Νέα Καβάλα: Ξεκινά η μεταφορά προσφύγων από τη Μόρια - Αντιδράσεις για την υδροδότηση

Στη δομή φιλοξενίας της Νέας Καβάλας στο Κιλκίς αναμένεται να φτάσουν οι πρώτοι 650 πρόσφυγες από τη Μόρια, καθώς το ένα αρματαγωγό του Πολεμικού Ναυτικού έφυγε το βράδυ της Κυριακής προς τη Λέσβο για να τους παραλάβει.

Δεν λείπουν ωστόσο οι αντιδράσεις από κατοίκους, ενώ η δημοτική αρχή ζητά επιπλέον στήριξη από την Πολιτεία. Ο δήμαρχος Παιονίας ανέφερε πως θα υπάρχει πρόβλημα με την υδροδότηση της περιοχής. Η είδηση φιλοξενίας περισσότερων προσφύγων έχει δε προκαλέσει αντιδράσεις και από κατοίκους.

Θυμίζουμε ότι το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αποφάσισε να απομακρυνθούν

1.500 αιτούντες άσυλο από τη Λέσβο.

Από την Κυριακή, οι εργαζόμενοι στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) της Μόριας συγκέντρωναν τους αιτούντες άσυλο που θα μετακινηθούν σύμφωνα με λίστες που καταρτίσθηκαν στην Αθήνα.

Η μετακίνηση θα γίνει σε δυο δόσεις, μια 650 ατόμων και μία δεύτερη ανεβάζοντας στους 1.000 τους πρόσφυγες που θα μεταφερθούν στη Νέα Καβάλα. Στο μεταξύ άλλοι 300 περίπου πρόσφυγες και μετανάστες έφθασαν σε ακτές της Λέσβου το Σαββατοκύριακο, αυξάνοντας τον αριθμό όσων ζουν στη Μόρια στους 11.000 περίπου.

Συγκεκριμένα 88 άτομα έφθασαν το Σάββατο ενώ αυξημένες ιδιαίτερα ήταν οι ροές και την Κυριακή, με ήδη περισσότερους από 200 αιτούντες άσυλο να φτάνουν σε ακτές στο βόρειο τμήμα του νησιού.

Το Σάββατο άλλωστε συνεδρίασε εκτάκτως το ΚΥΣΕΑ αποφασίζοντας επτά μέτρα:

1. Αποσυμφόρηση των νησιών με μεταφορά μεταναστών/προσφύγων σε ήδη υφιστάμενες δομές της ενδοχώρας.

2.Άμεση μεταφορά από τα νησιά 116 ασυνόδευτων παιδιών για επανένωση με τις οικογένειές τους σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις οποίες ολοκληρώθηκε ήδη η σχετική συνεννόηση. Επίκειται τις επόμενες εβδομάδες η μετακίνηση επιπλέον 250 ασυνόδευτων παιδιών σε ασφαλείς δομές της ενδοχώρας.

3. Αύξηση της επιτήρησης των συνόρων, σε συνεργασία τόσο με τη FRONTEX και τις ευρωπαϊκές αρχές, όσο και με το ΝΑΤΟ. Στο πλαίσιο αυτό προχωρά άμεσα η υιοθέτηση – μετά από 4,5 χρόνια αδράνειας της προηγούμενης κυβέρνησης – του Εθνικού Συστήματος Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Επιτήρησης (ΕΣΟΘΕ) – ένα σύστημα προϋπολογισμού 50 εκατομμυρίων ευρώ που διασυνδέει τα συστήματα επιτήρησης του Λιμενικού Σώματος και των Ενόπλων Δυνάμεων, μέσω της χρήσης των νέων τεχνολογιών («απλές» και θερμικές κάμερες, drones κ.λ.π.).

4. Αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για τη διαδικασία χορήγησης ασύλου, με κατάργηση του δεύτερου βαθμού εξέτασης προσφυγών με στόχο - σε περίπτωση απόρριψης της αίτησης χορήγησης ασύλου - να προχωρά άμεσα η διαδικασία επιστροφής του αιτούντος στη χώρα από την οποία προήλθε. Πάντα με σεβασμό στο κοινοτικό κεκτημένο και για την πλήρη εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας. Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει και η Τουρκία να αναλάβει με συνέπεια τις ευθύνες που τις αναλογούν.

5. Αύξηση των ελέγχων της Αστυνομίας σε νησιά και ηπειρωτική Ελλάδα για τον εντοπισμό προσώπων που είχαν αιτηθεί τη χορήγηση ασύλου αλλά η αίτησή τους απορρίφθηκε από τα δικαστήρια. Σημειώνεται ότι υπάρχουν αρκετές χιλιάδες τέτοιες περιπτώσεις για τις οποίες η προηγούμενη κυβέρνηση δεν ανέλαβε καμία ενέργεια και από τις οποίες η Αστυνομία έχει ήδη εντοπίσει περίπου 1.000 πρόσωπα για τα οποία δρομολογείται η διαδικασία επιστροφής τους.

6. Άμεση προμήθεια 10 νέων ευέλικτων μικρών σκαφών για ταχύτατη αντίδραση σε περίπτωση εντοπισμού κινήσεων μεταφοράς μεταναστών/προσφύγων από κυκλώματα διακίνησης που εκκινούν από τα τουρκικά παράλια προς τα Ελληνικά νησιά.

7. Στήριξη των τοπικών κοινωνιών με ενδυνάμωση των απαραίτητων υποδομών και προσωπικού (π.χ. ενίσχυση με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της Λέσβου). Για το ζήτημα αυτό η Ελλάδα είναι σε στενή συνεργασία με τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση."

Keywords
Τυχαία Θέματα