Μητσοτάκης: Η Ελλάδα έχει το δικαίωμα επέκτασης στα 12 ν.μ. για κάθε θαλάσσιο σύνορό της

Η Ελλάδα μεγαλώνει μετά από δύο αιώνες επισήμανε στη Βουλή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τοποθετούμενος στη συζήτηση για την επέκταση της Αιγιαλίτιδας Ζώνης στα 12 ναυτικά μίλια. Επισήμανε ότι η Ελλάδα διατηρεί το ίδιο δικαίωμα για την κράτη και κάθε άλλο σημείο των θαλάσσιων συνόρων της. Αναφέρθηκε μάλιστα και στις επικείμενες

διερευνητικές επαφές με την Τουρκία λέγοντας ότι η Ελλάδα προσέρχεται με ελπίδα αλλά και «μηδενική αφέλεια», ενώ εκτίμησε ότι οι σχέσεις Ελλάδας - ΗΠΑ θα είναι πιο στενές επί προεδρίας Μπάιντεν.

«Στην αυγή του 2021 κάνουμε ένα μεγάλο ουσιαστικό βήμα. Η χώρα μας επεκτείνει στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο» «οι θάλασσές μας εκεί διπλασιάζεται» επισήμανε στην ομιλία του ο πρωθυπουργός. Τονίζοντας πως το δικαίωμα αυτό «μπορεί να ασκήσει και σε άλλες περιοχές. Δηλαδή και στην Κρήτη, και αλλού. Όμως με τρόπο και χρόνο που αυτή θα επιλέξει». Επισήμανε πως αυτό είναι το «μήνυμα που στέλνει η κυβέρνηση σε όσους με απειλές προσπαθούν να στερήσουν από την πατρίδα μας, όσα της ανήκουν με βάση τους κανόνες του διεθνούς δικαίου».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στην ιστορικότητα της εξέλιξης αυτής τονίζοντας ότι αυτές τις μέρες «το 1818 ένα κρατικό μόρφωμα αποκτούσε την κρατική του υπόσταση, το κράτος των Ιονίων Νήσων. Ήταν η πρώτη μορφή κρατικής αναφοράς του Ελληνισμού» που «το 1864 ενσωματώθηκε στο Ελληνικό Βασίλειο». Σήμερα – τόνισε ο Κ.Μητσοτάκης- «περισσότερο από δύο αιώνες μετά η Ελλάδα μεγαλώνει ξανά» και «για πρώτη φορά μετά την προσάρτηση των Δωδεκανήσων» καταγράφεται πως «η Ελληνική Επικράτεια μεγαλώνει κατά 12%».

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι «αυτή η διεύρυνση των δικαιωμάτων μας στην θάλασσα θα είχε παραμείνει χίμαιρα αν η χώρα μας δεν είχε δρομολογήσει ένα ευρύ σύστημα συμμαχιών στην Μεσόγειο». Αναφερόμενος στην σύμβαση για τον East Med και συνολικά τις συμφωνίες που έχουν υπογραφεί με κράτη της Μεσογείου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην πολιτική που ακολούθησε η κυβέρνηση «στους στίβους της διπλωματίας αλλά και της Εθνικής Άμυνας». Για την τελευταία μάλιστα ανακοίνωσε την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην ενίσχυση του Πολεμικού Ναυτικού με τον εκσυγχρονισμό φρεγατών τύπου Μέκο και άλλες κινήσεις.

Επίσης ο πρωθυπουργός έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις σχέσεις Ελλάδας - ΗΠΑ, μετά την ανάληψη της προεδρίας από τον Τζό Μπάιντεν. Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε «γνωρίζω προσωπικά τον πρόεδρο Μπάιντεν. Είναι ένας έμπειρος πολιτικός» και «ένας ηγέτης που πορεύεται με σύνεση, αυτοπεποίθηση και με αδιαπραγμάτευτες αξίες». Εξέφρασε μάλιστα την πεποίθηση ότι πλέον «οι ελληνο-αμερικανικοι δεσμοί θα γίνουν πιο ισχυροί».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε και στην κριτική του ΣΥΡΙΖΑ για διαφοροποιήσεις ανάμεσα στο Μέγαρο Μαξίμου και το υπουργείο Εξωτερικών. Όπως είπε είναι «ισχυρισμοί δίχως ίχνος αλήθειας. Είναι παράξενο να ακούγονται από αυτούς που είχαν αναθέσει την εθνική ευθύνη από την μία πλευρά στον κ.Καμμένο και από την άλλη στον κ.Κοτζιά»

Από την ομιλία του Κ.Μητσοτάκη δεν έλειψαν και οι αναφορές στις επικείμενες διερευνητικές επαφές με την Τουρκία. Σημείωσε ότι «προσερχόμαστε με ελπίδα, αυτοπεποίθηση αλλά και με μηδενική αφέλεια». Επισήμανε σχετικά με την γειτονικής χώρα ότι «υπάρχει η προοπτική ουσιαστικών κυρώσεων αν αυτή δεν διατηρεί την αποκλιμάκωση σε βάθος χρόνου» καλώντας την «ηγεσία των γειτόνων να εγκαταλείψει τον μονόλογο των αμφισβητήσεων και να προσέλθει στο τραπέζι του διαλόγου». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε πως στις επαφές που θα υπάρξουν «θα συζητήσουμε για τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο αλλά και στην Μεσόγειο». Επισήμανε επίσης ότι «αν δεν καταφέρουμε να συμφωνήσουμε πρέπει να αποφασίσουμε για τον τρόπο που θα παραπέμψουμε τις διαφορές μας στο διεθνές δίκαιο».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στις εξελίξεις που αφορούν την πανδημία, λέγοντας ότι «ισχύει το σχέδιο όπου τα στοιχεία των τελευταίων 7 ημερών θα καθορίζουν τις υπόλοιπες» ενώ ανακοίνωσε ότι «από σήμερα αυξάνουμε και τα σημεία που θα γίνουν οι εμβολιασμοί ενώ από τον Φεβρουάριο έως τα μέσα Μαρτίου θα μπουν στην μάχη δύο κέντρα εμβολιασμού που θα έχουν την δυνατότητα εξυπηρέτησης 20.000 πολιτών» ενώ οι ρυθμοί του εμβολιασμού θα ακολουθούν τον ρυθμό των παραδόσεων εμβολίων. Σχετικά με την άρση των μέτρων σημείωσε ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι «το άνοιγμα των γυμνασίων και των λυκείων. Άλλες δραστηριότητες μπορούν να περιμένουν λίγο ακόμη».

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα