Μητσοτάκης: Όσο υπάρχει κλιμάκωση από Τουρκία, δεν θα συναντηθώ με Ερντογάν
Την ικανοποίηση του για την καταδίκη από την ΕΕ της συμφωνίας Τουρκίας- Λιβύης εξέφρασε κατά τη συνέντευξη τύπου μετά τη Σύνοδο Κορυφής ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι η Τουρκία βρίσκεται απομονωμένη, ενώ ξεκαθάρισε ότι αυτή τη στιγμή δεν προγραμματίζει νέα συνάντηση με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και διαχώρισε το θέμα της προστασίας των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας
Ο πρωθυπουργός θέλησε από τις Βρυξέλλες να στείλει μήνυμα “σε όλους τους Έλληνες και όλες τις Ελληνίδες από Καστελόριζο στην Κέρκυρα και από τη Γαύδο έως τον Εβρο” πως “έχουμε αυτοπεποίθηση, έχουμε σχέδιο, όχι μόνο γιατί έχουμε το δίκιο με το μέρος μας αλλά και γιατί έχουμε πολύ ισχυρούς συμμάχους”.
Ο κ.Μητσοτάκης διάβασε στα ελληνικά τα συμπεράσματα, τονίζοντας ότι υπήρξε ομοφωνία και εστίασε ιδιαίτερα στην αναφορά στο ότι η συμφωνία Τουρκίας- Λιβύης δεν παράγει έννομα αποτελέσματα.
“Ζήτησα και έλαβα από όλους τους ηγέτες την πλήρη στήριξη προς την Ελλάδα, από όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης” υπογράμμισε και επισήμανε ότι το μνημόνιο Τουρκίας- Λιβύης είναι παντελώς άκυρο και ως προς την ουσία του διότι καταπατά τα αναφαίρετα δικαιώματα των ελληνικών νησιών σε θαλάσσιες ζώνες, αλλά και ως προς την τυπική διαδικασία διότι -όπως υπενθύμισε ο πρωθυπουργός- το μνημόνιο αυτό δεν έχει την επικύρωση του λιβυκού κοινοβουλίου.
Απέδωσε δε το ότι η Άγκυρα συνεχίζει την προκλητική ρητορική ακριβώς στο γεγονός ότι διαπιστώνει πως απομονώνεται. “Καταλαβαίνω γιατί υπάρχει εκνευρισμός από την άλλη πλευρά. Η Τουρκία βρίσκεται απομονωμένη διπλωματικά μετα από αυτή την κίνηση να υπογράψει αυτό το άκυρο μνημόνιο κατανόησης με τη Λιβύη” είπε χαρακτηριστικά.
Ο πρωθυπουργός εκτίμησε πάντως ότι “Με την κλιμάκωση από την Τουρκία δεν είναι παραγωγική αυτή τη στιγμή μία νέα συνάντηση με Ερντογάν”, αν και δήλωσε ότι είναι διατεθειμένος για διάλογο για τα ζητήματα θαλασσίων ζωνών.
Ερωτηθείς ειδικότερα για το ενδεχόμενο νέας συνάντησης με τον Τούρκο Πρόεδρο, ο πρωθυπουργός απάντησε πως: “Δεν είναι κάτι, που προγραμματίζω αυτή τη στιγμή. Από την άλλη ο δίαυλος επικοινωνίας πρέπει να είναι ανοιχτός”. Υπενθύμισε ότι: “Από την πρώτη στιγμή που συνάντησα τον Ερντογάν, του είπα ότι θέλω να κρατήσω ανοιχτό δίαυλο συζητήσεων για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, αλλά να κάνουμε και ένα διερευνητικό κύκλο συζητήσεων και επαφών για να δούμε αν υπάρχει τρόπος να βρούμε ένα κοινό τόπο στις μεγάλες μας διάφορες για τα ζητήματα των θαλάσσιων ζωνών” και πρόσθεσε: “Δεν σταματάμε ποτέ να συζητούμε. Δεν συζητούμε όμως μόνο και μόνο για τις κάμερες. Εάν βρεθεί ένας τρόπος να κάνουμε πρόοδο στα ζητήματα είμαι ανοιχτός για να συναντήσω τον Πρόεδρο Ερντογάν, αλλά αυτή τη στιγμή με το βαθμό κλιμάκωσης από την πλευρά της Τουρκίας, δεν θεωρώ ότι θα ήταν άμεσα κάτι τέτοιο παραγωγικό”.
