Νομοσχέδιο για διαδηλώσεις: Η κυβέρνηση πιέζει το ΚΙΝΑΛ για θετική ψήφο

Έντονες πολιτικές αλλά και νομικές διεργασίες φαίνεται πώς εκτυλίσσονται σχετικά με το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις που αναμένεται να ψηφιστεί την Πέμπτη στην Ολομέλεια της Βουλής, καθώς η κυβέρνηση φαίνεται να αναζητά την θετική ψήφο του Κινήματος Αλλαγής προκειμένου να μην βρεθεί σε καθεστώς πολιτικής απομόνωσης, αφού σε αντίθετη περίπτωση το νομοθέτημα θα ψηφιστεί μόνον από τους βουλευτές της Ν.Δ.

Οι αλλαγές

Στο

πλαίσιο αυτό στο κλείσιμο της σημερινής συνεδρίασης της Επιτροπής Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, ο Μιχάλης Χρυσοχοίδης κατέθεσε συγκεκριμένες νομοτεχνικές αλλαγές. Με βάση αυτές καταργούνται οι παράγραφοι 1 και 3 του άρθρου 13 που προβλέπουν την ποινή φυλάκισης σε όσους μετέχουν σε πορεία ή διαδήλωση που έχει απαγορευθεί από τις αστυνομικές αρχές (ιδιώνυμο). Επίσης στο άρθρο 10 του νομοσχεδίου προστέθηκε ο όρος της σύμφωνης γνώμης του τοπικού Προέδρου Πρωτοδικών για την απαγόρευση μίας συνάθροισης αρκεί η γνωμοδότηση να υφίσταται έως και 24 ώρες πριν την διεξαγωγή της. Σε αντίθετη περίπτωση την απόφαση λαμβάνει η αστυνομία. Καταθέτοντας τις συγκεκριμένες αλλαγές ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, δεν έκρυψε ότι κατατίθενται «επειδή πιστεύουμε στο διάλογο κι έχουμε σεβασμό στην κοινοβουλευτική διαδικασία, κι ακούσαμε μια σειρά από προτάσεις από την πλευρά του ΚΙΝ.ΑΛ» ενώ υποστήριξε πως «καλύπτουν πλήρως την τοποθέτηση του ΚΙΝ.ΑΛ οι οποίες θα βοηθήσουν στο τομέα των δικαστικών εγγυήσεων».

Πιέσεις προς το ΚΙΝ.ΑΛ

Μετά από την εξέλιξη αυτή ερωτηματικό αποτελεί το τι θα κάνει το Κίνημα Αλλαγής. Κυρίως σχετικά με το αν κρίνει ότι αυτές ανταποκρίνονται στο αίτημα του για θεσμικές δικαστικές εγγυήσεις, ώστε να μην αποτελεί το ζήτημα της απαγόρευσης ή όχι των διαδηλώσεων αντικείμενο των αστυνομικών αρχών. Στοιχείο όμως το οποίο θα συνεκτιμηθεί όχι με γνώμονα μόνον την πρόσθεση νέων διατάξεων αλλά και συνολικά από το πνεύμα του νομοθετήματος.

Να σημειωθεί ότι για το ζήτημα αυτό υπήρξε και δημόσια ανταλλαγή απόψεων ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και την Φώφη Γεννηματά κατά την διάρκεια της συζήτησης ερώτησης της προέδρου του ΚΙΝ.ΑΛ στον πρωθυπουργό για την οικονομία. Η Φώφη Γεννηματά επισήμανε χαρακτηριστικά ότι το νομοσχέδιο «έτσι όπως είναι δεν ψηφίζεται» ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε θετικός σε αλλαγές «όχι όμως στο βαθμό που θα απονευρώσουν το νομοθέτημα και θα το κάνουν εντελώς ανεφάρμοστο». Ο πρωθυπουργός άσκησε εμφανείς πιέσεις στο ΚΙΝ.ΑΛ λέγοντας πως «θα ενσωματώσουμε προτάσεις τις οποίες έχετε. Είναι ένα να κάνεις ουσιαστικές προτάσεις για τη βελτίωση του νομοσχεδίου και είναι άλλο να κρύβεσαι πίσω από προσχηματικές προτάσεις για να βρεις μία δικαιολογία να μην ψηφίσεις ή να απέχεις ή να κάνεις κάτι διαφορετικό. Εδώ όλοι θα αποφασίσουμε με ποιους συντασσόμαστε τελικά».

Έως στιγμής το ΚΙΝ.ΑΛ έχει δηλώσεις ότι επιφυλάσσεται για να διατυπώσει την στάση του στην Ολομέλεια της Βουλής. Αν και έχουν καταγραφεί απόψεις, όπως π.χ του μέλους της ΚΠΕ Σταμάτη Μαλλέλη στην οποία σημειώνει ότι το νομοσχέδιο δεν χωρά βελτιώσεις. Έντονη κριτική ασκήθηκε στην Βουλή και από τον Χάρη Καστανίδη.

