Νομοσχέδιο ΑΕΙ: Δίδυμο με τον Πλεύρη στη Βουλή η Κεραμέως

H υπουργός Παιδείας έγινε «δίδυμο» με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη όταν προ ημερών παρουσίασαν το νομοσχέδιο για τη παιδεία που έχει ξεκινήσει να συζητείται στην Ολομέλεια της Βουλής. Σήμερα όμως στην συζήτηση στο κοινοβούλιο η Νίκη Κεραμέως άλλαξε «παρτενέρ» και μαζί με τον βουλευτή τη Ν.Δ Θανάση Πλεύρη αποτέλεσαν το «δίδυμο» υπεράσπισης της συνταγματικότητας του νομοσχεδίου, που ψηφίζεται αύριο, αν είναι πιθανή η παράταση της συζήτησης και την Πέμπτη.

Η «σύμπραξη» Κεραμέως

- Πλεύρη πραγματοποιήθηκε μετά την ένσταση αντισυνταγματικότητας που κατέθεσαν για 16 από τα άρθρα του νομοσχεδίου ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και το Μέρα 25. Κυρίως αυτά που αφορούν τις πειθαρχικές διαδικασίες καθώς και την παρουσία ειδικού αστυνομικού σώματος μέσα στα πανεπιστήμια. Η ένσταση απορρίφθηκε -όπως ήταν αναμενόμενο- από την κυβερνητική πλειοψηφία. Παρόλα αυτά ενδεικτική ήταν η παράθεση των επιχειρημάτων της κυβέρνησης για τον πολιτικό προσανατολισμό και το πνεύμα του νομοθετήματος.

Νίκη Κεραμέως: Πυρήνας της εξουσίας η Αστυνομία

Στην παρέμβασή της Νίκη Κεραμέως υποστήριξε πως «το αυτοδιοίκητο των Πανεπιστημίων οριοθετείται από δραστηριότητες ακαδημαϊκού χαρακτήρα και για να το πούμε απλά, το αυτοδιοίκητο είναι αρμοδιότητα καθ’ ύλην, όχι κατά τόπο». Έτσι εκτίμησε ότι «ο νομοθέτης έχει όχι την ευχέρεια, έχει την υποχρέωση να περιφρουρήσει αυτό το δικαίωμα, αυτήν την αρχή της ακαδημαϊκής ελευθερίας, να διασφαλίσει την ακώλυτη άσκηση του έργου των Πανεπιστημίων». Για τον λόγο αυτό η υπουργός Παιδείας είπε πως «έκφανση αυτής της υποχρέωσης είναι και η γενική αστυνομική αρμοδιότητα για την πρόληψη και καταστολή αξιόποινων πράξεων. Αυτήν ακριβώς οργανώνει και θεσπίζει με τη σύσταση της ΟΠΠΙ, ένα ειδικό σώμα αστυνόμευσης, ο νομοθέτης εκτιμώντας, με βάση τα αναντίρρητα δεδομένα που έχουμε στη διάθεσή μας, ότι πρέπει να ενισχυθεί η ασφάλεια των Πανεπιστημίων μας».

Μάλιστα η υπουργός Παιδείας εξέφρασε την εκτίμηση της στην τοποθέτηση του Θ.Πλεύρη σημειώνοντας πως «αυτή η γενική αστυνόμευση που συζητούμε συνιστά αρμοδιότητα -το είπε προηγουμένως εξαιρετικά ο κ. Πλεύρης- του σκληρού κρατικού πυρήνα, έγκειται αποκλειστικά στην Ελληνική Αστυνομία και δεν περιορίζεται καθ’ ύλην τοπικά από την αρμοδιότητα κανενός άλλου οργάνου».

Επίσης η υπουργός Παιδείας σημείωσε ότι πρέπει να υπάρχει αστυνομικό σώμα εντός των πανεπιστημίων και να μην ανατεθεί στις πρυτανείες η αρμοδιότητα της φύλαξης. Αιτιολόγησε την θέση της λέγοντας πως «δεν μπορεί να υπαχθεί ένα Σώμα που ασκεί πλήρη αστυνομικά καθήκοντα στις πρυτανικές αρχές, γιατί αυτή η κρατική αρμοδιότητα ανήκει ακριβώς στον πυρήνα του κράτους και κατά νόμο έχει ανατεθεί αποκλειστικά στην Ελληνική Αστυνομία». Έθεσε μάλιστα και το ρητορικό ερώτημα: «Θα δώσει ο πρύτανης εντολή για σύλληψη;» συμπληρώνοντας πως «δεν νοείται ο πρύτανης να κάνει τον αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, να επέμβει δηλαδή στον σκληρό πυρήνα της δημόσιας εξουσίας».