Υπενθύμισε πέραν της στάσης της ΕΕ, την καταδίκη της συμφωνίας Τουρκίας- Λιβύης από τις κυβερνήσεις των ΗΠΑ, της Ρωσίας, του Ισραήλ και της Αιγύπτου ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στις χθεσινές δηλώσεις του Αμερικανού πρέσβη Τζέφρι Πάιατ, ο οποίος όπως τόνισε “υπενθυμισε το αυτονόητο ότι τα νησιά εχουν ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα”. Έδειξε μάλιστα να αναμένει και αντίστοιχη στάση από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ κατά τη συναντηση τους στο Λευκό Οίκο στις 7 Ιανουαρίου.
Ο κ.Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι όλοι ανεξαιρέτως οι ηγέτες της ΕΕ υποστήριξαν την Ελλάδα στη Σύνοδο για το θέμα της συμφωνίας Τουρκίας- Λιβύης, ευχαρίστησε όμως ιδιαίτερα τον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν, ενώ όσον αφορά στις δηλώσεις του Μπόικο Μπορίσοφ πως η Ελλάδα θα πρέπει να βοηθηθεί απο μόνη της, ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι αφορούσαν στο προσφυγικό.
Διαχώρισε όμως σαφώς το θέμα της συμφωνίας Τουρκίας- Λιβύης από το προσφυγικό- μεταναστευτικό.
Τα κυριαρχικά μας δικαιώματα δεν μπαίνουν σε ζυγαριά με το προσφυγικό, ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός. Και διαμήνυσε ότι η Ελλάδα δε θα κάνει έκπτωση στα κυριαρχικά της δικαιώματα επειδή η Τουρκία εκβιάζει με το προσφυγικό.
Ειδικότερα τόνισε ότι: "Η υπεράσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων δεν μπαίνει σε καμία ζυγαριά και δεν είναι σε καμία περίπτωση αντικείμενο συμψηφισμού με άλλες πολιτικές τις οποίες ασκεί η χώρα. Τα κυριαρχικά μας δικαιώματα ισχύουν στο ακέραιο. Εάν αυτό καταλήξει με υπαιτιότητα της Τουρκίας να έχει αρνητικές επιπτώσεις στο προσφυγικό, θα τις διαχειριστούμε, αλλά μην περιμένει κανείς από την Ελλάδα να κάνει την παραμικρή έκπτωση στα ζητήματα αυτά επειδή μπορεί η Τουρκία αύριο να έρθει και να εκβιάσει τη χώρα μας με τις ροές των προσφύγων και μεταναστών. Θα το συζητήσουμε χωριστά, στα ζητήματα αυτά δεν χωρά κανείς συμψηφισμός”.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης στις βρετανικές εκλογές, το αποτέλεσμα των οποίων αποτέλεσε βέβαια αντικείμενο συζήτησης στη Σύνοδο. Συνεχάρη τον Μπόρις Τζόνσον για τη μεγάλη νίκη του και δήλωσε πως λυπάται που η Βρετανία φεύγει από την ΕΕ, αλλά τώρα τουλάχιστον υπάρχει ξεκάθαρη πολιτική ορατότητα για τη διαδικασία αποχώρησης και σαφές χρονοδιάγραμμα μέχρι το τέλος του έτους, προκειμένου Ευρώπη και Ηνωμένο Βασίλειο να διαπραγματευτούν τη νέα εταιρική τους σχέση. Ο κ.Μητσοτάκης σημείωσε ότι οι ηγέτες της ΕΕ επαναβεβαίωσαν την εμπιστοσύνη τους στον ειδικό διαπραγματευτή Μισέλ Μπαρνιέ και διατύπωσαν δημόσια τη βούληση η Ευρώπη ενωμένη να διαπραγματευτεί την καλύτερη συμφωνία και για τα δύο μέρη.
“Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της Ευρωζώνης που βρίσκεται ακόμη σε μία διαδικασία ενισχυμένης επιτήρησης. Ο σκοπός μας είναι να ξεφύγουμε από αυτή τη διαδικασία το συντομότερο δυνατόν. Και βέβαια να επιστρέψουμε μέσα στο πρώτο τρίμηνο, το αργότερο στο πρώτο εξάμηνο του 2021, στην επενδυτική βαθμίδα, ώστε να έχουμε πρόσβαση και στο φτηνό χρήμα το οποίο διαθέτει η Ευρωπαϊκή κεντρική τράπεζα” είπε ο πρωθυπουργός όσον αφορά στην οικονομία. Ανακοίνωσε μάλιστα ότι θα βρίσκεται στη Φρανκφούρτη την επόμενη Τρίτη το απόγευμα για να έχει αναλυτική συνάντηση με την Κριστίν Λαγκάρντ, την οποία ευχαρίστησε για τα καλά λόγια που είπε πρόσφατα για την πορεία της Ελληνικής οικονομίας.
Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι είχε την ευκαιρία να εξηγήσει στη Σύνοδο “γιατί κάποιοι κανόνες που έρχονται από το παρελθόν, κανόνες αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας, ιδίως όσον αφορά στις προβλέψεις για υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 3,5% έχουν ξεπεραστεί από τις ίδιες τις εξελίξεις”. Υπενθύμισε ότι όπως έχει πολλές φορές δηλώσει, η Ελλάδα εντός του 2020 θα θέσει το ζήτημα των πρωτογενών και της μείωσης το 2021 και πρόσθεσε: “Πιστεύουμε ότι το έδαφος είναι απολύτως ώριμο σε πρώτη φάση σε επίπεδο Eurogroup εντός του 2020 και ενδεχομένως στο πρώτο εξάμηνο του 2020 να ξεκινήσει αυτή η συζήτηση, με έμπρακτα αποτελέσματα για τους Έλληνες πολίτες”.
Εκτενή αναφορά έκανε ο κ.Μητσοτάκης στο θέμα της απολιγνητοποίησης και της στήριξης περιοχών όπως η Πελοπόννησος και ιδιαίτερα η Δυτική Μακεδονία, καθώς στη Σύνοδο Κορυφής έγινε συζήτηση γύρω από το Green Deal, που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το Green Deal θέτει ως στόχο η ΕΕ να είναι κλιματικά ουδέτερη μέχρι το 2050.
Η Πολωνία ζήτησε ένα εξάμηνο παράταση για να συμμορφωθεί, όμως αυτό σημαίνει ότι δε νομιμοποιείται να διεκδικήσει κεφάλαια από το ταμείο της δίκαιης μετάβασης στη μεταλιγνιτική εποχή, ενώ η Ελλάδα αντίθετα βγαίνοντας πρώτη μπροστά έχει τη δυνατότητα πρώτη θα θέσει ζητήματα και αιτήματα στήριξης με κονδύλια απο το μηχανισμό αυτό. Ο αρχικός προγραμματισμός της ΕΕ αφορά στη διάθεση 100 δισ ευρώ στο μηχανισμό δίκαιης μετάβασης και η Ελλάδα θα είναι στην πρώτη γραμμή για να διεκδικήσει πόρους.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Ελένη Μενεγάκη : Ξαφνικός χωρισμός για την παρουσιάστρια
- Τραγωδία στο Κουκάκι: Νεκρός ο άντρας που έπεσε από όροφο κτιρίου
- Επίσημα καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, η Μπέτυ Μπαζιάνα: Τι θα διδάσκει
- Σε τεντωμένο «σχοινί» Αθήνα και Άγκυρα: Κρίσιμες οι επόμενες εβδομάδες για ελληνοτουρκικά εκτιμούν στο Πεντάγωνο
- 5 τρόφιμα που μας δηλητηριάζουν… αργά
