Νομοσχέδιο για διαδηλώσεις: Μη διαπραγματεύσιμη η ψήφιση του για την κυβέρνηση

Οξύνεται η σύγκρουση κυβέρνησης – αντιπολίτευσης σχετικά με το νομοσχέδιο περιορισμού των διαδηλώσεων. Το νομοθέτημα, την πρώτη ημέρα της συζήτησης του στην επιτροπή Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, συγκέντρωσε την σκληρή κριτική όλων των κομμάτων – πλην της Ελληνικής Λύσης. Την ίδια στιγμή ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Μιχάλης Χρυσοχοίδης δηλώνει αποφασισμένος το νομοθέτημα να ψηφιστεί χωρίς αλλαγές. Διαφωνώντας ακόμη και με το ΚΙΝ.ΑΛ που τάσσεται υπέρ της ύπαρξης ρυθμιστικού νόμου για το δικαίωμα του «συνέρχεσθαι».

«Take It or leave it»

Ένα από τα πλέον εντυπωσιακά στοιχεία της παρουσίας του υπουργού Προστασίας του Πολίτη στην Βουλή, ήταν η εξαρχής προσέγγισή του στο ότι δεν πρόκειται να δεχθεί αλλαγές στο νομοσχέδιο που προτείνει. Παρά το ότι το Κίνημα Αλλαγής δήλωσε θετικό στην προοπτική νομοθετικής ρύθμισης για το θέμα των διαδηλώσεων, θέση που απορρίπτουν ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και το Μέρα 25.

Ο Μιχάλης Χρυσοχοίδης, αρνήθηκε την πρόταση που έκανε στην επιτροπή ο Γιώργος Καμίνης, ώστε να υπάρξουν εγγυήσεις από την πλευρά της δικαιοσύνης και την αρμοδιότητα της απαγόρευσης διαδηλώσεων να μην έχει ο εκάστοτε αστυνομικός διευθυντής. Πιο συγκεκριμένα ο Γιώργος Καμίνης πρότεινε στην επιτροπή είτε να μετέχει, είτε να εμπλέκεται ο κατά τόπους πρόεδρος Πρωτοδικών. Η απάντηση του Μιχάλη Χρυσοχοϊδη όμως ήταν αρνητική. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτης απάντησε χαρακτηριστικά: «Ο πρόεδρος Πρωτοδικών είναι δικαστικός. Πως θα γίνει αυτό; Βρείτε μου έναν θεσμό μη δικαστικό να το κάνουμε αυτό. Αν κάνουμε νόμους που δεν θα δουλέψουν, δεν πρόκειται να έχουμε επιτυχία». Νωρίτερα ο Γιώργος Καμίνης είχε εκφράσει την απορία του σχετικά με το πώς είναι δυνατόν να φέρνει ένα τέτοιο νομοσχέδιο κάποιος που δηλώνει «σοσιαλδημοκράτης».

Για τα ζητήματα των δικαστικών εγγυήσεων ο Μιχάλης Χρυσοχοίδης τόνισε πως εφόσον υπάρξει αρνητική θέση της αστυνομίας για μία διαδήλωση κάθε πολίτης μπορεί να προσφύγει στην δικαιοσύνη με ασφαλιστικά μέτρα ή με προσωρινή διαταγή. Θέση που τα κόμματα της αντιπολίτευσης επισήμαναν ότι πρακτικά είναι ανεφάρμοστή. Ιδίως μάλιστα σε περιπτώσεις μαθητικών διαδηλώσεων.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, αναφερόμενος στην προοπτική το νομοσχέδιο να ψηφιστεί μόνον από την Νέα Δημοκρατία έθεσε το εξής ερώτημα: «Πόσες μεγάλες μεταρρυθμίσεις πέρασαν με ένα κόμμα μόνον και έμειναν γιατί ήταν μεγάλες;». Πάντως με βάση τις τοποθετήσεις των κομμάτων, δεν αποκλείεται η Νέα Δημοκρατία να μην είναι μη μόνη που θα ψηφίσει το νομοσχέδιο αφού η Ελληνική Λύση δεν έχει καταλήξει ακόμη στην στάση που θα τηρήσει και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ψηφίσει το νομοθέτημα στην Ολομέλεια της Βουλής.

Κριτική από ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Μέρα 25

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Ραγκούσης, κατέθεσε στην Βουλή λίστα με βάση την οποία τα άρθρα του νομοσχεδίου που εισηγείται η κυβέρνηση είναι αντιγραφή στην δημοτική χουντικών διαταγμάτων. Κάτι που δεν αμφισβήτησε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη. Απάντησε πως «ναι στην Ελλάδα μεταπολιτευτικά καμία κυβέρνηση ουδέποτε ψήφισε νόμο που ρυθμίζει το δικαίωμα του συνέρχεσθαι».

Ανταπαντώντας ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι το θέμα του περιορισμού διαδηλώσεων σε περιπτώσεις που τίθεται θέμα δημόσιας ασφάλειας έχουν ρυθμιστεί με προεδρικό διάταγμα του 1991, της κυβέρνησης του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη όπως και με νεώτερο προεδρικό Διάταγμα που ψηφίστηκε επί υπουργίας του Νίκου Δένδια, το 2013. Μάλιστα έθεσε το ερώτημα του γιατί ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης δεν νομοθέτησε σχετικά στο παρελθόν όπου έχει υπάρξει ξανά υπουργός Δημόσιας Τάξης, τονίζοντας ότι πρόκειται για επιλογή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, την οποία νομοθετεί σήμερα ο Μιχάλης Χρυσοχοίδης.

Κατηγορηματικός ήταν ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Γιάννης Γκιόκας. Είπε ότι η κυβέρνηση επικαλείται την ταλαιπωρία των κατοίκων την ίδια στιγμή που αυτό το αποτέλεσμα έχουν οι τελευταίες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Αθήνας – εννοώντας προφανώς τον Μεγάλο Περίπατο- όπως και η κακή κατάσταση των δημόσιων συγκοινωνιών. Επίσης σχολίασε αρνητικά τις αναφορές του εισηγητή της Νέας Δημοκρατίας Κώστα Καραγκούνη που συσχέτισε με παραβατικές συμπεριφορές τις κινητοποιήσεις. Όπως είπε ο Γιάννης Γκιόκας η κυβέρνηση έχει την θέση ότι «οι κινητοποιήσεις και οι συγκεντρώσεις είναι η μήτρα εγκληματικών πράξεων».

Έντονη κριτική και από την βουλευτή του Μέρα 25 Αγγελική Αδαμοπούλου η οποία επισήμανε απευθυνόμενη προς την κυβέρνηση πως «μεταφέρετε στην πολιτική πραγματικότητα τη πολιτική προίκα του Όρμπαν και του Τράμπ».

Keywords
Τυχαία Θέματα