Όσο για τον Θανάση Πλεύρη ένα από τα στοιχεία της ομιλίας του ήταν η σύγκριση που έκανε ανάμεσα στο πανεπιστήμιο και το …Άγιο Όρος. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε «σε άλλες δομές που υπάρχει αυτοδιοίκητο η Αστυνομία βρίσκεται κανονικά, είτε στους ΟΤΑ, είτε στο Άγιο Όρος που έχει πλήρη αυτοδιοίκηση. Έχει δύο σταθμούς Αστυνομίας μέσα και ποτέ δεν τέθηκε θέμα ότι θίγεται το αυτοδιοίκητο επειδή βρίσκεται η Αστυνομία. Γιατί; Γιατί αυτό είναι στον σκληρό πυρήνα της κρατικής εξουσίας».

Γιώργος Κατρούγκαλος: Θυμίζετε ΕΚΟΦ

Έντονη ήταν η κριτική που ασκήθηκε από την αντιπολίτευση όχι μόνον για τα επιχειρήματα αλλά και για το ύφος που αυτά εκφέρονται. Χαρακτηριστική ήταν η παρέμβαση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργου Κατρούγκαλου. Όπως χαρακτηριστικά είπε «το νομοσχέδιο που φέρνετε, δεν έρχεται για να επιλύσει πραγματικά προβλήματα, αλλά απλώς για να υπηρετήσει ένα ιδεολογικό μήνυμα. Το δεύτερο και πολύ χειρότερο για σας, αγαπητοί συνάδελφοι, είναι ότι αυτό το ιδεολογικό μήνυμα θυμίζει πράγματι την ΕΡΕ της δεκαετίας του ’60 και όχι το κόμμα του Κωνσταντίνου Καραμανλή μετά το 1974. ‘Οταν μιλάτε, θυμίζετε Ελληνική Λύση. ΕΚΟΦ θυμίζετε».

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος σημείωσε πως «δεν έρχεστε να αντιμετωπίσετε την ανομία, αλλά να στείλετε ένα μήνυμα α λα Σαλβίνι περί νόμου και τάξης. Το ότι δεν είναι πραγματικό το πρόβλημα που έχετε να αντιμετωπίσετε νομοθετικά προκύπτει πρώτον από το ότι και πριν την αντισυνταγματική κατάργηση του ασύλου υπήρχε δυνατότητα αυτεπάγγελτης παρέμβασης της αστυνομικής αρχής για κάθε πλημμέλημα κατά της ζωής και για κάθε κακούργημα και προφανώς μετά τη δική σας νομοθετική παρέμβαση δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα -αν υπήρχε πραγματική ανάγκη- να κληθεί και να παρέμβει η Αστυνομία».

Θανάσης Παφίλης: Γιατί πρέπει να είναι «μέσα» η αστυνομία;

Υποκριτική στάση καταλόγισε στην κυβέρνηση και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης. Σχολιάσε ενδεικτικά: «Μιλάτε για εγκληματικότητα. Πέστε μας όλοι σας, τόσα χρόνια αυτός ο χαμός που γίνεται στα πεζοδρόμια αυτό το πάρε-δώσε των ναρκωτικών που γίνεται, γιατί δεν το έπιασε η αστυνομία; Ήταν θέμα ότι βρίσκονταν μέσα; Όχι. Δεν μπορούσαν να το πιάσουν απ’ έξω;». Επισήμανε πώς αντίθετα «η αστυνομία κατεβάζει πέντε χιλιάδες ΜΑΤ στη διαδήλωση. Μια μέρα θα ζητήσουμε να μας πείτε πού είναι οι αστυνομικοί και τι στόχο έχουν, διότι αντί να χτυπάνε το έγκλημα, πάνε και κατευθύνονται απέναντι στις κινητοποιήσεις του λαού».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα