Μόρια: Αντιδράσεις των κομμάτων στη Γερμανία - Ο απολογισμός του ΟΗΕ

Ο εκπρόσωπος της (κοινής) κοινοβουλευτικής ομάδας Χριστιανοδημοκρατών / Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) για θέματα εσωτερικής πολιτικής, Ματίας Μίντελμπεργκ, δήλωσε στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa) ότι «η εξέλιξη στη Λέσβο καθιστά σαφές πόσο επείγουσα είναι μια ευρωπαϊκή απάντηση στο θέμα των προσφύγων. Μονομερείς δράσεις της Γερμανίας όμως δεν θα βοηθούσαν. Αυτό θα μπορούσε να δώσει την εντύπωση ότι η Γερμανία θέλει να τους δεχτεί μόνη της», είπε ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός.

Η συμπρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (SPD) Σάσκια Έσκεν έγραψε στο τουίτερ :

«Οι εικόνες από την Μόρια είναι συγκλονιστικές και αποτελούν ντροπή για την Ευρώπη. Το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Εσωτερικών πρέπει να συγκαλέσει έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Εσωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι θα πρέπει να επεξεργαστούν έναν μηχανισμό δίκαιης κατανομής. Αυτός ο μηχανισμός κατανομής θα πρέπει να καθιστά δυνατή τη μη καθυστέρηση των προθύμων να δεχτούν πρόσφυγες και την υποχρέωση των μη προθύμων να συμμετάσχουν με άλλο τρόπο».

Ο Πράσινος ευρωβουλευτής Έρικ Μάρκβαρντ αναφερόμενος στην πυρκαγιά της Μόριας είπε στο δημόσιο γερμανικό ραδιόφωνο (Deutschlandfunk) ότι «η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα μπορούσε τώρα να ελέγξει ποιες δυνατότητες εξακολουθούν να υπάρχουν ή ποιες νέες θα μπορούσαν να δημιουργηθούν. Σε τελευταία ανάλυση αρκετά ομοσπονδιακά κρατίδια, δήμοι και κοινότητες έδειξαν προθυμία να δεχθούν πρόσφυγες από τη Μόρια. Αυτό πρέπει να αξιοποιηθεί και να υποστηριχθεί οικονομικά αντί να εμποδίζεται από τον ομοσπονδιακό υπουργό Εσωτερικών Χορστ Ζέεχοφερ».

Ο πρόεδρος της Επιτροπής ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου (Bundestag), ο φιλελεύθερος (FDP) πολιτικός Γκίντε Γιένζεν, τόνισε επίσης στο γερμανικό ραδιόφωνο ότι «ο ομοσπονδιακός υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζέεχοφερ δεν πρέπει πλέον να αποκλείει γενικώς την υποδοχή προσφύγων. Απαιτείται τώρα βοήθεια έκτακτης ανάγκης, ακόμη και αν επιδιώκεται από αυτόν ευρωπαϊκή λύση η οποία όμως εξακολουθεί να απέχει πολύ από το να βρεθεί».

Τέλος, ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος της Αριστεράς (Die Linke), Ντίτμαρ Μπαρτς, ζήτησε έκτακτη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επίλυση της ανθρωπιστικής καταστροφής στη Μόρια.

Ο απολογισμός του ΟΗΕ

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχει συλλέξει ο ΟΗΕ από το πεδίο, οι οικιστικές ζώνες 1-5 εντός του ΚΥΤ έχουν καταστραφεί πλήρως, εκτός από κάποια κοντέινερ στη ζώνη 2. Μεγάλες ζημιές, επίσης, υπέστη σε μεγάλο βαθμό ο χώρος που στεγάζονταν οι διοικητικές υπηρεσίες, μεταξύ των οποίων και τα γραφεία της Υπηρεσίας Ασύλου. Κατεστραμμένοι είναι επίσης η ασφαλής ζώνη για τους ασυνόδευτους και ο χώρος για τις γυναίκες που είναι μόνες τους. Αντίθετα, μικρές ζημιές έχει το προαναχωρησιακό κέντρο.

Στον ελαιώνα έξω από το ΚΥΤ, μόνο μία οικιστική ζώνη έχει καταστραφεί ολοσχερώς (η ζώνη 12) και άλλη μία εκκενώθηκε για προληπτικούς λόγους αλλά υπέστη μικρές ζημιές. Οι ζώνες 7-11 φαίνονται να είναι σε καλή κατάσταση. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το ιατρικό κέντρο της Ύπατης Αρμοστείας δεν υπέστη σοβαρές ζημιές, ενώ το κέντρο υγείας που δώρισε η ολλανδική κυβέρνηση είχε μόνο μικρές ζημιές.

Οι ίδιες πηγές της Ύπατης Αρμοστείας επισημαίνουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι έχουν θέσει στη διάθεση της Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης σκηνές, που θα μεταφερθούν από άλλα νησιά, για να χρησιμοποιηθούν, όπου χρειαστεί, όπως και είδη πρώτης ανάγκης

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα