Μητσοτάκης εξωτερικού: Τα ταξίδια σε Βερολίνο, Παρίσι, Ολλανδία και στο βάθος τα πρωτογενή

Με την κατάθεση σήμερα τελικά του πρώτου νομοσχεδίου για το “επιτελικό κράτος” (θα ακολουθήσει το μίνι φορολογικό για ΕΝΦΙΑ και 120 δόσεις και -τελικά σε ξεχωριστό νομοσχέδιο- το άσυλο και οι αλλαγές στην αυτοδιοίκηση), ξεκινά το νομοθετικό έργο της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Στόχος είναι τα τρία πρώτα νομοσχέδια να έχουν ψηφιστεί μέχρι τις 8 Αυγούστου (το μίνι φορολογικό το αργότερο 1η Αυγούστου για να εφαρμοστεί η μείωση του ΕΝΦΙΑ) και στη συνέχεια ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα ξεκινήσει κύκλο

ταξιδιών σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες με το βλέμμα στα πρωτογενή.

Το πρώτο ταξίδι του πρωθυπουργού θα είναι, ως είθισται, βέβαια στην Κύπρο (την παράδοση ο νέος Έλληνας πρωθυπουργός να ξεκινά τις επισκέψεις στο εξωτερικό είχε “σπάσει” μόνο ο Γιώργος Παπανδρέου) στις 29 Ιουλίου.

Μετά το Δεκαπενταύγουστο όμως, ο κ.Μητσοτάκης θα μεταβεί σε τρεις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες: Στο Παρίσι όπου θα συναντηθεί με τον Εμμανουέλ Μακρόν μετά τις 20 Αυγούστου, στο Βερολίνο κατόπιν προσκλήσεως της Άνγκελα Μέρκελ στις 29 Αυγούστου και στις 2-3 Σεπτεμβρίου στο Άμστερνταμ όπου θα συναντηθεί με τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε.

Στις βαλίτσες του θα έχει το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της κυβέρνησης, προκειμένου όπως δήλωσε χθες και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, να αποκατασταθεί η αξιοπιστία της χώρας στην Ευρώπη. Και αυτό διότι η στρατηγική της κυβέρνησης Μητσοτάκη για να επιτύχει τον κρίσιμο για την ολοκλήρωση της στρατηγικής μείωσης των φόρων στόχο της μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων, έγκειται στην υλοποίηση μεταρρυθμίσεων ώστε να υπάρχει η αξιοπιστία για να ξεκινήσει ο διάλογος.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι η κ.Μέρκελ σε πρόσφατη συνέντευξη τύπου έσπευσε να διευκρινίσει ότι δε θα κάνει εκπτώσεις στην Ελλάδα μόνο και μόνο λόγω της κυβερνητικής αλλαγής, αλλά θα περιμένει να δει τα δείγματα γραφής της νέας κυβέρνησης.

Και οι τρεις αυτές χώρες έχουν τη βαρύτητα τους στο ευρωπαϊκό παιχνίδι. Η Γερμανία βέβαια είναι ο μεγάλος παίκτης της ΕΕ και η Άνγκελα Μέρκελ η σιδηρά κυρία της Ευρώπης. Ο Μακρόν όμως επίσης είναι υπολογίσιμος παίκτης, όπως απέδειξε και στο μπρα ντε φερ για τον πρόεδρο της Κομισιόν, ενώ γενικότερα η Μέρκελ θέλει να δρα σε αρμονία μαζί του. Ο Ρούτε έχει εξαιρετικές αν μη τι άλλο σχέσεις με τη Γερμανίδα καγκελάριο, συν ότι η Ολλανδία όπως και η Γερμανία είναι δύο χώρες που πρέπει να περάσουν από τα Κοινοβούλια τους οποιαδήποτε αλλαγή σε σχέση με τα συμφωνηθέντα για την Ελλάδα και τα πρωτογενή είναι μία από τις “ουρές” των μνημονίων.

Η Αθήνα θα πρέπει πρώτα βέβαια να πείσει και ότι θα πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους, με την κυβέρνηση να εκφράζει τη βεβαιότητα ως προς αυτό, δηλώνοντας την αισιοδοξία της λόγω της μείωσης των επιτοκίων των ομολόγων και της πορείας του Χρηματιστηρίου.

“Με την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία θα έχουμε ανάπτυξη -κάθε ένα ευρώ ανάπτυξης αυξάνει κατά 0,5 ευρώ τα έσοδα- και δεν θα υπάρξει δημοσιονομικό κενό”, υποστήριξε χαρακτηριστικά χθες ο κ.Πέτσας

Κληθείς δε να σχολιάσει τις ανησυχίες που έχουν εκφράσει στο παρελθόν ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας και οι θεσμοί για τους δημοσιονομικούς στόχους, σημείωσε ότι «όσοι έβλεπαν δημοσιονομικό κενό έβλεπαν μία φωτογραφία του χθες».

Η κυβέρνηση σκοπεύει επίσης να εξοικονομήσει από τις δαπάνες και την επέκταση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, ενώ έχει ήδη διαμηνύσει ότι δε θα συνεχίσει την πολιτική υπεραπόδοσης των στόχων που οδηγεί σε υπερφορολόγηση και έτσι πιστεύει ότι θα έχει τη δημοσιονομική ισορροπία για να προχωρήσει στην πρώτη μείωση του ΕΝΦΙΑ από εφέτος, ενώ έχει ο κ.Μητσοτάκης διατρανώσει ήδη ότι η Ελλάδα θα σεβαστεί τους δημοσιονομικούς στόχους.

Ο πρωθυπουργός όμως δίνει βαρύτητα και στις σχέσεις με την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Στα τέλη Σεπτεμβρίου θα επισκεφθεί τις ΗΠΑ για την ετήσια γενική συνέλευση του ΟΗΕ, και ενδέχεται να έχει συνάντηση στο πλαίσιο αυτό με τον Ντόναλντ Τραμπ. Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ επικοινώνησε ήδη με τον κ.Μητσοτάκη για να τον συγχαρεί για την εκλογική του νίκη και συμφώνησαν για τη διεύρυνση της συνεργασίας των δύο χωρών, δείχνοντας έτσι στην κατεύθυνση προσέλκυσης αμερικανικών επενδύσεων στην Ελλάδα.

Keywords
Τυχαία Θέματα