- Χαμήλωσε τους τόνους ο Μητσοτάκης : Χαθήκαμε στην μετάφραση με τον Μπορίσοφ
- Θεσσαλονίκη: Γλίτωσε δύο φορές από τον εκτελεστή που είχε βάλει ο συνέταιρός του για να τον σκοτώσει
- Αρχιμανδρίτης παρενοχλούσε ανηλίκους στην ενορία του - Οριστικά στην φυλακή
- Γερμανία: Ένας νεκρός και 25 τραυματίες από έκρηξη σε πολυώροφο κτήριο - Εντοπίστηκαν φιάλες αερίου
- Εορταστικό ωράριο καταστημάτων 2019: Αναλυτικά οι μέρες και ώρες που θα είναι τα μαγαζιά ανοιχτά
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις News 24|7
- Melimnos: Μια κυψέλη με άρωμα Αιγαίου
- Εμβολιασμός: Ο τζίρος της γρίπης και οι ακριβές επιλογές των Ελλήνων
- Μητσοτάκης: Δεν βάζουμε τα κυριαρχικά δικαιώματα στη ζυγαριά με το προσφυγικό
- Κουκάκι: Πτώση ατόμου από όροφο πολυκατοικίας
- Μακρόν για Brexit "Η Βρετανία θα χάσει την πρόσβαση στην αγορά της ΕΕ"
- Εθνική Τράπεζα: Πωλήσεις ναυτιλιακών δανείων σε επενδυτικά funds
- Μητσοτάκης: Όσο υπάρχει κλιμάκωση από Τουρκία, δεν θα συναντηθώ με Ερντογάν
- Δένδιας: Εξαιρετικά ικανοποιημένη η Ελλάδα από το κείμενο συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
- Oι διαιτητές της Super League 1 αποφάσισαν αποχή
- Τσίπρας: Επικοινωνιακό σόου με τους νέους επιστήμονες - Διώχνει 4.000 για να πάρει 500
- Τελευταία Νέα News 24|7
- Μητσοτάκης: Όσο υπάρχει κλιμάκωση από Τουρκία, δεν θα συναντηθώ με Ερντογάν
- Oι διαιτητές της Super League 1 αποφάσισαν αποχή
- Μακρόν για Brexit "Η Βρετανία θα χάσει την πρόσβαση στην αγορά της ΕΕ"
- Αρτέμης Σώρρας: Στη φυλακή για 6 χρόνια
- Εμβολιασμός: Ο τζίρος της γρίπης και οι ακριβές επιλογές των Ελλήνων
- Κόντε: "Η Ευρώπη πρέπει να είναι παρούσα στις εξελίξεις στη Λιβύη"
- Μητσοτάκης: Δεν βάζουμε τα κυριαρχικά δικαιώματα στη ζυγαριά με το προσφυγικό
- Τσίπρας: Επικοινωνιακό σόου με τους νέους επιστήμονες - Διώχνει 4.000 για να πάρει 500
- Κουκάκι: Πτώση ατόμου από όροφο πολυκατοικίας
- Εθνική Τράπεζα: Πωλήσεις ναυτιλιακών δανείων σε επενδυτικά funds
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Αρτέμης Σώρας Φυλακή: Κάθειρξη έξι ετών για απόπειρα απάτης σε βάρος του Δημοσίου
- Παράνομη διακίνηση μεταναστών: Εξαρθρώθηκε οργανωμένο διεθνές δίκτυο σε Ελλάδα και Ιταλία [pics]
- Θεσσαλονίκη: «Παρεμβάσεις» αναρχικών στο Ελληνοϊταλικό Επιμελητήριο και σε εφημερίδα
- Στη Βασίλισσα ο Τζόνσον - Πήρε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης
- Ποιος περιμένει να φύγει η Κάτια Ταραμπάνκο για να κάνει πάρτι;
- Η κακοκαιρία «τρόμαξε» Ρώμη και Νάπολη! Κλειστά τα σχολεία
- To μελλοντικό σύστημα κινητικότητας αντικείμενο της δεύτερης διαβούλευσης για το ΣΒΑΚ του δήμου Ωραιοκάστρου
- Ισραήλ για νίκη Τζόνσον: "Σημαντική εξέλιξη στη μάχη κατά του αντισημιτισμού"
- Αρτέμης Σώρρας: Παραμένει στη φυλακή, 6 χρόνια η ποινή του