Νέο εισαγγελικό "όχι" στο Δημ. Κουφοντίνα

Νέα απορριπτική πρόταση για χορήγηση άδειας στο Δημήτρη Κουφοντίνα υπέβαλε η εισαγγελέας του Βόλου προς το αρμόδιο πλημμελειοδικείο.

Η ισχύς του νέου Ποινικού Κώδικα από την 1η Ιουλίου είχε σαν αποτέλεσμα η δικογραφία που έχει σχηματιστεί σε βάρος του καταδικασθέντα για συμμετοχή στη 17Ν και άλλων κρατουμένων για στάση στις φυλακές, να αφορά πλέον μόνο πλημμεληματικές πράξεις. Έτσι, δεν ισχύει πια η αιτιολογία της προηγούμενης -προ δεκαημέρου- απορριπτικής εισήγησης της ίδιας εισαγγελέως.

Για το λόγο αυτό η εισαγγελική λειτουργός υπέβαλε νέα πρόταση στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών, σύμφωνα με την οποία -κατά πληροφορίες- καταλογίζεται στο Δημ. Κουφοντίνα η διέγερση διάπραξης πλημμεληματικών πράξεων.

Το περιβάλλον του πολυισοβίτη Δημ. Κουφοντίνα αναφέρει μεταξύ άλλων: «για μια φορά ακόμη η εισαγγελική αρχή του Βόλου οργανωνεται για να ακυρώσει τα αυτονόητα και να στερήσει τον Δ.Κ από το δικαίωμα στην άδεια που ασκούσε μέχρι πριν από μερικούς μήνες και που του αναγνώρισε έμμεσα και ο ίδιος ο Άρειος Πάγος. Με μία νέα πρόταση της (15 ημέρες μετά την προηγούμενη), η εισαγγελέας κα Βαϊτση επανέρχεται με μία νέα απορριπτική αιτιολογία στο ζήτημα της άδειας , μετά την αναίρεση της προηγούμενης από το ανώτατο δικαστήριο και αφού η προ 10 ημερών πρόταση της περί « κωλύματος λόγω άσκησης κακουργηματικής δίωξης» έπεσε στο κενό μετά την ισχύ του νέου ποινικού κώδικα.

Οι κατά σειρά αρνητικές προτάσεις των εισαγγελέων του Βόλου βασίζονται κάθε φορά και σε μια διαφορετική αιτιολογία , καθώς σε κάθε στάδιο επινοούν και κάτι καινούργιο για να μπορέσουν να στερήσουν την άδεια από τον κρατούμενο, ενώ πάντοτε η κατάληξη είναι η μη μεταστροφή («έλλειψη ηθικής βελτίωσης») του κρατουμένου και ο λόγος του , αυτό που ενοχλεί. Από τις κρίσεις περί των πολλών ισοβίων, που εμπόδιζαν την άδεια, στο «κόκκινο νήμα» που «σήμαινε αγώνες», στην μικρή βόλτα στην Αθήνα, (όπου μια φωτογραφία στα κλεφτά από έναν περαστικό, κρυμμένο πίσω από κάποιο στύλο , αποτέλεσε κι αυτή αντικείμενο μομφής κατά του κρατούμενου), περάσαμε στην ανακάλυψη μιας ξεχασμένης διαμαρτυρίας στις φυλακές (όπου ξαφνικά ασκήθηκε κακουργηματική δίωξη για μια ανάρτηση αλληλεγγύης στο indymedia) , και τώρα, η νέα πρόταση της κας εισαγγελέως ανακαλύπτει «διέγερση» και «πρόκληση» σε τέλεση πλημμελημάτων, στις ευχαριστίες του κρατουμένου σε όσους του στάθηκαν αλληλέγγυοι (!!!) και κίνδυνο εξ αυτών πρόκλησης αδικημάτων.

Με φράσεις όπως « δεν περιορίζεται μόνο στην παράθεση των πολιτικών του πεποιθήσεων αλλά προβαίνει και σε υλικές πράξεις αποστολής επιστολών στα ΜΜΕ»…., «καλεί σε συμπαράσταση και αλληλεγγύη», «ευχαριστεί για την συμπαράσταση συντρόφους και συντρόφισσες» , και χρεώνοντας του όσες διαμαρτυρίες έγιναν όλο αυτό το διάστημα για την υπόθεσή του αποφαίνεται ότι με το λόγο του «προκαλεί ερεθισμό των πνευμάτων των αλληλέγγυων» και καταλήγει στην κρίση ότι «υπάρχουν σοβαρότατες ενδείξεις για την τέλεση εκ μέρους του κρατούμενου της αξιόποινης πράξης της διέγερσης σε τέλεση (τουλάχιστον) πλημμελημάτων», προτείνοντας για μια φορά ακόμη την απόρριψη του αιτήματος για άδεια. Από ότι φαίνεται η Εισαγγελία του Βόλου έχει ήδη ταχθεί στην πρώτη γραμμή της μάχης για την εξάλειψη του εγκλήματος και την εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών, συντασσόμενη πλήρως με το πνεύμα των ημερών . Το Συμβούλιο του Βόλου έχει ήδη επαναπροσδιορισθεί για την Τετάρτη».

Ο νέος Ποινικός Κώδικας

Την ίδια ώρα, το ενδιαφέρον έχουν προκαλέσει οι διατάξεις του νέου Ποινικού κώδικα, καθώς σύμφωνα με εκτιμήσεις νομικών, οι έγκλειστοι καταδικασθέντες της 17Ν δεν αποκλείεται το επόμενο διάστημα να έχουν τη δυνατότητα να ζητήσουν την αποφυλάκισή του. Συγκεκριμένα, νομικοί εκτιμούν πως πλέον το 110Α του ΠΚ περιλαμβάνει και τους καταδικασθέντες για τρομοκρατία, δίνοντας και σε αυτούς το δικαίωμα να ζητήσουν την αποφυλάκισή τους και τον κατ’ οίκον περιορισμό με «βραχιολάκι», εφόσον έχουν συμπληρώσει έκτιση 17 ετών.

Άμεση ήταν η αντίδραση του υπουργού Δικαιοσύνης, Μιχ. Καλογήρου, αναφορικά με τη θέση πως οι πολυισοβίτες για τρομοκρατία θα μπορούν να αποφυλακιστούν με βάση το νέο Ποινικό Κώδικα. Ο υπουργός χαρακτηρίζει τα σχετικά δημοσιεύματα «πρόχειρα, ψευδή» και υποστηρίζει πως επιχειρούν να εμπλέξουν την μεταρρύθμιση των ποινικών κωδίκων στην προεκλογική αντιπαράθεση.

«Η αντιμετώπιση των πολυισοβιτών με τον νέο Ποινικό Κώδικα είναι βαρύτερη απέναντι σε όλες τις κατηγορίες εγκλημάτων. Ενδεικτικά, με τον παλιό Ποινικό Κώδικα όποιος είχε περισσότερες καταδίκες ισόβιας κάθειρξης, έπρεπε να παραμείνει στη φυλακή για 19 έτη, ενώ με τον νέο ποινικό κώδικα 25 έτη. Παράλληλα σύμφωνα με το άρθρο 7 του ΠΔ. 62/2014 δεν εμπίπτουν στην πιλοτική εφαρμογή του θεσμού της ηλεκτρονικής επιτήρησης όσοι έχουν καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη» δηλώνει ο Μιχ. Καλογήρου και προσθέτει: «Συνεπώς, σήμερα, δεν μπορεί να εφαρμοστεί στην πράξη ο εν λόγω θεσμός στις περιπτώσεις που αφορούν τα προκείμενα δημοσιεύματα. Πέραν αυτού, πρέπει να ξεκαθαριστεί ότι κανένα αίτημα αποφυλάκισης από μόνο του δεν μπορεί να οδηγήσει σε αυτή, αφού απαιτείται απόφαση του αρμόδιου δικαστικού συμβουλίου, που κρίνει τις τυπικές και ουσιαστικές προϋποθέσεις».

Keywords
Τυχαία Θέματα