Μητσοτάκης με Αλ Σίσι με φόντο τα 12 ναυτικά μίλια στην Κρήτη και με μηνύματα σε Ερντογάν

Σαφές μήνυμα προς την Τουρκία αναμένεται να αποτελέσει η σημερινή επίσκεψη του Προέδρου της Αιγύπτου Αλ Σίσι στην Αθήνα, η πρώτη μετά την υπογραφή της συμφωνίας για την ΑΟΖ τον περασμένο Αύγουστο και ενώ η Άγκυρα συνεχίζει τις προκλήσεις και η Ελλάδα επιμένει στην επίκληση του διεθνούς δικαίου.

Στο

νέο τοπίο μάλιστα που διαμορφώνεται μετά την ήττα του Ντόναλντ Τραμπ στις αμερικανικές εκλογές και την ανάδειξη του Τζο Μπάιντεν ως νέου Προέδρου των ΗΠΑ, η ελληνική πλευρά ευελπιστεί ότι αντί να σύρει η Τουρκία τη χώρα μας σε ένα διάλογο ναρκοθετημένο από τετελεσμένα στην Ανατολική Μεσόγειο, θα αναγκαστεί τελικά η Άγκυρα να αποδεχθεί το πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας που επικαλείται η Αθήνα.

Προσδοκίες δημιουργεί το γεγονός ότι η νέα αμερικανική κυβέρνηση προβληματίζεται ιδίως για την τουρκική στάση στο ΝΑΤΟ, αλλα και ότι ο Ερντογαν δεν εχει με το Μπάιντεν την προσωπική σχέση που είχε με τον Τραμπ. Φυσικά, ουδείς δικαιουται να είναι αιθεροβάμων, καθώς οι ΗΠΑ φυσικά και θα κοιτάξουν τα συμφέροντα τους, το γεγονός όμως ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν αναμενεται να έχει διαφορετική προσέγγιση όχι απέναντι στην Τουρκία γενικά, αλλά στον Ερντογάν ειδικα, είναι κατι που η Αθηνα θέλει να αξιοποιήσει υπέρ της, με το σκεπτικό ότι η Ελλαδα αποτελεί αξιόπιστο σύμμαχο και με επίκληση στο διεθνες δίκαιο. Και η συμφωνία με την Αίγυπτο αποτελεί ένα βασικό επιχείρημα της Ελλαδας για τις συζητήσεις και με την Τουρκία, όπως είχε διαμηνύσει ο κ.Μητσοτάκης και από τη Λευκωσία κατά την πρόσφατη επίσκεψη του.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Αιγύπτου θα συναντηθεί στις 12 το μεσημέρι με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου και στη συνέχεια θα πραγματοποιήσουν δηλώσεις, θα παρακαθίσουν σε γεύμα εργασίας και το βράδυ η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου θα παραθέσει δείπνο προς τιμήν του κ. Αλ Σίσι στο Προεδρικό Μέγαρο.

Τον κ. Αλ Σίσι υποδέχθηκε χθες το βράδυ εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο οποίος είχε υπογράψει από ελληνικής πλευράς τη συμφωνία για την οριοθέτηση της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης μεταξύ των δύο κρατών, στο Κάιρο τον περασμένο Αύγουστο, με τον Αιγύπτιο ομόλογο του Σαμέχ Σούκρι.

Ο κ. Δένδιας έκανε λόγο για “μια επίσκεψη που σηματοδοτεί τους ισχυρούς δεσμούς και τη στενή συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου”.

Η επίσκεψη Αλ Σίσι έχει ακόμη μεγαλύτερη σημασία δεδομένου ότι εκκρεμεί η οριοθέτηση ανατολικά του 28ου παράλληλου, όπου και η κυριαρχία του Καστελόριζου “χαλάει” την επιθυμία της Τουρκίας για έξοδο στη Μεσόγειο, ενώ η Άγκυρα απειλεί και για έρευνες δυτικά του 28ου παράλληλου, όπου η ελληνική ΑΟΖ κατόπιν της μερικής οριοθέτησης με την Αίγυπτο.

Σημειωτέον ότι ο κ. Δένδιας τη Δευτέρα (Θέμα FM) δήλωσε ότι η Αθήνα επεξεργάζεται τα επόμενα σχετικά βήματα για την επέκταση στα 12 ναυτικά μίλια νοτίως της Κρήτης. Το επόμενο βήμα όμως θα είναι η επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο στα 12 ναυτικά μίλια. Αλλά η συνεργασία με την Αίγυπτο στην Ανατολική Μεσόγειο αποτελεί την πιο ισχυρή διπλωματική ασπίδα της Ελλάδας απέναντι στις τουρκικές "ορέξεις".

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα