μια έμπρακτη αποκλιμάκωση της κρίσης. Μια αποκλιμάκωση και στα βόρεια σύνορά μας -στον Έβρο- όπου αυτό το απελπισμένο πλήθος κατατρεγμένων ανθρώπων τους οποίους η Τουρκία ενθάρρυνε να περάσουν τα ελληνικά σύνορα, πρέπει να απομακρυνθεί από εκεί και να πέσει το επίπεδο της έντασης στον Έβρο. Αλλά το ίδιο πρέπει να συμβεί και στα νησιά μας, όπου οφείλω να αναγνωρίσω, ότι τις τελευταίες ημέρες έχει σημειωθεί μια σημαντική πρόοδος καθώς οι ροές των παράνομων μεταναστών προς τα νησιά μας ήταν μηδενικές. Εύχομαι και ελπίζω αυτό να συνεχιστεί γιατί θα αποτελεί και μια έμπρακτη απόδειξη ότι η Τουρκία όντως συμμορφώνεται με μια πολύ σημαντική πτυχή της Συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας», είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τη συνάντησή του με τον Καγκελάριο της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κούρτς.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι η Ελλάδα και η Ευρώπη επιμένουν στη συνεργασία με τη γειτονική μας χώρα για την αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος. «Αυτή η συνεργασία, όμως, μπορεί να προωθείται μόνο με όρους δικαιοσύνης. Σίγουρα, όχι με όρους εκβιασμού και, σίγουρα, όχι χρησιμοποιώντας κατατρεγμένους ανθρώπους ως πιόνια για την επιδίωξη άλλων σκοπιμοτήτων» είπε και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι μπορεί να βρεθεί ένας κοινός βηματισμός ο οποίος τελικά θα είναι αμοιβαία ωφέλιμος και για την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και για την Τουρκία.

Αναφερόμενος στο ζήτημα του κορονοϊού ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα σήμερα πήρε μία σειρά από νέα δραστικά μέτρα. Η κυβέρνηση, το υπουργείο Υγείας έκανε δεκτή την εισήγηση της επιτροπής επιστημόνων για το κλείσιμο όλων των σχολικών μονάδων, πανεπιστημίων, σχολείων, βρεφονηπιακών σταθμών για 14 μέρες ως ένα απαραίτητο μέτρο πρόληψης προκειμένου να προλάβουμε τη γρήγορη εξάπλωση του ιού και να μην τρέχουμε πίσω από τετελεσμένα».

«Είναι πάρα πολύ σημαντικό εδώ να επισημάνω ότι πρέπει να αξιοποιήσουμε αυτόν τον χρόνο τον οποίο έχουμε, ελέγχοντας την επέκταση αυτής της επιδημίας για να μπορέσουμε να ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο το Εθνικό Σύστημα Υγείας μας, αλλά κυρίως για να προστατεύσουμε και θέλω να το τονίσω αυτό εδώ, τους πιο ευάλωτους, τους ηλικιωμένους, τους χρόνια πάσχοντες, οι οποίοι πρέπει να είναι στην πρώτη προτεραιότητα της προσοχής μας, στους οποίους κάνω ακόμα μία φορά μία έκκληση, ότι σε αυτές τις συνθήκες και μέχρι να περάσει αυτή η κρίση, είναι πάρα πολύ σημαντικό όσο γίνεται και όσο αυτό είναι εφικτό, να παραμένουν στο σπίτι τους» είπε και πρόσθεσε «απαιτώ το αυτονόητο από όλους όσοι συμμετέχουν στο δημόσιο διάλογο. Υπευθυνότητα, σοβαρότητα και αλληλεγγύη. Είναι μία κρίση, θα την περάσουμε όλοι μαζί ενωμένοι και θα έχουμε την ευκαιρία βέβαια να συζητήσουμε και σε λίγο και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης ποιες κοινές δράσεις μπορούν να αναπτυχθούν και στο επίπεδο της δημόσιας υγείας αλλά και στο επίπεδο της οικονομίας, όπου η κυβέρνηση έχει ήδη ανακοινώσει ένα πλαίσιο πρώτων μέτρων για να βοηθήσει επιχειρήσεις που πλήττονται ως προς τη ρευστότητά τους και αύριο θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε κάποια συμπληρωματικά ακόμα μέτρα και βέβαια προσαρμόζουμε συνέχεια τις πολιτικές μας με βάση τα νέα δεδομένα που έχουμε στη διάθεση μας».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επίσης ευχαρίστησε τον Καγκελάριο της Αυστρίας διότι φτάνει σε λίγες ώρες στην Ελλάδα η αυστριακή συνδρομή για το μεταναστευτικό.

