Νέα καμπάνια για την ασφάλεια του πλανήτη: "Σταματήστε τα ρομπότ - δολοφόνους"

Μόλις διαβάσετε πως υπάρχει καμπάνια που έχει ως τίτλο "απαγορεύστε τα ρομπότ-δολοφόνους", το πιθανότερο είναι να σκεφτείτε ότι πρόκειται για νέα ταινία, σαν και αυτές που βλέπαμε στη δεκαετία του '80, τις λεγόμενες "επιστημονικής φαντασίας", που παρουσίαζαν τα ρομπότ ως κυρίαρχους της ανθρωπότητας.

Υπάρχει και ένα μικρό ποσοστό να σκεφτείτε πως η καμπάνια ανήκει σε ανθρώπους που πιστεύουν ότι μας ψεκάζουν. Η πραγματικότητα όμως, είναι άρδην διαφορετική.

Περισσότερες από 70 κυβερνήσεις θα συναντηθούν στη Γενεύη,

τη Δευτέρα 27/8, στον ΟΗΕ, ώστε να συζητήσουν για έκτη (!) φορά τις προκλήσεις που προκύπτουν από τα πλήρως αυτόνομα όπλα!

Οι χώρες που υποστηρίζουν πως πρέπει να απαγορευθούν αυτά τα όπλα (όσα λειτουργούν με τεχνητή νοημοσύνη και έχουν ως στόχο τις επιθέσεις σε πόλεμο -όπλα, αεροπλάνα, καράβια) είναι 26. Εξηγούν πως παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο των Ένοπλων Συγκρούσεων και πιο συγκεκριμένα τη ρήτρα Martens, που υπάρχει από το 1899. Έως τότε ίσχυε πως "στον πόλεμο ό,τι δεν απαγορεύεται, επιτρέπεται".

Έκτοτε ολες οι πολιτισμένες χώρες -όπως αναφέρει το έγγραφο- υποτίθεται πως κινούνται βάσει του "όταν δεν υπάρχει κάποια πρόβλεψη στις διεθνείς Συνθήκες, άμαχοι και μαχητές είναι υπό την προστασία και εξουσία των αρχών του διεθνούς δικαίου που απορρέουν από το έθιμο, τις αρχές της ανθρωπότητας και τις επιταγές της δημόσιας συνείδησης".

Οι χώρες πρέπει να συνεργαστούν και να απαγορεύσουν αυτά τα συστήματα, πριν πολλαπλασιαστούν

Η Bonnie Doherty, ερευνητής όπλων στο Human Rights Watch και μέλος της καμπάνιας "απαγορεύστε τα ρομπότ δολοφόνους" εξήγησε στη Guardian πως "το να επιτρέψουμε την ανάπτυξη και τη χρήση ρομπότ-δολοφόνων θα υπονόμευε τα καθιερωμένα ηθικά και νομικά στάνταρ. Οι χώρες πρέπει να συνεργαστούν και να απαγορεύσουν αυτά τα συστήματα, πριν πολλαπλασιαστούν".

Πέραν των 26 που αντιτίθενται, όλοι οι άλλοι κάνουν σχετικές επενδύσεις. Αν αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις το 2019, η επίσημη έγκριση θα αποτελέσει γεγονός τον Νοέμβριο του ίδιου χρόνου. Στη συνεδρίαση του περασμένου Απριλίου, οι μετέχοντες συμφώνησαν πως θα πρέπει να διατηρηθεί κάποια μορφή ανθρώπινου ελέγχου, με τον Noel Sharkey ειδικό στο ρομποτισμό να γράφει "η ιδέα να επιτρέπεις αποφάσεις ζωής ή θανάτου σε ψυχρές μηχανές που δεν έχουν ενσυναίσθηση ή κατανόηση, δεν μπορεί να συμμορφωθεί με τη ρήτρα Μartens και κάνει το αίμα μου να παγώνει. Είναι ξεκάθαρο πως χρειάζεται ανθρώπινος έλεγχος".

Ακόμα δεν υπάρχουν πλήρως αυτόνομα όπλα. Υψηλόβαθμοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι, ωστόσο, δηλώνουν πως η χρήση των μηχανών -που θα επιλέγουν και θα χτυπούν τους στόχους, χωρίς ουσιαστικό ανθρώπινο έλεγχο- θα γίνει συνήθεια, σε λίγα χρόνια.

Τουλάχιστον 381 μερικώς αυτόνομα όπλα και στρατιωτικά ρομποτικά συστήματα έχουν ανατπυχθεί ή βρίσκονται σε διαδικασία ανάπτυξης, σε 12 χώρες, όπως η Γαλλία, το Ισραήλ, η Ρωσία, η Μεγάλη Βρετανία και οι ΗΠΑ. Υπάρχουν αναφορές σύμφωνα με τις οποίες η Ρωσία αντιτίθεται της απαγόρευσης. Όπως και ότι μαζί με τις ΗΠΑ θα κάνουν ό,τι μπορούν για να μπλοκάρουν μελλοντικές διαπραγματεύσεις.

Αυτόματα συστήματα, όπως οι μηχανοκίνητες αποστολές στην κορεατική αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη και το Iron Dome του Ισραήλ (κινητό, παντός καιρού σύστημα αεράμυνας που σχεδιάστηκα για να παρεμποδίζει και να καταστρέφει πυραύλους μικρού βεληνεκούς και πυροβολισμούς πυροβολικού από απόσταση 4 έως 70 χιλιομέτρων) έχουν ήδη αναπτυχθεί, αλλά δεν λειτουργούν πλήρως αυτόνομα.

Έρευνα της International Data Corporation έχει καταλήξει πως οι παγκόσμιες δαπάνες στην ρομποτική θα διπλασιαστούν. Από τα 79.47 δισεκατομμύρια ευρώ που δόθηκαν σε αυτήν την κατεύθυνση το 2016, θα φτάσουν τα 163 δισεκατομμύρια, το 2020.
Keywords
Τυχαία Θέματα