Νομοσχέδιο Παιδείας: Επίθεση Κεραμέως - Χρυσοχοίδη στους πρυτάνεις και "raise" της Ελ.Λύσης με λοκατζήδες στα ΑΕΙ

Η απομόνωση της κυβέρνησης από την αντιπολίτευση (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝ.ΑΛ, ΚΚΕ, Μέρα 25) και η διαφαινόμενη διαμόρφωση ενός άτυπου μετώπου της Ν.Δ με την Ελληνική Λύση, ήταν το πολιτικό στοιχείο που διαφάνηκε στην πρώτη ημέρα συζήτησης του νομοσχεδίου Κεραμέως-Χρυσοχοϊδη για τα ΑΕΙ στην Βουλή. Ειδικά στο θέμα του αστυνομικού σώματος φύλαξης των

πανεπιστημίων το κόμμα του Κ.Βελόπουλου έκανε πρόταση οι φρουροί που θα τοποθετηθούν να έχουν λάβει εκπαίδευση «ειδικών δυνάμεων».

Στην συζήτηση στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής η Νίκη Κεραμέως και ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης εμφανίστηκαν αμφότεροι στα κυβερνητικά έδρανα δίνοντας εξαρχής και με σαφήνεια τον έντονα κατασταλτικό χαρακτήρα του νομοσχεδίου. Κοινό στοιχείο των τοποθετήσεών τους ήταν το ότι η κυβέρνηση θα είναι αποφασιστική στην εφαρμογή του νομοσχεδίου γιατί αυτό απηχεί την συνολική της βούληση.

Κυβερνητικό «κατηγορώ» στους πρυτάνεις

Εντύπωση προκάλεσε η επίθεση που εξαπέλυσαν και οι δύο υπουργοί στους πρυτάνεις, οι οποίοι διαφωνούν στην πλειοψηφία τους με την εγκαθίδρυση αστυνομικού σώματος στα ΑΕΙ.

Ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδής έχρισε σχεδόν συνυπεύθυνους τους πρυτάνεις διαχρονικά για τα φαινόμενα ανομίας στα πανεπιστήμια. Όπως τόνισε «η συνήθειά τους να διευθύνουν, ανεχόμενοι και συνυπάρχοντας με τις ακραίες βίαιες μειοψηφίες, δεν αποτελεί προσόν, είναι μέρος του προβλήματος. Είναι κατά κάποιο τρόπο εθισμένοι στην απειλή κακοποίησης θεωρώντας τη αναγκαίο κακό». Επικαλέστηκε συγκεκριμένο παράδειγμα λέγοντας πως «ισως η πιο θλιβερή και κραυγαλέα απόδειξη είναι ότι την πρόσφατη βαρβαρότητα της ΑΣΟΕΕ τη μάθαμε από ανάρτηση των εγκληματιών. Όχι από καταγγελία ή κινητοποίηση των πρυτανικών αρχών».

Στην θέση αυτή συνεπικούρησε και η Νίκη Κεραμέως λέγοντας πως «υπάρχουν συστημικές εστίες παραβατικότητας που αμαυρώνουν την εικόνα πανεπιστημίου και εμποδίζουν την ανάπτυξη του πανεπιστημίου. Η λύση που προτείνουμε είναι για θέματα φύλαξης, για θέματα αξιόποινων πράξεων, δεν μπορεί να έχει αρμοδιότητα ο πρύτανης». Επίσης η Ν.Κεραμέως αναφέρθηκε και στις ρυθμίσεις για την εισαγωγή στο πανεπιστήμιο λέγοντας πως «σήμερα που δεν υπάρχει πλαίσιο επιλογών μόνο το ½ των φοιτητών επιλέγει το τμήμα στο οποίο καταλήγει να φοιτά μέσα στις πρώτες 5 επιλογές του. Μπορεί κάποιος να εγγραφεί σε 200στη επιλογή του που δεν θα φοιτήσει και καταλαμβάνει τη θέση κάποιου που θέλει. Στόχος ρύθμισης είναι να εισάγονται περισσότεροι υποψήφιοι σε τμήματα που θέλουν πραγματικά να σπουδάσουν»

