Μητσοτάκης: Η ΝΔ θέτει σε Ευρωβουλή και ΟΗΕ τη διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας των Ποντίων

Για την ημέρα μνήμης και τιμής του ποντιακού ελληνισμού μίλησε στη Βουλή ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι ο οφειλόμενος φόρος τιμής δεν εξαντλείται στις επετείους, αλλά παίρνει το πλήρες νόημα και περιεχόμενο του όταν γίνεται συγκεκριμένη δράση και αυτή δεν είναι άλλη από μία καλά σχεδιασμένη προβολή και προώθηση των προσπαθειών για τη διεθνή πλέον αναγνώριση της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

Ο κ.Μητσοτάκης

προανήγγειλε ότι αυτό θα γίνει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. “Είναι δέσμευσή μου ότι η ομάδα των ευρωβουλευτών της ΝΔ θα αναλάβει μετά την εκλογή της καλά προετοιμασμένες πρωτοβουλίες προώθησης αυτού του εθνικού καθήκοντος. Ανάλογη δράση θα αναλάβουν και βουλευτές εκπρόσωποι στο συμβούλιο της Ευρώπης” είπε και ανακοίνωσε ότι ήδη η ΝΔ έθεσε το ζήτημα αυτό σε ανώτατο επίπεδο και στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.

“Είναι προσωπική, παραταξιακή και εθνική υποχρέωση να συνεχίσουμε και να εντείνουμε αυτές τις προσπάθειες και αυτό το εθνικό καθήκον δεν θα ανασταλεί όσο και αν κάποιοι μέχρι και χθες επιμένουν σε μία ανιστόρητη άρνηση των τραγικών γεγονότων” πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΝΔ, αναφερόμενος στις πρόσφατες δηλώσεις άρνησης της γενοκτονίας των Ποντίων από τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. “Η αναγνώριση της ιστορικής πραγματικότητας θα ήταν και από τους γείτονές μας μία γενναία απελευθερωτική και για τους ίδιους πράξη”, είπε στέλνοντας μήνυμα στην Τουρκία και πρόσθεσε “Λυπάμαι που μένουν ακόμη εγκλωβισμένοι σε μία στρεβλή ανάγνωση της ιστορίας”.

Ξεκινώντας την ομιλία του ο κ. Μητσοτάκης καταδίκασε την δολοφονική επίθεση που δέχθηκε χθες ένας νέος άνθρωπος σε εκδήλωση μνήμης για τον ποντιακό ελληνισμό στη Θεσσαλονίκη. Χαρακτήρισε τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου ένα από τα πιο τραυματικά γεγονότα της σύγχρονης νεοελληνικής ιστορίας τόνισε ότι ο κύκλος αίματος έγινε σφραγίδα μνήμης για τις γενιές που ήρθαν στη συνέχεια. Υπενθύμισε πως οι Έλληνες του Πόντου επιβίωσαν για αιώνες σε σχετική απομόνωση και αποτέλεσαν το απώτατο σύνορο του ελληνισμού, διατήρησαν ατόφιο τον πολιτισμό και τη γλώσσα τους συνέχεια της αρχαίας ελληνικής, ενώ έμεινε ζωντανό το όραμα της Αναγέννησης και το πνεύμα της αισιοδοξίας. Αναφέρθηκε στην οικονομική άνθηση και πολιτιστική άνοδο του ποντιακού ελληνισμού το 19ο αιώνα και είπε χαρακτηριστικά ότι ο ποντιακός ελληνισμός αρίστευσε.

Ο πρόεδρος της ΝΔ επισήμανε ότι δεν θέλησε ο ποντιακός ελληνισμός να στραφεί εναντίον οποιουδήποτε, στοχοποιήθηκε όμως και γνώρισε την ωμή βία την εξολόθρευση και τον ξεριζωμό τα τρομερά χρόνια από το 1919 μέχρι το 1922. Υπενθύμισε ότι εκατοντάδες χιλιάδες χάθηκαν και βασανίστηκαν και η γενοκτονία κορυφώθηκε με τη φρικτή εκδίωξη από τις εστίες τους και επισήμανε ότι αυτή η απάνθρωπη βία που υπέστη ο ποντιακός ελληνισμός είναι που εγείρει το ζήτημα της γενοκτονίας την αναγνώριση της οποίας θέτει η ΝΔ ως μία ηθική υποχρέωση της ανθρωπότητας.

