Μητσοτάκης: Η κρίση ήταν μία τραγωδία, αλλά έρχεται η κάθαρση

Επιβεβαίωση της σημασίας της στρατηγικής σχέσης με την Κίνα χαρακτήρισε την παρουσία της Ελλάδας στη 2η έκθεση China International Import Expo, στην οποία είναι μία από τις τιμώμενες χώρες, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι:

“Το πλαίσιο αυτή τη χρονιά είναι πολύ διαφορετικό. Αναδυόμαστε, επιτέλους από το σκοτάδι της μακράς και επίπονης 10ετούς οικονομικής κρίσης και αντικρίζουμε

τις ευκαιρίες του μέλλοντος με ανανεωμένη αίσθηση αισιοδοξίας και αυτοπεποίθησης.”

Ο πρωθυπουργός στην ομιλία του κατά τα εγκαίνια της έκθεσης αναφέρθηκε στις δυνατότητες της ελληνοκινεζικής οικονομικής συνεργασίας, αλλά και γενικότερα τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

“Για την Ελλάδα η κρίση ήταν μία τραγωδία, αλλά όπως σε κάθε τραγωδία στο τέλος έρχεται η κάθαρση. Βγαίνουμε από τα σκοτεινά χρόνια πιο δυνατοί, σοφότεροι και πιο πραγματιστές. Έπειτα από 10 πολύ δύσκολα χρόνια η Ελληνική οικονομία ανακάμπτει δυναμικά. Πριν από λίγες εβδομάδες, έντοκα γραμμάτια του ελληνικού δημοσίου απέσπασαν για πρώτη φορά αρνητικό επιτόκιο από τις αγορές, κάτι που μόλις πριν από έναν χρόνο ήταν αδιανόητο”, σημείωσε ο κ.Μητσοτάκης και εκτίμησε ότι το 2020 η Ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό κοντά στο 3% σε ετήσια βάση -πολύ υψηλότερο σε σχέση με τις περισσότερες Ευρωπαϊκές οικονομίες, καθώς όπως επισήμανε όλοι οι δείκτες οικονομικής εμπιστοσύνης έχουν ανακάμψει. “Θα αξιοποιήσουμε αυτή τη δυναμική” τόνισε, υπενθυμίζοντας ότι η κυβέρνηση του εξελέγη τον περασμένο Ιούλιο με αυτοδυναμία και ξεκάθαρη εντολή να αποκαταστήσει την ανάπτυξη, να προσελκύσει ξένες επενδύσεις και να διασφαλίσει ένα οικονομικό περιβάλλον φιλικό προς τις επιχειρήσεις.

Ο κ.Μητσοτάκης αναφέρθηκε καταρχήν στη ναυτιλία. Επανέλαβε ότι περισσότερα από 1.000 ελληνόκτητα πλοία κατασκευάστηκαν σε Κινεζικά ναυπηγεία τα τελευταία 15 χρόνια, τα οποία αντιστοιχούν αθροιστικά σε μια επένδυση που υπερβαίνει τα 50 δισ. Δολάρια και πως: “Εάν αυτά τα πλοία μπορούσαν να αξιοποιήσουν υψηλής ποιότητας εξοπλισμό, όπως συστήματα περιβαλλοντικής προστασίας, φωτισμό, ηλεκτρικά συστήματα ή συστήματα πλοήγησης που έχουν κατασκευαστεί στην Ελλάδα, αυτό θα βελτίωνε περαιτέρω τη συνέργειά μας με αμοιβαία επωφελή τρόπο.”

Χαρακτήρισε την επένδυση της COSCO Shipping στην Ελλάδα “σημαντικό success story” όχι μόνο για τη σχέση μεταξύ της Κίνας και της Ελλάδας αλλά και για την περιοχή μας, καθώς και παράδειγμα για το πώς μία Κινεζική εταιρεία ήταν αρκετά τολμηρή ώστε να επενδύσει σε Ελληνικές υποδομές σε μία εποχή κατά την οποία η Ελλάδα δεν εθεωρείτο ενδεδειγμένος προορισμός για επενδύσεις.

