ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ: Αντιπαράθεση με τεφτέρια, λεφτόδεντρα και στο βάθος μνημόνια

Με …τεφτέρια και αλληλοκατηγορίες για μνημόνια, θα συνεχιστεί όπως δείχνουν τα πράγματα η αντιπαράθεση Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ. Οι αρμόδιοι επί των οικονομικών θεμάτων και δύο πλευρών παραθέτουν από χθες νούμερα και εκτιμήσεις για την πορεία της οικονομίας ενώ ανανέωνουν το ραντεβού τους για αντιπαράθεση απόψεων στην Βουλή. Η ύφεση φαίνεται να έχει μπει στο επίκεντρο της κόντρας μετά την δημοσιοποίηση του «Μένουμε Όρθιοι

2» από τον ΣΥΡΙΖΑ, που ήρθε ως απάντηση στα κυβερνητικά μέτρα που ανακοινώθηκαν την προηγούμενη Τετάρτη.

Το υπουργείο Οικονομικών

Με πρωτοβουλία του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, δημοσιοποιήθηκε εκτίμηση του ΥΠΟΙΚ που έκανε «φύλο και φτερό» το οικονομικό πρόγραμμα που ανακοίνωσε από το Ζάππειο την Δευτέρα ο Αλέξης Τσίπρας. Παρέθεσε σειρά αριθμών και δεδομένων ενώ χρησιμοποιείται και πάλι ο όρος «λεφτόδεντρο».

Καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ δεν βασίζονται σε πραγματικά δεδομένα και θα οδηγήσουν την χώρα σε οικονομία υπό εποπτεία. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται «κάθε πρόγραμμα "Μένουμε Όρθιοι" προσθέτει μέτρα δημοσιονομικού κόστους περίπου 10 δισ. ευρώ και, λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, ο τελικός λογαριασμός των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ υπερβαίνει τα 36,5 δισ. ευρώ. Δηλαδή, ξεπερνά τα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους και δεν αποτελεί "το τελευταίο παράθυρο ευκαιρίας για να βγούμε από την κρίση", όπως υποστήριξε χθες ο κ. Τσίπρας, αλλά την πόρτα που ανοίγει διάπλατα τον δρόμο για νέο μνημόνιο».

Ο ίδιος ο Χρήστος Σταϊκούρας μάλιστα χαρακτήρισε τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ «αίολες» υποστηρίζοντας πως η αξιωματική αντιπολίτευση «αγνοεί τις τεκμηριωμένες κυβερνητικές απαντήσεις που έχουν δοθεί στη Βουλή για πλήθος οικονομικών θεμάτων, όπως για παράδειγμα η διαχρονική εξέλιξη και η χρήση των ταμειακών διαθεσίμων. Αποφεύγει, μέχρι και σήμερα, να κάνει δημόσια εκτίμηση της ύφεσης».

Ειδικά μάλιστα για το ζήτημα της ενίσχυσης της εργασίας, το ΥΠΟΙΚ εγκαλεί τον ΣΥΡΙΖΑ ότι με τις προτάσεις του, για 60% επιδότησης του μισθού, θα οδηγήσει σε κλείσιμο επιχειρήσεις. Όπως αναφέρει «αναρωτιόμαστε πώς η επιχείρηση θα καταβάλει 60% του μισθολογικού κόστους υποχρεωτικά, την ώρα που δεν έχει έσοδα. Προφανώς, ο ΣΥΡΙΖΑ προτιμά το κλείσιμο των επιχειρήσεων, τις απολύσεις και τα επιδόματα ανεργίας».

Το πολιτικό σκεπτικό που υπάρχει πίσω από τις επικρίσεις της Νέας Δημοκρατίας, συνίσταται στην διαχειριστική ανικανότητα που καταλογίζει στον ΣΥΡΙΖΑ. Η αξιωματική αντιπολίτευση κατηγορείται ότι επιχειρεί να εκμεταλλευθεί την συγκυρία, υποσχόμενη παροχές που είναι αδύνατον να παρασχεθούν, για λόγος μικροκομματικού οφέλους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ

Η αξιωματική αντιπολίτευση πάντως φάνηκε δεκτική στο να «σηκώσει το γάντι» της τεκμηρίωσης. Με αντίστοιχα μακροσκελή ανακοίνωση που παραθέτει συγκεκριμένα αριθμητικά στοιχεία ο αρμόδιος για τα οικονομικά, Ευκλείδης Τσακαλώτος τονίζει ότι το ΥΠΟΙΚ δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ είναι εφικτές. Τονίζοντας ότι αποτελούν μια τεκμηριωμένη πολιτική επιλογή που απλά αρνείται η κυβέρνηση.

Επισήμανε πως «με απλά λόγια ζητάμε εμπροσθοβαρή απορρόφηση του ΕΣΠΑ με ένταξη σε αυτό σχεδόν όλων των μέτρων αντιμετώπισης των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας Αυτή πρόταση είναι απόλυτα συμφέρουσα για την ελληνική οικονομία γιατί κάθε ευρώ που θα ξοδέψει το δημόσιο θα γυρίσει εντός του έτους πίσω από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό». Μάλιστα απαντά στην κριτική του υπουργείου Οικονομικών για τα ταμειακά διαθέσιμα λέγοντας πως «μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε βραχυπρόθεσμο δανεισμό μέσω εντόκων γραμματίων» Σύμφωνα με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο «ο κ. Σταϊκούρας παραδέχτηκε ότι το πρόγραμμα μας βγαίνει, και τα παραδείγματα μας αποτυπώνουν το τι θα έπαιρναν οι εργαζόμενοι και οι επιχειρήσεις αν η κυβέρνηση ακολουθούσε την πολιτική μας».

Στο ίδιο μήκος κύμματος - δηλαδή της τεκμηρίωσης - κινήθηκε και η αρμόδια για ζητήματα Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου. Συγκρίνοντας τις προτάσεις του «Μένουμε Όρθιοι 2» με αυτές της κυβέρνησης επισήμανε ότι με τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ δεν αυξάνεται το κόστος του εργοδότη. Αντιπαραβάλλοντας τα ποσά που πρέπει να καταβάλλει ένας εργοδότης για μισθό 1000 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του παράγοντα του ασφαλιστικού κόστους, σημείωσε ότι με τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ το κόστος είναι 880 ευρώ, ενώ με την πολιτική που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση το κόστος είναι 968 ευρώ.

Στην κριτική του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνεται ότι η πολιτική επιλογή της Νέας Δημοκρατίας οδηγεί σε αδιέξοδο και υποχρεωτικά σε νέες μνημονιακές συνθήκες. Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο εκπρόσωπος τύπου, Αλέξης Χαρίτσης «αν δεν ληφθούν μέτρα τώρα, σε λίγους μήνες, όταν θα έχουμε χιλιάδες λουκέτα και νέες στρατιές ανέργων, το κόστος για την κάλυψη αυτών των αναγκών θα είναι πολύ υψηλότερο. Τότε, σε ένα πολύ πιο δυσμενές διεθνές οικονομικό περιβάλλον, η κυβέρνηση θα μας οδηγήσει σε επώδυνα μέτρα και δανεισμό, ο οποίος θα συνοδευτεί από μνημόνιο».

Keywords
Τυχαία Θέματα