Νέες τουρκικές κορώνες: "Κανείς στην Ανατολική Μεσόγειο χωρίς την άδεια μας"

Διατηρεί τους υψηλούς τόνους η Τουρκία με τον υπουργό Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ να διαμηνύει ότι η χώρα «δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να προχωρήσει σε έρευνες, γεωτρήσεις ή δραστηριότητες παραγωγής στα θαλάσσια σύνορα που διασφαλίζονται με τη συμφωνία με τη Λιβύη, χωρίς την άδειά της».

Σε συνέντευξή του στη Daily Sabah, ο Ντονμέζ υποστηρίζει ότι η συμφωνία με τη Λιβύη έγινε με την επίσημη κυβέρνηση που είναι

αναγνωρισμένη από όλο τον κόσμο.

«Είμαστε χώρα με απέναντι ακτές με τη Λιβύη. Η συμφωνία είναι εντός του πλαισίου του Διεθνούς Δικαίου για τη θάλασσα. Αυτό δεν έχει καμία σχέση με το ΝΑΤΟ. Δεν είναι τίποτα άλλο από μία ανώφελη προσπάθεια. Δεν υπάρχει κενό για το οποίο η Ελλάδα θα μπορούσε να έχει αντιρρήσεις» δήλωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι η Τουρκία μεγιστοποίησε την σφαίρα εξουσίας της στην Ανατολική Μεσόγειο.

Επιβεβαίωσε ότι οι ενέργειες της Τουρκίας θα συνεχιστούν και με τρίτο γεωτρύπανο όχι στη Μεσόγειο αλλά στη Μαύρη Θάλασσα και ίσως και σε διεθνή ύδατα, ενώ πρόσθεσε ότι στην Ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία σχεδιάζει άλλες πέντε γεωτρήσεις.

SZ: Ερντογάν, ο αναγκαίος απρόβλεπτος εταίρος

Εκτενές δημοσίευμα φιλοξενεί η SZ σχετικά με τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης και τον τούρκο πρόεδρο.

Εκτενές δημοσίευμα φιλοξενεί η Süddeutsche Zeitung σχετικά με τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης. Στον υπότιτλο η εφημερίδα σημειώνει: «Τουρκία και Λιβύη συμφωνούν να εκμεταλλευθούν φυσικούς πόρους που δεν τους ανήκουν καν χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τους την Ελλάδα και την Κύπρο». Η εφημερίδα υπογραμμίζει: «Οι δύο χώρες δεν έχουν καν κοινά θαλάσσια σύνορα, οι ακτές τους απέχουν πάρα πολύ μεταξύ τους. Και ανάμεσα σε αυτή την τεράστια θαλάσσια περιοχή βρίσκονται πολλά ελληνικά νησιά, ανάμεσά τους η Ρόδος, η Λέσβος και η Κρήτη. Η Άγκυρα και η Τρίπολη δεν τα έλαβαν καν υπόψη στη συμφωνία τους».

Στη συνέχεια η SZ επισημαίνει: «Ευρωπαίοι διπλωμάτες στην Αθήνα φαίνονται ανήσυχοι για την κλιμάκωση. Η σχέση ανάμεσα στις γειτονικές χώρες Ελλάδα και Τουρκία είναι τεταμένη. Αυτό το διάστημα είναι επιβαρυμένη και από το συνεχιζόμενο προσφυγικό ρεύμα από την Τουρκία προς τα νησιά του Αιγαίου. Και τα γεγονότα στην Άγκυρα δεν υπόσχονται ηρεμία. Η εφημερίδα Χουριέτ έκανε λόγο την Τετάρτη για ένα δεύτερο Memorandum ανάμεσα στην Άγκυρα και την Τρίπολη. Πρόκειται για στρατιωτική συνεργασία. Αυτό το σχέδιο δεν έχει παρουσιαστεί ακόμα στο τουρκικό κοινοβούλιο. Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκανε λόγο δημόσια ότι θα μπορούσε να στείλει στρατεύματα στη Λιβύη, εάν λάμβανε ‘σχετική' πρόσκληση. Σχολιαστής στη Χουριέτ προειδοποιεί πάντως πως ‘η Λιβύη δεν είναι Συρία'. Αποστολή τουρκικών στρατευμάτων στην άλλη πλευρά της Μεσογείου ‘δεν μπορεί η Τουρκία να την δικαιολογήσει με νόμιμα συμφέροντα ασφάλειας'. Θα πρέπει να υπολογίζει με ξεκάθαρες διεθνείς αντιδράσεις».

Τέλος, η SZ αναφέρεται στην συμπαράσταση της ΕΕ και στο σχετικό ανακοινωθέν που προετοιμάζει η Σύνοδος Κορυφής για να καταλήξει όμως ότι: «Ευρωπαίοι διπλωμάτες αταδεικνύουν την πολυπλοκότητα των σχέσεων με την Άγκυρα. Ακόμα και εάν η Άγκυρα δέχεται σκληρή κριτική για τις γεωτρήσεις φυσικού αερίου και τη στρατιωτική επέμβαση στη Συρία, η Τουρκία παραμένει για πολλούς ένα εταίρος στο ΝΑΤΟ και στην προσφυγική πολιτική. Οι απειλές του Ερντογάν να στείλει ανεξέλεγκτα πρόσφυγες στην Ευρώπη δείχνουν να έχουν αποτέλεσμα καθόσον για πολλούς ο Ερντογάν είναι ‘απρόβλεπτος'».

Keywords
Τυχαία Θέματα