Μητσοτάκης καλεί ΕΕ να βάλει φρένο σε Τουρκία για το φυσικό αέριο

Στις έρευνες που γίνονται στην Ανατολική Μεσόγειο αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα που πραγματοποιείται στη Μαδρίτη, καταγγέλλοντας τις ενέργειες της Τουρκίας και ζητώντας τη στήριξη της ΕΕ.

Με την Άγκυρα να επιμένει στην εφαρμογή της συμφωνίας με τη Λιβύη και να ανεβάζει το θερμόμετρο, ο πρωθυπουργός παρουσία της νέας προέδρου της Κομισιόν Ursula von der Leyen και του νέου προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Charles Michel, επισήμανε προς τους Ευρωπαίους εταίρους τη σημασία συνολικά για την Ευρώπη της αξιοποίησης των πηγών φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου και άρα την ανάγκη να μπει φρένο στην τουρκική προκλητικότητα.

«Μεσομακροπρόθεσμα στον δρόμο για την απολιγνιτοποίηση και την πλήρη υποκατάσταση από τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας θα είμαστε εξαρτημένοι από το φυσικό αέριο, ως ενδιάμεσο καύσιμο. Επομένως, αποτελεί προϋπόθεση η ΕΕ να δώσει προσοχή στην Ανατολική Μεσόγειο και στις πολιτικές αξιοποίησης νέων κοιτασμάτων από την ευρύτερη περιοχή, που μπορει να αποτελέσουν σημαντική πηγή φυσική αερίου. Οι κινήσεις της Τουρκίας υπονομεύουν τη συνολική αυτή προσπάθεια», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Στη διάρκεια συνάντησης των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ που συμμετέχουν στη Διάσκεψη, υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού της Ισπανίας Pedro Sánchez, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «για τις χώρες όπως η Ελλάδα η απεξάρτηση από τον λιγνίτη έχει ως προϋπόθεση την δίκαιη μετάβαση. Απαιτούνται κονδύλια για τη χρηματοδότηση της μετάβασης, που θα πρέπει να είναι ουσιαστική και όχι συμβολική».

Ο κ.Μητσοτάκης ζήτησε την αύξηση των Ευρωπαϊκών κονδυλίων για την ενίσχυση των πολιτικών που αφορούν στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, ιδιαίτερα για χώρες που αναλαμβάνουν φιλόδοξους στόχους όπως η Ελλάδα, η οποία έχει δεσμευτεί για την απεξάρτηση από τον λιγνίτη ως το 2028. «Δεν μπορούμε να ασκήσουμε αποτελεσματική ευρωπαϊκή κλιματική πολιτική και να χρηματοδοτήσουμε ταυτόχρονα με τους υφιστάμενους χρηματοδοτικούς πόρους μια αποτελεσματική πολιτική για το Κλίμα, την πολιτική συνοχής και την αγροτική πολιτική. Μία βιώσιμη κοινοτική πολιτική μπορεί μόνο να επιτευχθεί με αυξημένα κοινοτικά χρηματοδοτικά εργαλεία και μέσα», επεσήμανε.

Στη Διάσκεψη μετέχουν, μεταξύ άλλων, από Ευρωπαϊκής πλευράς, ο πρωθυπουργοί της Γαλλίας, της Ολλανδίας, της Πορτογαλίας, της Πολωνίας, της Βουλγαρίας, της Τσεχίας, της Εσθονίας καθώς και ο Πρόεδρος της Αυστρίας. Αποτέλεσε λοιπόν μίας πρώτης τάξεως ευκαιρία για διαμόρφωση συμμαχιών έναντι της Τουρκίας με το βλέμμα και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 12ης και 13ης Δεκεμβρίου, μετά και τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο αύριο και μεθαύριο όπου ο κ.Μητσοτάκης θα θέσει το ζήτημα, με κύριο σύμμαχο τον Εμμανουέλ Μακρόν, αλλά και έχοντας την ευκαιρία να παρακαθίσει σε γεύμα με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Μητσοτάκης, Τουρκία,mitsotakis, tourkia