«Το προσωπικό και τα τεχνικά μέσα τα οποία μας διαθέσατε, θα βοηθήσουν στην αποτροπή αυτής της απόπειρας μαζικής παράνομης εισόδου μεταναστών στον Έβρο την οποία οργανώνει η Τουρκία. Είναι πάρα πολύ σημαντικό ότι από σήμερα θα κυματίζει στον Έβρο, όχι μόνο, η ελληνική σημαία αλλά και η αυστριακή, η κυπριακή και σε λίγο σημαίες πολλών άλλων κρατών-μελών της Ε.Ε. που προσφέρθηκαν σε αυτή τη δύσκολη κρίση να συνδράμουν, όχι στα λόγια, αλλά στην πράξη, επιχειρησιακά με μέσα, με ανθρώπους αλλά και με χρήματα, την πατρίδα μου η οποία αναγκάστηκε να φέρει εις πέρας μια πολύ δύσκολη αποστολή» είπε και συμπλήρωσε ότι όπως είπε και η πρόεδρος της Επιτροπής η Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν, «ο Έβρος και το Αιγαίο αποτελούν την «ασπίδα» της Ευρώπης και ο λαός μου αναγνωρίζει την συμπαράστασή της Αυστρίας στην υπεράσπιση των ελληνικών και των ευρωπαϊκών συνόρων».

Τέλος, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις διμερής μας σχέσεις υπογραμμίζοντας ότι «μπορούμε να κάνουμε πολλά περισσότερα για να ενισχυθούν, ακόμα περισσότερο, χαίρομαι που ο καγκελάριος αναγνωρίζει την πολύ σημαντική δουλειά που έχει γίνει στην πατρίδα μου τους τελευταίους οκτώ μήνες για να καταστεί ξανά η Ελλάδα μία χώρα ελκυστική στις ξένες επενδύσεις. Και είναι πολύ σημαντικό ότι το Μάιο θα συναντηθούν στην πατρίδα μας 30 μεγάλες επιχειρήσεις και από τις δύο χώρες σε ένα οικονομικό φόρουμ για επενδύσεις, στην "πράσινη ενέργεια", στον τουρισμό, στις μεταφορές, στο εμπόριο, ειδικά στον τουρισμό. Νομίζω, ότι μπορούμε να κάνουμε πάρα πολλά πράγματα μαζί και να είναι και απολύτως συμπληρωματικά».

Τοποθέτηση του πρωθυπουργού στην τηλεδιάσκεψη των ηγετών της ΕΕ

«Είναι απόλυτη προτεραιότητα η προστασία της δημόσιας υγείας, και σε αυτό το πλαίσιο χρειαζόμαστε δημοσιονομικό χώρο για να προστατέψουμε όσους πλήττονται» τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την παρέμβασή του στην αποψινή τηλεδιάσκεψη των ηγετών των 27 χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιμετώπιση του κορονoϊού, επισημαίνοντας την ανάγκη ενίσχυσης του συστήματος υγείας των κρατών-μελών σε μέσα και προσωπικό.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός έθεσε το ζήτημα της ανάληψης οικονομικών μέτρων για την ενίσχυση της ρευστότητας και την στήριξη της οικονομικής δραστηριότητας που πλήττεται, σημειώνοντας ότι το κόστος των μέτρων αυτών πρέπει να εξαιρεθεί από τους δημοσιονομικούς στόχους των κρατών-μελών, όπως προβλέπονται από το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης ή από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας όπως η Ελλάδα.

Στην παρέμβασή του στην τηλεδιάσκεψη, ο πρωθυπουργός ζήτησε την ανάληψη ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας για την προμήθεια ειδών προστασίας (πχ μάσκες), αλλά και αντιμετώπισης (πχ αναπνευστήρες σε ευρωπαϊκό επίπεδο) και μετά την κατανομή τους ανάλογα με τις ανάγκες στα κράτη-μέλη.

Keywords
Τυχαία Θέματα