Η αντιπολίτευση

Η απόσυρση του νομοσχεδίου ήταν κοινός τόπος για την αντιπολίτευση (πλήν Ελληνικής Λύσης). Οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ και του Μέρα 25 επισήμαναν ότι θα στηρίξουν πολιτικά τους κοινωνικούς αγώνες τόσο για την μη ψήφιση του νομοσχεδίου όσο και στην συνέχεια για την μη εφαρμογή του. Αυτό ξεκαθάρισε άλλωστε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης σημειώνοντας πως «οι αγώνες του φοιτητικού κινήματος θα έχουν την πολιτική μας στήριξη». Νωρίτερα ο Νίκος Φίλης σημείωσε απευθυνόμενος στην κυβέρνησης πως πρέπει «να απολογηθείτε στα χιλιάδες νέα παιδιά που τους κόβετε το μέλλον! Που δημιουργείτε καθεστώς Κορκονέα στα πανεπιστήμια! Η αστυνομία με ανεκπαίδευτους φρουρούς δεν είναι τίποτα άλλο από Κορκοναίους». Επίσης η Σια Αναγνωστοπούλου αναφερόμενη στην κυβερνητική επίθεση στου πρυτάνεις επισήμανε ότι έχουν «βαθιά συνείδηση σε όποια παράταξη κι αν ανήκουν στο ρόλο τους. Στο ότι σε ελεύθερους ανθρώπους εμπιστεύεσαι ελεύθερους ανθρώπους» προσθέτγοντας ότι «για να διαμορφωθεί ένας ελεύθερος άνθρωπος χρειάζεται η ελεύθερη διακίνηση ιδεών».

Την πρόταση νόμου που έχει καταθέσει το ΚΙΝ.ΑΛ επικαλέστηκε η εκπρόσωπος του κόμματος Χαρά Κεφαλίδου προτείνοντας η φύλαξη των σχολών να ανατεθεί στις πρυτανικές αρχές. Για σχέδιο καταστολής που έχει στόχο την διαφύλαξη των ιδιωτικών συμφερόντων στα πανεπιστήμια μίλησε ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Γιάννης Δελλής. Η Σοφία Σακοράφα από το Μέρα 25 τόνισε πως η Ν.Δ επιδεικνύει «DNA αυταρχισμού».

Η Ελληνική Λύση και οι ειδικές δυνάμεις

Θετικά στάθηκε απέναντι στο νομοσχέδιο η Ελληνική Λύση. Μάλιστα ο βουλευτής του κόμματος Κωνσταντίνος Μπούμπας είπε ότι η κυβέρνηση αντέγραψε τις προτάσεις της Ελληνικης Λϋσης όμως «έκανε κάποια λάθη στην αντιγραφή».

Η εισηγήτρια του κόμματος Σοφία Ασημακοπούλου μάλιστα κατέθεσε συγκεκριμένη θέση ζητώντας την σύσταση σώματος με εκπαίδευση ειδικών δυνάμεων που θα παρεμβαίνει δίχως ειδική άδεια. Όπως είπε «ξεκάθαρη πρόταση της Ελληνικής Λύσης είναι η δημιουργία ειδικού σώματος προστασίας των πανεπιστημίων, με προσωπικό άρτια εκπαιδευμένο, με ολοκληρωμένη στρατιωτική θητεία στις ειδικές δυνάμεις το οποίο θα εγγυάται για την ασφάλεια των σπουδαστών και των ακαδημαϊκών και του λοιπού προσωπικού και θα μπορεί να παρεμβαίνει άνευ ειδικής αδείας όταν διαπιστώνει την τέλεση εγκληματικών πράξεων ή έκνομων ενεργειών». Πάντως η Ελ.Λύση δεν ξεκαθάρισε τι ακριβώς θα ψηφίσει στην ολομέλεια της Βουλής.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα