Νέα Ζηλανδία: Τα 5 πράγματα που πρέπει να ξέρεις για την επίθεση στα τζαμιά

Μια αιματηρή επίθεση γεμάτη μίσος και οργή έλαβε χώρα το πρωί της Παρασκευής στη Νέα Ζηλανδία, αφήνοντας πίσω της νεκρούς και τραυματίες, όταν ένοπλος ή ένοπλοι άνοιξαν πυρ σε δύο τζαμιά στο Christchurch.

Τα πέντε πράγματα που πρέπει να ξέρει κανείς για τη συγκλονιστική επίθεση που σκόρπισε τρόμο, θλίψη και πόνο, σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο.

1. Πώς και πού έγινε η επίθεση

Η ένοπλη επίθεση πραγματοποιήθηκε το πρωί της Παρασκευής

σε δύο τζαμιά στο Christchurch στη Νέα Ζηλανδία. Η αστυνομία κινητοποίησε όλες τις δυνάμεις που είχε στη διάθεσή της για να αντιμετωπίσει την κατάσταση και προέτρεψε τους πιστούς να αποφεύγουν να πάνε στα τεμένη αυτή την ημέρα προσευχής για τους μουσουλμάνους σε «όλη» τη χώρα.

Την ώρα της επίθεσης στο τέμενος Μάστζιντ αλ Νουρ, στη λεωφόρο Ντινς, προσεύχονταν περίπου 300 πιστοί, ανάμεσά τους και παιδιά. Κατά δημοσιεύματα, στο ένα από τα τεμένη προσεύχονταν τα μέλη της εθνικής ομάδας κρίκετ του Μπανγκλαντές, πάντως σύμφωνα με έναν παίκτη «όλη» η ομάδα είναι σώα και ασφαλής.

Μέχρι στιγμής οι νεκροί φτάνουν τους 49 και οι τραυματίες είναι περισσότεροι από 40, ενώ ο απολογισμός ενδέχεται να μεγαλώσει.

2. "Ακροδεξιός εξτρεμιστής" ο ένας από τους συλληφθέντες

Αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι ο ένας από τους δράστες των επιθέσεων φόραγε στολή παραλλαγής, αλεξίσφαιρο και κράνος και χρησιμοποίησε αυτόματο τουφέκι όταν άνοιξε πυρ μέσα στο ένα από τα τεμένη, στο κέντρο της πόλης.

Όπως αναφέρει η αστυνομία, ο δράστης είναι ένας 28χρονος γεννημένος στην Αυστραλία που στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έφερε το όνομα «Brenton Tarrant», ενώ η κυβέρνηση κάνει λόγο για ξεκάθαρη τρομοκρατική επίθεση.

Οι αρχές έχουν προχωρήσει στις συλλήψεις τεσσάρων ατόμων, τριών αντρών και μιας γυναίκας, ενώ πιστεύεται πως οι δράστες της επίθεσης μπορεί να είναι περισσότεροι, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για εννέα άτομα.

3. Η ζωντανή μετάδοση του μακελειού στο Facebook

Ο δράστης, που είχε οργανώσει καιρό πριν την αιματηρή επίθεση, μετέδιδε τη δολοφονία των ανθρώπων. Ο ένοπλος κατά τη διάρκεια της εισβολής στα τεμένη έκανε ζωντανή μετάδοση (livestreaming) της αποτρόπαιας πράξης του επί τουλάχιστον 15 λεπτά στο Facebook (ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΚΛΡΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ).

Το αποτρόπαιο βίντεο, από τη στιγμή που ετοιμάζει τα όπλα του όσο βρίσκεται στο αυτοκίνητό του, μέχρι τη στιγμή που εισβάλλει στο τζαμί και σκορπίζει τον θάνατο πυροβολώντας όποιον βρεθεί μπροστά του, ανέβηκε στο διαδίκτυο και κάνει τον γύρο του κόσμου.