“Ο Πειραιάς είναι το πρώτο μεγάλο Ευρωπαϊκό λιμάνι στη διαδρομή από την Ασία προς την Ευρώπη, μετά τη διέλευση από τη Διώρυγα του Σουέζ. Μέσω της Ελλάδας, τα αγαθά από την Ασία μπορούν να φτάσουν στην Ανατολική Ευρώπη επτά έως δέκα ημέρες ταχύτερα σε σύγκριση με άλλες οδούς, εξοικονομώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο πολύτιμο χρόνο, χρήμα και εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Η κυβέρνησή μου μόλις ενέκρινε ένα σχέδιο για επιπρόσθετες επενδύσεις ύψους 600 εκατ. ευρώ στο λιμάνι του Πειραιά. Είναι ήδη το μεγαλύτερο λιμάνι στη Μεσόγειο. Μπορεί να γίνει και θα γίνει ένα από τα τρία μεγαλύτερα στην Ευρώπη” πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Σημείωσε όμως ότι η ελληνοκινεζική οικονομική συνεργασία είναι αμφίδρομη, αναφερόμενος στα εγκαίνια νέου εργοστασίου πουκατασκευάστηκε έξω από τη Σαγκάη από μία Ελληνική επιχείρηση, η οποία παράγει υψηλής ποιότητας ανελκυστήρες για την Κινεζική αγορά. “Αξιοποιούμε την κληρονομιά μας αλλά επίσης στηρίζουμε την καινοτομία. Οι εταιρείες τεχνολογίας και «πράσινης» ενέργειας, που μας συνοδεύουν από την Ελλάδα, είναι απόδειξη αυτής της στρατηγικής” δήλωσε.

Ο κ.Μητσοτάκης τόνισε ότι αποτελεί προτεραιότητα για εκείνον το άνοιγμα της Κινεζικής αγοράς σε υψηλής ποιότητας Ελληνικά αγροτικά προϊόντα και χαρακτήρισε απολύτως κρίσιμη τη συμφωνία για την προστασία της γεωγραφικής προέλευσης που θα υπογραφεί αύριο στο Πεκίνο, για να διασφαλιστεί ότι οι Κινέζοι καταναλωτές θα έχουν πρόσβαση σε υψηλής ποιότητας αγροτικά προϊόντα από την Ευρώπη.

Επισήμανε δε τις προοπτικές που παρουσιάζονται στον κλάδο του τουρισμού. Ανέφερε ότι η Ελλάδα θα υποδεχθεί εφέτος περισσότερους από 30 εκατομμύρια επισκέπτες, ωστόσο, λιγότεροι από 200.000 θα έρθουν από την Κίνα και πρόσθεσε: “Πρόθεσή μας είναι να το αλλάξουμε αυτό. Μπορούμε να συνεργαστούμε ώστε να ανοίξουμε την Ελληνική αγορά στους Κινέζους τουρίστες.” Εξέφρασε εξάλλου τη χαρά του που μία απευθείας πτήση μεταξύ Σαγκάης και Αθήνας προστίθεται στην υπάρχουσα πτήση μεταξύ Πεκίνου και Αθήνας.

Ο κ.Μητσοτάκης απευθυνόμενος στον Xi Jinping, Πρόεδρο της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, είπε: “Η Ελλάδα ήταν η τελευταία χώρα που εντάχθηκε στην πρωτοβουλία «17+1», αλλά είναι η πρώτη χώρα που θα συναντήσετε στη διαδρομή προς την Ευρώπη” και δήλωσε ότι προσβλέπει στην επίσκεψη του στην Ελλάδα την προσεχή Κυριακή.

Keywords
Τυχαία Θέματα