Ο κ.Μητσοτάκης τόνισε ότι ο ελληνικός κόσμος της εποχής ήταν φορέας μιας καινοτόμας και φιλελεύθερης αντιλήψης για την οργάνωση του κόσμου, αντίληψη που όπως είπε προέβαλε και ο Ελευθέριος Βενιζέλος στη συνδιάσκεψη της Ειρήνης και στο σχεδιασμό του για τη μεταπολεμική εποχή. Στόχος του ήταν πάντα η επιβίωση των κοινοτήτων και ο σεβασμός της ταυτότητάς τους είτε στην Ελλάδα των δύο ηπείρων και των πέντε θαλασσών ο ίδιος δημιούργησε η εκτός των δικών της συνόρων, επισήμανε και πρόσθεσε: “Ο ελληνισμός ήθελε και αποζητούσε πάντα μία λύση συμβίωσης και Δημοκρατίας. Δεν επεδίωξε ποτέ εθνοκάθαρση, αντίθετα οι διώξεις του επιβλήθηκαν, υπήρξε θύμα τους με κορύφωση το 1922 θύμα τους στον Πόντο Ιωνία στην Ανατολική Θράκη και αργότερα αλλού”.

Ο πρόεδρος της ΝΔ επισήμανε επίσης ότι η εθνική τραγωδία δεν τελείωσε το 1922, καθώς όταν οι Πόντιοι και οι πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία ήρθαν στην Ελλάδα μετά την καταστροφή δεν υπάρχει αμφιβολία ότι συχνά δέχθηκαν τη δυσπιστία και ορισμένες φορές ακόμη και την εχθρότητα των γηγενών Ελλήνων. Η προσφυγιά στην Ελλάδα του μεσοπολέμου δεν ήταν μόνο μία ανθρωπιστική κρίση ήταν μία περίπτωση άδικης και οδυνηρής κοινωνικής περιθωριοποίησης, σημείωσε.

Τόνισε ότι πρέπει να αποτίσουμε τον πρέποντα φόρο τιμής στους παππούδες μας που βίωσαν εκείνη τη δύσκολη εποχή, αλλά και να διευρύνουμε τη ματιά μας και να δούμε τη μεγάλη εικόνα, πως η Ελλάδα των τεσσάρων εκατομμυρίων κατοίκων κατεστραμμένη και ηττημένη δέχθηκε περίπου ένα εκατομμύριο πρόσφυγες. “Η αποκατάστασή τους φαινόταν στόχος αδύνατος αλλά τελικά μέσα από μία συλλογική υπερπροσπάθεια και με βοήθεια από διεθνείς οργανισμούς η χώρα πέτυχε να τους αποκαταστήσει και να τους εντάξει” σημείωσε, επαινώντας την εμπνευσμένη ηγεσία του Ελευθερίου Βενιζέλου τα κρίσιμα εκείνα έτη και διατύπωσε τη γνώμη ότι η ένταξη των προσφύγων στον κορμό της ελληνικής κοινωνίας κατά το μεσοπόλεμο υπήρξε μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του σύγχρονου ελληνικού κράτους τα 200 χρόνια της ύπαρξής του. “Και οι Πόντιοι εισέφεραν όλη τους τη δύναμη, τη δημιουργικότητα και το πνεύμα προόδου που είχαν, συνέβαλαν στην οικονομία της Ελλάδας, ανέβασαν το πολιτιστικό της επίπεδο και την υπερασπίστηκαν ένοπλα όταν δέχθηκε την επίθεση του φασισμού. Οι Πόντιοι τίμησαν την πατρίδα με κάθε τρόπο και συνεχίζουν να το κάνουν κρατώντας ζωντανή την παράδοση τους παντού στον κόσμο” πρόσθεσε.

Keywords
Τυχαία Θέματα