Νίκος Βούτσης: Η Βουλή δεν είναι μαυσωλείο

«Η Βουλή δεν είναι μαυσωλείο. Ποτέ δεν έπρεπε να είναι και δεν πρέπει να υπάρξει στο μέλλον. Είναι μια παρακαταθήκη αλλά και μια ζωντανή διαρκής πηγή του Κοινοβουλευτισμού, της Δημοκρατίας, της ενθάρρυνσης των πολιτιστικών, επιστημονικών και κοινωνικών δράσεων της χώρας. Είναι οπωσδήποτε το σημείο όπου οι δεκάδες των διαδηλώσεων καταλήγουν αλλά και το επίκεντρο όπου οι σκληρές πολιτικές αντιπαραθέσεις παράγουν αποτελέσματα», ανέφερε ο πρόεδρος της Βουλής

των Ελλήνων Νίκος Βούτσης, παρουσιάζοντας τις παρεμβάσεις και δράσεις της Βουλής στο χώρο του πολιτισμού και των εκδόσεων.

«Δεν βιαζόμαστε, δεν κάνουμε κινήσεις μεσοβέζικες, μεταβατικές», πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας την «εντυπωσιακή παρουσία που έκανε στο πρόσφατο Διεθνές Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης η παρουσία του Ιδρύματος της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία και οι εκδόσεις του».

Αναφερόμενος στη Βιβλιοθήκη της Βουλής υπογράμμισε την εξαιρετική δουλειά που γίνεται προκειμένου το περιεχόμενό της να γίνει «κτήμα» όσων ζουν όχι μόνο στην Αθήνα αλλά και σε όλη τη χώρα και πέραν των συνόρων της, φέρνοντας ως παράδειγμα τη Βιβλιοθήκη της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης όπου με τη στήριξη της Βουλής γίνεται εδώ και χρόνια προσπάθεια προκειμένου αυτή να ανασυσταθεί, να καταλογογραφηθεί και να εμπλουτιστεί. Επίσης επισήμανε ότι με περίπου 40 βιβλιοθήκες πανελλαδικά βρίσκεται σε εξέλιξη η προσπάθεια να υπάρξει τηλ διασύνδεση με το υλικό της βιβλιοθήκης της Βουλής.

Ο πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε επίσης στις 40 περίπου βιβλιοθήκες πανελλαδικά όπου έχει αρχίσει εδώ και καιρό και υπάρχει μια πιο «στενή σχέση» μέσω της προσπάθειας ηλεκτρονικής διασύνδεσης με το πλουσιότατο υλικό της Βιβλιοθήκης και του Ιδρύματος της Βουλής.

Το σημαντικό είναι ότι η Βουλή δεν μένει στο κέλυφός της: «Έχουμε πάει, με αφορμή εκθέσεις Καβάλα, Αμύντιο, Καρδίτσα. Τη Δευτέρα πάμε στην Κέρκυρα για την έκθεση του Καποδίστρια. Πάμε παντού , σε όλη την Ελλάδα. Αυτό θα προσπαθήσουμε να συνεχιστεί και να αφήσει το αποτύπωμά του», τόνισε ο κ.Βούτσης.

Σημαντικό χαρακτήρισε και το ότι η περιφέρεια έρχεται στη Βουλή: 70.000 μαθητές και 116 χιλιάδες επισκέπτες έχει ετησίως η βιβλιοθήκη της Βουλής ή το μοναδικό αρχείο Τύπου στη Λένορμαν, εξαίροντας τις προσπάθειες ψηφιοποίησης και τεχνολογικής ανάπτυξης χάρη στα εργαστήρια συντήρησης βιβλίων.

«Όλο αυτό το φάσμα δραστηριότητας έρχεται σε επαφή με ένα πολύ μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας», συνόψισε.«Είμαι σίγουρος, πρόσθεσε, ότι βαδίζουμε στη σωστή ρότα για ένα επιπλέον λόγο, Δεν έχει εκφραστεί στη διάσκεψη των προέδρων και αλλού σχεδόν καμία ένσταση και κριτική, με την έννοια της σοβαρής ένστασης και αποδόμησης».

Την Τρίτη σηκώνει αυλαία υπό την αιγίδα της Βουλής η 3η έκθεση γελοιογράφων Cartoonfair 2018, στο Μετρό του Συντάγματος. «Η Βουλή ενθαρρύνει, στηρίζει, δίνει εμπειρογνωμοσύνη, προσφέρει υλικό, επαφές, είναι κέλυφος όχι μέρος της εκτελεστικής εξουσίας».

«Αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες πολύ σημαντικές και σε επίπεδο ανασύστασης της ιστορικής μνήμης της χώρας μας », κατέληξε ο κ.Βούτσης, αναφερόμενος στην πρόθεση δημιουργίας ενός Μουσείου Δημοκρατίας στην Αθήνα, μαζί με την ενίσχυση των δράσεων του Πάρκου Εθνικής Συμφιλίωσης στο Γράμμο.

Για τους εορτασμούς των 200 χρόνων από την ανεξαρτησία της χώρας, το 2021, προετοιμάζονται ήδη εκδηλώσεις και εκδόσεις.

Στον τομέα, ειδικότερα, των εκδόσεων το Ίδρυμα έχει εκδώσει πάνω από 100 τίτλους. Πρόσφατα το οι «Πόλεις των Φιλικών» και η «Κοινωνική και Πολιτική Εκπροσώπηση, Προκλήσεις και Προοπτικές στη Δημοκρατία τον 21ο αιώνα». Υπό έκδοση είναι το «Αδαμάντιος Κοραής, Σημειώσεις εις το Προσωρινόν Πολίτευμα της Ελλάδος και τα πρακτικά του συνεδρίου «Διλήμματα και συμφραζόμενα του προσφυγικού ζητήματος».

Οι εκθέσεις της Βουλής μεταφέρονται στο μεγαλύτερο μέρος της Ελλαδας. Μετά την έκθεση για τον Μανόλη Αναγνωστάκη έπεται η Διαμαρτυρία ως δημοκρατική πρακτική:κινήματα ειρήνης στη Νότια Ευρώπη , 1974-1990». Στις 6 Ιουνίου ανήγγειλε ο κ.Βούτσης σειρά συναντήσεων και εκδηλώσεων για τον αρχιτέκτονα Αρη Κωνσταντινίδη και στο τέλος του 2018 μεγάλο συνέδριο για το Μάη του 68.

Οι πρώτοι καρποί του τετραετούς ερευνητικού προγράμματος 1821-2021.Διακόσια χρόνια από την ελληνική Επανάσταση θα υπάρξουν εντός της χρονιάς.

Keywords
Τυχαία Θέματα