Κατά η υπόλοιπη αντιπολίτευση

Για τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και το Μέρα 25 πάντως το νομοσχέδιο παραμένει αρνητικό. Η κριτική τους εστιάζεται κυρίως στον αντιδημοκρατικό χαρακτήρα του, στην ενσωμάτωση αυτούσιων τμημάτων της νομοθεσίας της Χούντας «μεταφρασμένων» στην δημοτική ενώ πολιτικά εκτιμάται ότι στοχεύει στην ανάσχεση της κοινωνικής διαμαρτυρίας. Ιδίως ενόψει πιθανών σκληρών οικονομικών πολιτικών στο άμεσο μέλλον.

Στην παρέμβαση της στην Βουλή, η πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Όλγα Γεροβασίλη σημείωσε ότι υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο για τις διαδηλώσεις. Πιο συγκεκριμένα μίλησε για «το π.δ. 141/1991, όπως τροποποιήθηκε το 2013 προβλέπει ξεκάθαρα ότι: οι υπαίθριες συναθροίσεις μπορεί να απαγορεύονται προληπτικά: α) αν επίκειται σοβαρός κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια και β) αν απειλείται σοβαρή διατάραξη της κοινωνικοοικονομικής ζωής.Ακόμη προβλέπεται ότι: «δεν επιτρέπεται η κατάληψη ολόκληρου του οδοστρώματος και η πλήρης διακοπή της κυκλοφορίας από ιδιαίτερα μικρές συναθροίσεις, ενώ προβλέπεται η δυνατότητα περιορισμού τους σε μέρος του οδοστρώματος». Μάλιστα σε ανάρτηση του ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Ραγκούσης επισημαίνει ότι ξεκίνησε « νομική αποδόμηση όπως και η κοινωνική απονομιμοποίηση του αντισυνταγματικού και αντιδημοκρατικού Νομοσχεδίου Μητσοτάκη-Χρυσοχοΐδη» αναφερόμενος σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδας

Όχι από την Ένωση Εισαγγελέων

Η ανακοίνωση της ¨Ενωσης Εισαγγελέων που υπογράφεται από την Αντεισαγγελέα Α.Π Άννα Ζαϊρη τονίζει αναφορικά με την πρόβλεψη για παρουσία εισαγγελικού λειτουργού στις διαδηλώσεις πως «σε περίπτωση που τεθεί ζήτημα θεσμοθέτησης υποχρεωτικής παρουσίας Εισαγγελικού λειτουργού σε χώρο υπαίθριας συνάθροισης με αναφορά σε αρμοδιότητες επιχειρησιακής οργάνωσης ή διάλυσης των δημόσιων υπαίθριων συναθροίσεων, θα πρόκειται για ρύθμιση με εγγενή ασυμβατότητα προς τα άρθρα 87 επ. του Συντάγματος, δεδομένου ότι θα αναθέτει σε Δικαστικό λειτουργό διοικητικές αρμοδιότητες που ανήκουν την εκτελεστική εξουσία και τα όργανά της».

Στην ίδια ανακοίνωση γίνεται λόγος για προβλέψεις που υπάρχουν σχετικά με τα ζητήματα αυτά στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. Με βάση αυτά σημειώνεται ότι «το ήδη ισχύον νομικό πλαίσιο είναι επαρκέστατο και αντιστοιχεί πλήρως στο προτεινόμενο άρθρο 11 του σχεδίου νόμου που ομιλεί για ενημέρωση του αρμόδιου Εισαγγελέα Πρωτοδικών, ως μόνη δε θεμιτή βελτίωση θα μπορούσε να προστεθεί η μνεία, ότι η επικοινωνία με τον Εισαγγελέα γίνεται άμεσα και με κάθε πρόσφορο τεχνικό μέσον».

Οι εισαγγελείς αναφέρονται επίσης στην «επιδείνωση που θα επέφερε στο ήδη τεράστιο εργασιακό φορτίο του κλάδου μας η τυχόν υποχρεωτική παρουσία Εισαγγελικού λειτουργού στις συχνότατες πλέον υπαίθριες συναθροίσεις και η οποία όχι μόνο θα ήταν χωρίς προστιθέμενη αξία και αποτέλεσμα αλλά επί πλέον θα επέτεινε την καθυστέρηση του κυρίως έργου των εισαγγελικών λειτουργών που είναι η απονομή της ποινικής Δικαιοσύνης».

Keywords
Τυχαία Θέματα