Η Αστυνομία κάλεσε το κοινό να μην κοινοποιήσει το συγκεκριμένο βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ λίγο αργότερο το Facebook και το Instagram "κατέβασαν" τους λογαριασμούς του δράστη.

4. Το παρελθόν του: Όπλα, μίσος και απειλές

Ρατσιστικό «μανιφέστο» είχε δημοσιεύσει στον λογαριασμό υπό το όνομα Brenton Tarant στο Twitter ο Αυστραλός πριν μεταδώσει live βίντεο από την επίθεση. Αναρτήθηκε σήμερα το πρωί στο λογαριασμό στο Twitter που φέρει το ίδιο όνομα και την ίδια φωτογραφία προφίλ με την σελίδα στο Facebook από την οποία μεταδόθηκε live η επίθεση.

Τίτλος του «μανιφέστου» είναι «Η Μεγάλη Μετακίνηση» και στις 73 σελίδες του αναφέρεται ότι ο δράστης ήθελε να επιτεθεί κατά μουσουλμάνων. Ο τίτλος μοιάζει να παραπέμπει σε μία διατριβή του γάλλου συγγραφέα Ρενό Καμί για την εξαφάνιση των ευρωπαϊκών λαών, που θα αντικατασταθούν, σύμφωνα με τον συγγραφέα, από πληθυσμούς μη ευρωπαίων μεταναστών. Η διατριβή αυτή έχει γίνει εξαιρετικά δημοφιλής στους κύκλους της άκρας δεξιάς.

Στο «μανιφέστο», ο δράστης λέει ότι έχει γεννηθεί στην Αυστραλία, σε φτωχή οικογένεια και ότι είναι 28 ετών. Δηλώνει ότι το σημείο κλειδί της ριζοσπαστικοποίησης του είναι η ήττα της ηγέτιδας της άκρας δεξιάς Μαρίν Λεπέν στις γαλλικές προεδρικές εκλογές το 2017 και η επίθεση με φορτηγό στην Στοκχόλμη με πέντε νεκρούς ανάμεσά τους και ένα κορίτσι 11 ετών τον Απρίλιο 2017.

Εκτός της αντιπαραβολής του οπτικού υλικού από την ζώνη της επίθεσης με τα στοιχεία του βίντεο και την αναπαραγωγή της διαδρομής μέσω του Google StreetView, το AFP συνέκρινε τις εικόνες από τα όπλα του δράστη στο βίντεο και σε φωτογραφίες που ανήρτησε στον λογαριασμό στο Twitter όπου δημοσιοποιήθηκε το «μανιφέστο». Οι φωτογραφίες των όπλων που φέρουν τις συγκεκριμένες εγγραφές αναρτήθηκαν στις 13 Μαρτίου.

Σε αυτές περιλαμβάνονται ονόματα προσωπικοτήτων της στρατιωτικής ιστορίας στα αγγλικά και σε γλώσσες της ανατολικής Ευρώπης, ανάμεσά τους και πολλοί Ευρωπαίοι που πολέμησαν τις δυνάμεις της οθωμανικής αυτοκρατορίας τον 15ο και τον 16ο αιώνα, καθώς και η εγγραφή «turkofagos».

5. Από τις πιο ασφαλείς χώρες στον κόσμο

Η Νέα Ζηλανδία συγκαταλεγόταν μέχρι σήμερα στις πιο ασφαλείς χώρες του κόσμου, με μια πρόσφατη οδηγία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ προς τους Αμερικανούς να επισημαίνει πως η χρήση πυροβόλων όπλων από κακοποιούς εκεί είναι «σπάνιο» φαινόμενο.

«Δεν υπάρχει καμία θέση για πράξεις βίας τόσο ακραίες και χωρίς προηγούμενο» στη χώρα, επέμεινε η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας, Τζασίντα Αρντέρν, σημειώνοντας πως πρόκειται για «την πιο σκοτεινή μέρα» που μπορεί να θυμηθεί.

Keywords
Τυχαία Θέματα