Μητσοτάκης: Η Ελλάδα αφήνει πίσω την κρίση με κεντρικό σύνθημα ανάπτυξη για όλους, ανάπτυξη παντού

«Δεν είναι τυχαίο ότι η Ινδία είναι η τιμώμενη χώρα στη φετινή ΔΕΘ, τώρα που η Ελλάδα αφήνει πίσω της την κρίση και έχει ως κεντρικό σύνθημα την ανάπτυξη για όλους, την ανάπτυξη παντού» δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εγκαινιάζοντας το περίπτερο της Ινδίας στην 84η ΔΕΘ, ενώ έκανε και αναφορές στον πολιτικό και πνευματικό ηγέτη της Ινδίας Μαχάντμα Γκάντι.

Υπενθύμισε,

μάλιστα, ένα συμπέρασμα του Μαχάντμα Γκάντι προς κάθε πολιτικό, που έλεγε «πρώτα σε αγνοούν, μετά σε κοροϊδεύουν, αργότερα σε πολεμούν και μετά τους κερδίζεις» και παρατήρησε πως «τα λόγια του αυτά αποδεικνύονται πέρα για πέρα αληθινά».

Ο πρωθυπουργός είπε ότι παρακολουθεί με ενδιαφέρον τις εξελίξεις στην Ινδία η οποία τα τελευταία 10 χρόνια διπλασίασε το ΑΕΠ και το κατά κεφαλήν εισόδημα των πολιτών της, καθώς εκατοντάδες εκατομμύρια Ινδοί βγαίνουν από τη φτώχεια στην παραγωγή νέου πλούτου. «Μπορούμε να αντλήσουμε αμοιβαία διδάγματα για το πώς μπορεί να γίνει εφικτή η ανάπτυξη για όλους και να συμβαδίσει με την κοινωνική αλληλεγγύη» τόνισε ο πρωθυπουργός και στην συνέχεια αναφέρθηκε σε μία φράση του οικονομολόγου Αμάρτια Σεν ο οποίος είπε ότι «φτώχεια είναι η στέρηση ευκαιριών» και σημείωσε ότι αυτό που ο ίδιος (ο Κυριάκος Μητσοτάκης) επιθυμεί είναι να δώσει απλόχερα τον πλούτο των ευκαιριών.

Έξω από το περίπτερο της Ινδίας τον κ. Μητσοτάκη υποδέχθηκε παραδοσιακό χορευτικό συγκρότημα από την Ινδία και εν συνεχεία ο υπουργός Χαρντιπ Σινγκ Πούρι και η Ινδή πρέσβης στην Αθήνα Σάμα Τζέιν.

Ο κ. Μητσοτάκης ευχαρίστησε για την υποδοχή και παίρνοντας τον λόγο ανέφερε: «Είναι μεγάλη η χαρά μου που εγκαινιάζω εδώ στη 84η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης το περίπτερο της τιμώμενης χώρας, της Ινδίας. Της μεγαλύτερης δημοκρατίας στον κόσμο. Με την οποία μοιραζόμαστε πολλά κοινά. Την κληρονομιά των ακτινοβόλων και αρχαίων πολιτισμών μας. Τον πόθο για εθνική ολοκλήρωση, που κέρδισαν με αγώνες οι λαοί μας τον 19ο και τον 20ο αιώνα. Τον σεβασμό στις αξίες της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας. Αλλά και μια δημιουργική διασπορά. Ινδούς επιστήμονες και επιχειρηματίες θα συναντήσει κανείς στις τέσσερις γωνιές της γης, όπως ακριβώς και Έλληνες».

«Ινδοί και Έλληνες συνδέονται, όμως, και με κοινές θυσίες», συνέχισε ο Έλληνας πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Γι' αυτό και σημειώνω με συγκίνηση την τελετή μνήμης που θα οργανωθεί αύριο στο Ινδικό Στρατιωτικό Κοιμητήριο. 520 Ινδοί στρατιώτες της Βρετανικής Κοινοπολιτείας, βρίσκονται εκεί, συνδέοντας για πάντα τους δύο λαούς μας. Μας συνδέει επίσης ο πολιτικός και πνευματικός ηγέτης της Ινδίας Μαχάτμα Γκάντι, τα 150 χρόνια από τη γέννηση του οποίου, γιορτάζουμε φέτος. Θυμίζω ότι το 1908 είχε διαβάσει την Απολογία του Πλάτωνα και την είχε μεταφράσει στη γλώσσα του, στα γκουτζαράτι. Απόδειξη της επιρροής που είχε η αρχαία ελληνική φιλοσοφία στη σκέψη του. Αλλά και ο Γκάντι επηρέασε ολόκληρη τη διανόηση του 20ου αιώνα, όπως και την πολιτική. Και προσωπικά, θυμάμαι πάντα, ένα συμπέρασμά του προς κάθε πολιτικό που αξίζει, νομίζω, να το μνημονεύσω. Έλεγε ο Γκάντι: "Πρώτα σε αγνοούν, μετά σε κοροϊδεύουν, αργότερα σε πολεμούν και μετά τους κερδίζεις". Τα λόγια του αποδεικνύονται πέρα για πέρα αληθινά».

Ο κ. Μητσοτάκης ξεναγήθηκε σε σταντ εταιριών στον Περίπτερο της Ινδίας, είχε κατ' ιδίαν συνάντηση με τον υπουργό Εμπορίου της Ινδίας και συνάντηση με κορυφαίους CEO ινδικών εταιριών.

Keywords
Τυχαία Θέματα